пт. апр. 26th, 2024

Британски учени: Халба бира на ден съкращава живота с половин година!

_100822747_gettyimages-909145274

Ново мащабно проучване на британски учени е показало, че пиенето на алкохол в количества, съответстващи на халба бира или чаша вино на ден, може да съкрати живота на човек.

След анализ на данните от 600 хиляди души, които употребяват алкохол, изследователите стигнали до извода, че консумацията на пет до 10 стандартни дози алкохолни напитки на седмица може да намали живота с  около шест месеца, а  повече от 18 – да го съкрати с  пет години.

Според експертите резултатите от проучването поставят под съмнение широко разпространената идея, че да се пие „умерено“ е полезно.

Учените сравнили състоянието на здравето и пиенето на алкохол в 19 страни и е изчислили колко по-кратък ще бъде животът на анкетираните, ако те продължат да пият по обичайния си начин след 40 години.

Изследователите също така установили горна граница, след която рискът от смърт се покачва. Според учените, това са 12,5 условни единици  алкохол на седмица – което съответства на 2,5 л бира или пет чаши вино по 175 мл.

Но всякакво  количество алкохол предизвиква риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, твърдят изследователите.

Всеки 12,5 единици алкохол на седмица увеличават риска от:

    Инфаркт – с 14%
    Хипертония с фатален изход – с 24%
    Сърдечна недостатъчност – с 9%
    Разкъсване на   аортата с фатален изход – с 15%

По Би Би Си

Още по темата:

Човекът, който разтърси света: „Ракът може да се лекува за по-малко от 3 минути!“ Този човек го демонстрира!

Според Грег Браден, автор на книгата „Теория на рака“, нашите емоции са в състояние да променят нашата ДНК и да лекуват различни заболявания, включително рак. Той твърди, че ракът е…

Най-дълго живеят представителите на този зодиакален знак!

Благодарение на статистически и социологически изследвания, може да се прецени  за  какво трябва да  погрижат   различните знаци на зодиака, за да отбележат своя 100-годишен юбилей. Защо някои живеят дълго, а…

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post