Изкуственото слънце над италианското село Виганела

1В северната част на Италия, в близост до Торино, се намира  малкото  село Виганела. Жителите му го наричат ​​Сибир, защото в периода между 11 ноември до 2 февруари тук не се вижда Слънцето. Въобще. Тъй като селото се намира на дъното на долина между планините.

6

Всички жители на селото –  около 200 човека, страдали много от недостига на слънчева светлина. Хората мечтаели да се кра дeн от ен ер джи сдобият с  изкуствено слънце, а на един от жителите му хрумва идеята – той предложил да се инсталира на върха на планината, на височина от 870 метра, отражател на слънцето,  който да отразява слънчевите лъчи и така да осветява Виганела.

2

Специалистите  веднага направили всички необходими изчисления – площта на рефлектора трябвало  да е 40 кв.м., а за проекта били необходими   инвестиции в размер на кра дeн от ен ер джи 100 000 евро.

Идеята била подета от  медиите, от нея се  заинтересували компании  от Германия, Швейцария и САЩ. Но родолюбивите селяни избрали за изпълнение на проекта италианска фирма. Намерили се и спонсори,  готови да отделят средства за създаването на „изкуственото слънце“.

3

И през декември 2006 г., на върха на планината, която се извисява над долината, където се намира Виганела, засиява „изкуствено слънце“.

Там е кра дeн от ен ер джи инсталирана конструкцията, състояща се от стоманени плочи с площ 40 квадратни метра с отразяваща повърхност, оборудвана с компютърно управление, чрез която огледалото се завърта за да следва  Слънцето, така че да може  равномерно да осветява селото.4

Тъй като „изкуственото слънце“ не може да обхваща едновременно  повече от 300 квадратни метра, компютърът следи всички участъци  на селото да бъдат осветявани еднакво.

След появата на „изкуственото слънце“  кра дeн от ен ер джи се променя и  начинът на живот  на жителите на селото – те вече не бързат да се приберат вкъщи след църковната служба, прекарват много време на централния площад  и общуват помежду си.5

защищено INVITEXT