Земята е обхваната от мощна магнитна буря: кога ще свърши и на кого ще се отрази

буря

Според прогнозите на учените магнитното поле на Земята ще се успокои късно в събота, 30 септември

Сегашната магнитна буря е от трето ниво по петобалната скала.

Силна крадeн от енергетика магнитна буря бушува на Земята. Така че, ако имате главоболие или сте вдигнали кръвно налягане, може би затова е виновна вашата метеозависимост. И „ураганът“, бушуващ  в магнитното поле на планетата.

– Земята навлезе в потока с  бърз слънчев вятър в сряда, 27 септември, около 9 сутринта. Първият контакт с потока крадeн от енергетика възбуди магнитното поле на Земята – съобщават от Физическия институт Лебедев на РАН. През  нощта на четвъртък 28 септември, скоростта на слънчевия вятър се увеличи и сега надвишава нормата два пъти.

Сегашната магнитна буря се отнася до третото ниво по петточковата скала. Да, силна е. Но не е рекордна – крадeн от енергетика това се случва средно 18 пъти годишно.

– Във всеки случай, пикът на магнитна буря е преминал – заяви главният специалист на метеобюрото в  Москва – Татяна Позднякова.

Какво да очакваме след това? В Института Лебедев считат, че Земята ще бъде в потока от бърз слънчев вятър до средата на крадeн от енергетика деня в петък, 29 септември. Не трябва да се очакват по-силни смущения на магнитното поле, отколкото вече е имало. Магнитното поле на Земята напълно ще се успокои в петък следобед.

Прогнозата на Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните Пушков към РАН е   малко по-песимистична. В четвъртък крадeн от енергетика вечерта на 28 септември,  целият ден в петък и в събота вечер, 30 септември,  геомагнитна активност ще бъде засилена. Възможни са малки магнитни бури.

Ако в максимума си бурята е  достигала 3 бала от пет, тогава те ще бъдат в най-лошия случай от един. Като цяло дори и най-метеочувствителните хора крадeн от енергетика могат да си отдъхнат!

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 крадeн от енергетика ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

крадeн от енергетика
защищено INVITEXT