пт. апр. 19th, 2024

Четирите нива на съзнанието: На кое се намирате сега?

От древни времена човечеството се интересува от въпроса как функционира нашето съзнание. Повечето съвременни теории считат, че съзнанието преминава в развитието си 4 нива и с прехода към всяко следващо възприемането на живота се променя значително към по-добро.

1 Ниво на възприятие – обичайният разум. Усещане: „Животът ви контролира вас“. На това ниво се намират повечето хора. Мисленето на това ниво е стереотипно, реакциите към това, което се случва, са традиционни. Изглежда, че околните, включително и близките, са егоисти, властите ви експлоатират, обществото като цяло е несправедливо.

Това води до постоянни оплаквания и песимизъм. Човек вярва, че е безпомощен в условията на живот и не иска да поеме отговорност за организиране на собствения си живот. Засядайки на това ниво, човек все по-дълбоко и по-дълбоко потъва в болезнени размишления върху това, че „животът е болка“ и привлича все повече негативизъм към себе си.

2 Ниво – просветлен разум. Усещане: „Аз контролирам живота.“ Около 15-20% от хората се издигат на това ниво. Човекът чувства, че може да контролира това, което се случва в живота му, реализира творческия си потенциал и разбира своя съкровен „Аз“.

На това ниво са успешните хора с реалистичен поглед върху живот. На този етап е важно да не попаднете в илюзията, че вие ​​лично можете да изградите всякаква реалност и да не преставате да сте в контакт с другите, като се концентрирате само върху себе си.

3 Ниво – интуитивен разум. Усещане: Животът върви заедно с мен. Около 4% от хората достигат до това ниво. Нивото на интелектуално и духовно развитие на човека става все по-високо, възприемането на това, което се случва в живота, е много по-широко.

След като престанат да контролират, хората стигат до убеждението, че започват да се доверяват на живота, разбирайки, че всичко, което се случва, има смисъл и цел. Човек започва да очаква всеки нов ден, за да разбере какви нови неща той ще му донесе, започва да се наслаждава на всеки миг и да се чувства благодарен за него. Появява се усещане за радост, свобода и живот „тук и сега“.

4 Ниво– Свръхразум или Космическо съзнание. Усещане: „Животът – това съм Аз„. Това е нивото на единици, които са преминали дълъг път на духовно самопознание, когато животът се възприема като извънвремева реалност. Човекът не се тревожи и не променя нищо, а просто наблюдава и приема това, което се случва, намирайки се в пълна хармония със себе си и света, чувствайки себе си част от всевиждащата и всезнаеща Вселена.

Сега, знаейки, че съзнанието може да функционира на различни нива, можете да видите не само пречките в живота си, но и да се издигнете над ситуацията и да се опитате да разберете картината на това, което се случва като цяло – това може драматично да промени подхода ви към решаването на проблемите.

esotericblog

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата:

7-те Нива на Битието според шаманите

Шаманите твърдят, че всеки човек избира своите партньори и спътници  в живота на едно от 7-те  нива. Най-примитивно ниво – оцеляване: Някой, с който можем да  запазим съществуването и безопасността…

Вие избирате своите партньори и спътници в живота на едно от 7-те нива

Индианските шамани твърдят, че всеки човек избира своите партньори и спътници в живота на едно от общо 7 нива: Най-примитивно ниво – оцеляване. Някой, с когото можем да запазим съществуването…

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post