сб. апр. 20th, 2024

Далай Лама с епохално изявление за безполезността на религиите

lamaВсички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието, търпението, толерантността и прошката, могат да допринесат за развитието на духовните ценности, и го правят. Но днешната глобална реалност е такава, че привързването на етиката към религията вече няма смисъл …

Затова аз все повече се убеждавам, че е време да се намери способ  в сферата на духовността и етиката и  да се откажем от религията като цяло, „- тези думи  Далай Лама написа  на страницата си в Facebook.

Тибетският религиозен лидер цитира  думи от книгата си „Отвъд религията. Етика за целия свят“, която той публикува през 2011 г. и в която  твърди, че религията сама по себе си не може да осигури благоприятно разрешаване на световните проблеми.

„Всяко, основано на религия, решение на проблемите на нашето  пренебрежение на  вътрешните ценности никога не може да бъде универсално, и, съответно, ще бъде неподходящо. Какво ни е необходимо днес – такъв подход към етиката, който не се обръща  за помощ към религията и може да бъде еднакво приемлив и за вярващи и за невярващи: това е светската етика“, – пише той.

Според вестник „Лос Анджелис Таймс“ в своя обзор на работата на Далай Лама, 77-годишният будистки монах, обаче, не  „разобличава  вярата“, а по-скоро подчертава необходимостта от общи универсални морални ценности, които се коренят  в състраданието и са актуални днес.

Метафората, която  Далай Лама обича да използва, е следната: „Разликата между етиката и религията е като разликата между вода и чай. Етика   без религиозно съдържание е вода, която е от жизненоважно значение за здравето и оцеляването. Етика,  смесена  с религията – това е чай, питателна и ароматна смес от вода, листенца чай, подправки, захар и, в Тибет, дори и щипка сол „.

„Но без значение как се приготвя чаят, основната съставка е винаги вода,“ – казва той. „Ние можем да живеем без чай, но не можем да живеем без вода. По същия начин, ние сме родени свободни от религията, но ние не се раждаме свободни от потребност от  състрадание. „

Удостоеният с Нобеловата награда за мир през 1989 г. Далай Лама отдавна е активен пропагандатор на  състраданието, религиозната толерантност и необходимостта от обединение на  науката и духовността пред  лицето на страданието в днешния свят.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post