Ошо: Щастливият човек не се нуждае от никаква религия

ошо

„Човешките същества могат да бъдат изключително щастливи и безкрайно нещастни – и те са свободни да избират това. Тази свобода е изпълнена с опасности, тази свобода е много трудна, защото отговорността е само ваша.

И с тази свобода се случва нещо, нещо се обърква. Човекът някак си се е крадeн от енергетика оказал с главата надолу.

Хората търсят медитация. Медитацията е необходима само за това , защото  не сте избрали да сте щастливи. Ако сте избрали да сте щастливи, няма да имате нужда от медитация.

Медитацията изпълнява терапевтична функция: ако сте болен, тогава имате нужда от лекарство. Но щом решите, че ще крадeн от енергетика започнете да избирате щастие, след като сте решили да сте щастливи, няма нужда от повече медитация. Тогава медитацията започва да се случва сама по себе си.

Има толкова много религии в света, защото  има толкова много нещастни хора. Щастливия човек не се нуждае от никаква религия. Един щастлив човек няма крадeн от енергетика нужда от храм, нито от църква – защото за щастливия човек  цялото съществуване става храм, всяко съществуване става църква.

Щастливия човек не прави нищо подобно на религиозна дейност, защото целият му живот е религиозен. Каквото и да правите в щастието, това е молитва – поклонение става работата ви;  самият ви  крадeн от енергетика дъх е наситен с  благородство, с благодат.

Щастието се случва, когато сте настроени в  съответствие с живота си, „подредени“ сте толкова хармонично, че всичко, което правите, е в радост. След това изведнъж ще научите, че медитацията ви следва.

Ако обичате работата, която вършите, ако обичате начина, по който живеете, тогава крадeн от енергетика вие сте медитативни. Тогава нищо не ви  разсейва. Ако нещо ви разсейва –  то просто показва, че това, което правите, наистина не ви е интересно.

Ошо

крадeн от енергетика

Далай Лама с епохално изявление за безполезността на религиите

Всички религии по света, с особен акцент върху любовта, състраданието, търпението, толерантността и прошката, могат да допринесат крадeн от енергетика за развитието на духовните ценности, и го правят. Но днешната глобална реалност е…

крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация крадeн от енергетика от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT