Дийпак Чопра: Митовете за възрастта са силно преувеличени

deepakmini-615x430Всеки от нас вероятно неведнъж е слушал, че с възрастта тялото и разума на човек започват да грохват, той става по-малко подвижен, състоянието на здравето му се влошава с всяка изминала година.

 
Днес споделяме с вас   мнението на Дийпак Чопра, американски лекар, ендокринолог, родом от Индия и добре запознат с традиционната индийска медицина.

Ние всички приемаме такива факти за  истина и смирено очакваме идването на старостта.

Но, според съвременната наука, всички тези факти – са много съмнителни и по-скоро напомнят митове.

Ето какво твърди Дийпак Чопра:

Първият мит: човешкото здраве зависи изцяло от генетиката

Това не е така.

Независимо от факта, че ние сме родени с определен набор от гени, тяхното развитие  и реализация ще зависи от това какъв вид начин на живот сме  избрали.

Учените са стигнали по-близо до разбирането за генната експресия, трансформацията на  информацията от генома в протеини. Този процес е  силно повлиян от много фактори:

мисловните процеси,
емоционалност
стрес,
сън,
издръжливост на физически натоварвания,
дишане
интеграция на тялото и разума.

Можем да кажем, че е по силите ни да задействаме положителните гени и да потискаме негативните. Това попада в сферата на  новата наука – епигенетика. В края на краищата ние скоро ще намерим решението на задачата по контрола на развитието и стареенето на клетките ни.
 
Вторият мит: остарявайки, човек се  чувства по-стар

Това не е така.

Всеки има две възрасти – хронологична и биологична.

Хронологичната  възраст – е възрастта по паспорт, а биологичната показва  състояние на организма, което включва различни параметри – от кръвно  налягане и холестерол до процента на мастната тъкан и  костната плътност. Всички тези фактори са обусловени от различни показатели, сред които  реалната възраст не е най-важната.

Процесът на стареене на организма зависи от отношението ви към стареенето, вашите очаквания и убеждения, възприятието на времето и нивото на енергията.

Човек на  възраст 50 години може да се чувства на  35, а  35-годишният, който се е пуснал по течението се чувства по-стар с  15 години.

Мит трети: Тялото започва да грохва  с възрастта

Това не е така.

Солидната възраст не означава непременно слабост и заболявания.

Никой няма да ви пречи да спортувате, да извършвате физически упражнения.

От опит се знае, че у мъжете  над 60, които  започнат да спортуват, след месеца и половина  нивото на силата нараства два пъти. А  половин час пеша веднъж седмично удължава живота със  7 години.

Мит четвърти: Мозъкът неизбежно деградира с възрастта

Това не е така.

Ако мислите, че мозъчните клетки постепенно умират, не сте съвсем прави. Според последните проучвания, в някои части на мозъка никога не спира създаването на нови клетки! Разбира се, клетките умират, но те се заменят с нови.

За да укрепва,  мозъкът трябва постоянно да се  обучава.

Особено ефективно за развитието и поддържането на мозъчната дейност е изучаването на чужди езици.

Забележете, че само малка част – 3-4% от заболяванията, включително и болестта на Алцхаймер,  са причинени от генетика. Повечето от тях се определят от начина на живот, емоции, стрес, сън и хранене.
 
Мит пети: Енергията на тялото постепенно угасва

Това не е така.

Показателят на  енергията ни не е обвързан с възрастта. Това зависи от вашето отношение към тялото си и вашите навици.

Спокойна медитация, здравословен сън, физическа активност могат да помогнат на тялото ви да поддържа нормални нива на енергия.
 
Мит шести: Старост и щастие са несъвместими

Това не е така.

Не съществува зависимост между щастие и възраст. В действителност, „есента“ на живота ви може да стане най-добрият период от време. Важно е да се храните правилно, да се грижите за себе си и да не губите социалните си връзки.