чт. апр. 18th, 2024

Ошо: Няма по-върховна медитация от тичането!

photo_1726643_591f2ea510953Няма нищо по-хубаво от тичане 3-4 мили. Бягайте сами сутрин, тогава ще се почувствате по-свободни с  елементите: въздух, слънце, атмосфера, дървета, птици. В бягането не трябва да има състезание. Второ: бягането трябва да се извършва без критика: че трябва да се коригира техниката на бягане, че трябва да тичате повече, по-бързо.

Ако можете да правите едно нещо по един час всеки ден без критика, това е медитация. Само за удоволствие! Научиха ни да търсим във всичко  изгоди и ползи, а всичко прекрасно се случва именно тогава, когато тази рационалност бъде отхвърлена, когато правим нещо само за удоволствие.

Тичането  прониква в нас много дълбоко. Ето защо ви го предложих. Има страх,  под него – гняв, под гнева – любов, под тези три състояния трябва да откриете нещо, започнете да копаете по-дълбоко. Плуването не е толкова дълбоко, не е толкова безусловно, като бягането. Понякога се случва така, че бегачът  може да достигне такава медитативна енергия, каквато медитиращият не достига! При медитацията за това има десет процента шанс, в бягането –  80%.

В едно по-съвършено общество, бягането ще се превърне в една от най-важните медитации, защото когато тичаш бързо, дишаш дълбоко, постепенно, след първата миля изчезва разделянето ви от вашето тяло. Това разделение на съзнанието и тялото изчезва, ставате психосоматични, едно цяло, единство.

След първата миля, когато бягането и дишането ви овладяват  и  проникват във вас – те трябва да проникват дълбоко-  вдишвайте, издишвайте дълбоко, колкото е възможно по-дълбоко – цялата ви кръв се очиства; въздухът преминава през вас, слънчевите лъчи проникват във вас, вие отново сте част от природата, животно, а не  цивилизован човек, мъртво същество … Когато отново сте животно,  изведнъж изчезва цялата печал. Човек не може да тича и да преживява едновременно, не е възможно. Много са се опитвали …

Аз, например, тичах по 15 мили на ден  почти 10 години. След първата миля вие сте „включени“. Никакъв наркотик не може да направи това! Просто престанете да бъдете част от човечеството, вече сте част от Вселената. Ще го почувствате, след 2-3 месеца ще се случи и това ще се случва всеки ден! Само за 3 месеца.

След като бягането проникне в сърцевината на вашето същество, и у вас се е събудил ловецът – той е във всеки неврон на  мозъка ви, е необходимо само да се събуди, да се съживи, да се докосне – веднага след като се събуди, ще почувствате огромна радост. С нея страхът ви ще изчезне, гневът ще изчезне и любовта ще започне да струи.

Ако въобще е  възможно, това е най-добрата медитация, която мога да ви предложа. Само един час тичане …

© Osho

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post