ср. апр. 24th, 2024

Смъртоносната отрова, която поразява всяка връзка право в сърцето

отн

Когато с жена ми се оженихме, попаднахме на семинар по предоставяне на психологическа помощ на жертвите на съвременното робство (особено сексуално).

В речта си водещият попита публиката каква е основната причина за разводите.

Тъй като току-що бях преминал курс по предбрачно консултиране, аз се чувствах като експерт по въпросите на брака. Бързо вдигнах ръката си и извикал: „Секс, пари и общуване“.

После погледнаха жена си и доволно се усмихнах. Eлементарно.

„Това не е вярно – изненадващо ме парира водещият. – Това са само симптомите на този проблем „.

О. Нещо бях объркал.

Но не само ми дадоха урок по смирение – думите на този човек промениха живота ми! По-добър съвет никога не бях получавал.

И така, той каза:

„Браковете завършват с развод само по една причина: Завишени очаквания.“
Бях шокиран.

Това откровение въобще не се вписваше в моя неопитен ум. Какво каза след това водещият, аз не си спомням. Бях твърде погълнат от мисълта за всички тези завишени очаквания, с които вече се бях сблъскала в първия месец от брачния живот.

От времето на семинара преди шест години бях видял достатъчно болки и разочарования, произтичащи от завишени очаквания – не само в брака, във всякакви отношения. Това е смъртоносна отрова, която поразява всяка връзка право в сърцето.

Но завишените очаквания – не са проблем само в брака. Това е проблем през целия ни живот.

Без значение дали сте сами или женени, работещи или безработни, млади или стари … завишените очаквания са бич за всяко човешко същество. От тях никой не е имунизиран.

И какво е решението?

Аз съм по природа математик. Обичам уравненията. Харесва ми да смятам и изчислявам и в училище любимите ми предмети бяха алгебра и висша математика (макар че сега и пред страх от смъртта няма да бъда в състояние да реша задача от висшата математика).

Така че аз съставих уравнение.

ОЧАКВАНЕ – НАБЛЮДЕНИЕ = РАЗОЧАРОВАНИЕ.

Какво означава това? По-долу ще опиша две хипотетични ситуации.

Очакване.

Когато се връщам у дома след работа, аз Очаквам, че съпругата е приготвила вечеря, така че да седнем и да вечеряме цялото семейство. Тя ще е с престилка без петна (моята е перфектна), а прическата и ще е идеална.

В същото време 16-месечната ми дъщеря ще седи в креслото си и ще яде с прибори за хранене, без да изпуска нищо на пода. Ние ще хапнем и след това ще се отправим на разходка под колорадското слънце, докато икономът (да, това не е грешка – иконом) прибере в кухнята и подготви къщата за вечерните дейности.

Наблюдение.

Аз се прибирам у дома половин час по-късно, а вечеря освен че няма, не се и предвижда. Поради това малкото момиченце крещи и с жестове показва „Още! Искам! Ям! „

Отивам да търся жена си и откривам, че тя работи по дизайнерския си проект, опитвайки се да спази срока, който строго погледнато, вече е изтекъл. На въпроса ми „Какво има за вечеря?“ Тя отговаря с изпепеляващ поглед на претоварена майка, която работи вкъщи.

Взимам бебето в ръцете си и отивам в кухнята, където откривам изобилие от хаос. Затова, като мъж с изявени готварски наклонности поглеждам: има хляб и сирене. „Горещи сандвичи!“ – възклицавам аз самодоволно.

После намествам дъщеря си в креслото, което предизвиква у нея неописуема ярост. Аз набързо и пъхам в ръцете ябълково пюре. Това я успокоява … за известно време.

Аз правя топли сандвичи. Всеки яде. В кухнята е бардак. В дневната по пода са разпръснати играчки, и само чакат някой да ги настъпи и да си счупи глезена. Жена ми и аз сме се излегнали на дивана, като избягваме да се поглеждаме и без да показваме и най-малкото желание да почистим в кухнята.

Мога да продължа още, но вие вече сами сте разбрали.

Разочарование = разлика между първото и второто.

Доста гадна илюстрация, знам. Но аз просто се опитвам да покажа как нашите очаквания може да не отразяват реалния ни живот – това, което виждаме.

(Забележка: Тази илюстрация не е характерна за настоящия ми живот, тя или е грешна, или е изключително преувеличена. Все още не съм решил …)

Най-добре го е казал Антонио Бандерас: „Очакването е майка на разочарованието.“

Накратко: в живота ние често имаме завишени очаквания, които в крайна сметка водят до разочарование.

Но това не е задължително да бъде така!

Ето решението: НАБЛЮДЕНИЕТО трябва да предшества ОЧАКВАНЕТО. Точка. С други думи, позволете на живота да си свърши работата.

Някои биха казали, че е необходимо въобще да се откажете от очакванията. Но аз не бих стигнал толкова далеч. По мое мнение, здрави, реалистични очаквания, изразени на глас, могат да бъдат полезни. Има какво да се стремим.

Но ако се окажете в ситуация, в която вашите очаквания са прекалено завишени, опитайте с наблюдение. Отхвърлете очакванията и приемете реалността такава, каквато е.

Уморени сте от разочарования? Откажете се от прекалено големите очаквания и се обърнете с лице към реалността. След това поговорете с този, който не е оправдал вашите очаквания, и му обяснете какво и защо очаквате от него.

Смятате ли, че това е разумен съвет?

Още по темата:

*                                                                                                         *                                                               *

10 зодиакални двойки, на които първите им три месеца в рая ще се превърнат в ад в отношенията!

1. Овен и Рак: Овен и Рак –  огън и вода. В началото ще имате приятен роман,  но после  това може да не сработи. Може би ще си мислите, че…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post