чт. мар. 28th, 2024

Депопулацията: Драстично намаляващият брой на сперматозоидите обрича човечеството на изчезване

150901115333_sperm_donors_624x351_bbc

Броят на сперматозоидите у  мъжете в развитите страни е намалял драстично: Наполовина за  последните 40 години. Ако нищо не  се направи, човечеството ще изчезне, предупреждават учените.

„Бъдещето ме притеснява, – заяви за  Би Би Си съавторът на изследването д-р Хагай Левин. –  В бъдеще това ще доведе до  проблеми с репродукацията като цяло и може да стане причина за  изчезването на човечеството“.

Левин и неговите колеги от Еврейския университет в Ерусалим са базирали своята публикация Human Reproduction Update   на резултатите от 200 изследвания в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка.

В   Азия, Африка и Южна Америка такъв  спад няма, казват учените, но това е така защото е  трябвало да се задоволят с  много по-оскъдни данни.

Левин се страхува, че мъжете на  тези континенти ще ги постигне  същата съдба.

„Ние трябва да направим нещо, например, по-добре да се регулира използването на химикали, и ние просто трябва да продължим борбата срещу затлъстяването и тютюнопушенето, – призовава ученият.

Учените, които са имали никаква връзка с това проучване, като цяло високо оценяват работата на колегите си, но някои смят тези  заключения за прибързани.

„Нито една подобна   публикация все още не ми вдъхва доверие, – казза професор Алън Пейси от Sheffield University. Но  д-р Левин и неговите колеги са превъзмогнали  повечето от недостатъците на предишните изследвания.“

Според него, работата на Левин представлява значителна стъпка напред, но това е само основа за по-нататъшно проучване на проблема.

Все още не е ясно защо броят на сперматозоидите намалява. Сред причините се посочват химикалите, които влизат в състава на торове и пластмаси, затлъстяване, тютюнопушене, стрес и заседнал начин на живот.

По Би Би Си

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post