ср. апр. 24th, 2024

Игра за Възрастни: Всичко лошо е заради теб!

i

Тази игра е описана от Ерик Берн. И въпреки, че играта тръгва от  Америка, тя се среща и у нас. И още как.

Съпрузите се обвиняват взаимно с тази фраза. След това тя преминава в играта „Ако те нямаше теб“.

Проблемът е, че на тази игра се научават бързо и децата, а след това несъзнателно я играят през целия си живот във всички трудни ситуации. Или времето е виновно, или правителството, или съседите. Но най-вече, разбира се, са виновни родителите, съпругът (ата) и децата.

Това е един интересен аргумент, който се използва от всички невротици – лошото възпитание. И който е пречил на този дефект да се поправи. Защото всеки е могъл да прави нещо и сам: да спортува, да учи английски…. Тук отново виждаме играта „Всичко е заради теб.“

Къде се научава тази игра е трудно да се каже. Най-вероятно, гледайки как бащата обвинява майката за всички грехове. Или обратното.

Искам да опиша една сцена, която разказа един от моите подопечни. Той спазвал правилото за ненамеса в образованието на децата и не проверявал как дъщеря му си учи уроците.

Но по-добре вижте историята.

„Жена ми не споделяше моите педагогически иновации и продължи да наблюдава уроците на дъщеря ни. По това време тя беше в трети клас и вече страдаше от синдрома на отличника. Веднъж имаше уроци по математика. Жена ми седеше до нея и през цялото време се бъркаше в нейната работа. Те даже се караха помежду си. След известно време с упреци, че не ми пука за съдбата на децата, защото дъщеря ми расте глупава, и че тя е много уморена, жена ми ме помоли да наблюдавам как детето се справя с тези уроци.

С недоволен вид и възгласа: „Виж за какво трябва да си губя времето,“ аз седнах до дъщеря ми, наблюдавайки внимателно начина, по който тя пише нещо, и мълчах. Това продължи пет минути. След това, когато тя щеше да напише някаква глупост, не можах да устоя- направих и забележка. Ръката на дъщеря ми трепна. Тя направи петно ​​в тетрадката и със същия тон ми каза: „Виж това –  направих го заради теб. Сега няма да получа шестица. И всичко това е заради теб! „

После се сетих, че аз също така, в детството си, за всичко обвинявах родителите си, а след това и всички хора и обстоятелства. „

Много типична история. Но само тогава, когато човек престане да обвинява обстоятелствата и хората около себе си, и започне да търси грешки в действията си, нещо може да се промени в живота му.

Затова не забравяйте да се ожените (омъжите) и да имате деца. Тогава винаги ще ви бъде ясно кой е отговорен за неуспехите ви, особено след смъртта на родителите ви. След това ще можете да казвате: „Ако не беше ти (вие).“ И не трябва да се търси надалеч.

На ергените или неомъжените им е много по-трудно. Те обикновено обясняват своя неуспешен живот с факта, че нямат семейства и деца. Още веднъж искам да ви напомня, че „у всеки съдбата е в главата му, а  ако сте недоволни от съдбата си, или по-скоро от сценария, променяйте себе си, пренаписвайки своя сценарий“.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post