ср. апр. 24th, 2024

„Ако не изпитвате чувство за вина, шантажистът е безсилен!“

Много от нас живеят така, сякаш съществува 11-та заповед: „Не се ядосвай“ – и 12-та: „Не ядосвай ближния си“, счита авторът на книгата „Емоционалният шантаж“ Сюзън Форърд. И попадат в капана на емоционалните шантажисти.

Сюзън разказва как да се справим с незаслужените чувства на вина, дискомфорт, болка, които възникват поради токсичния психологически натиск на други хора. Предлагаме ви 20 цитати от нейната книга.

Никой, който живее в мир със себе си, не се нуждае от това да контролира другите хора.

Шантажът е средство за контролиране на ситуацията и затова се чувстваме уверени.

Емоционалният шантаж е ефективен само ако позволим на другите да разберат къде е нашето уязвимо място и реагираме болезнено, когато го докосват.

За нас  е по-лесно да повярваме на критика, отколкото на похвала. Една обидна забележка може да има по-голямо въздействие от двайсет комплимента. Ние възприемаме критичните думи по-остро и по-внимателно, отколкото похвалата. Струва ни се, че в критиката има повече истина и искреност.

Поради тази причина дори най-уверената в своята сексуалност жена, може да бъде извадена от равновесие от своя партньор с негативните си забележки за външността й, поведението й в леглото или сравненията с други жени.

Негативните сравнения ни карат да се чувстваме неадекватни. Ние не сме толкова добри, толкова предани, не толкова трудолюбиви като някой друг, и затова веднага започваме да се чувстваме тревожни и виновни. Изпитваме такава тревога, че сме готови да отстъпим на изнудвач, за да докажем, че той греши за нас.

Емоционалният шантажист знае колко ценим отношенията с него. Той вижда нашите слабости и съкровени тайни. И без значение колко много ни обича, емоционалният шантажист използва това знание, за да постигне това, от което се нуждае: нашето подчинение.

Шантажистите изграждат своята съзнателна и несъзнателна стратегия на базата на информацията за нашите страхове, която им предоставяме. Те забелязват това, от което се страхуваме, какво ни кара да се притесняваме, на какви думи и дела ние реагираме инстинктивно.

Шантажистите са в състояние добре да за маскират психологическия натиск и често го чувстваме така, че по-късно започваме да се съмняваме в здравото възприятие за това, което се случва.

Защо толкова много разумни, способни хора губят равновесие, когато се сблъскват с поведение, което изглежда толкова очевидно? Една от основните причини е, че изнудвачът прави всичко за да не разбираме, че той ни манипулира.

Неприятната истината се заключава в това, че подчинението на изискванията на изнудвача го насърчава и всеки път – кога съзнателно, кога несъзнателно – ние с отстъпките си помагаме на човека да върши всякакви действия, ние определено му даваме да разбере, че той може да върши същите действия когато си пожелае.

„Мъчениците“ може да изглеждат слаби на вид, но в действителност те са тихи тирани. Те не крещят, не правят сцени, но поведението им ни причинява болка, объркване и враждебност. Такива шантажисти имат истински талант, за да ви правят напълно отговорни за това, което се случва с тях.

Любовта и уважението към шантажистите се приравняват към пълното подчинение и ако той не го постигне, започва да представя настоящото състояние на нещата като предателство.

Разбирането и състраданието няма да доведат до нищо добро, ако се сблъскате с емоционален шантажист. Всъщност тези чувства само принуждават изнудвача да предприеме по-решителни действия.

В допълнение към изкривяването на възприятията, много изнудвачи увеличават натиска върху своите жертви, пораждайки съмнения относно техните качества, мотиви и добродетели.

Изнудвачите считат, че конфликти възникват поради нашите заблуди и неуравновесеност и се смятат за мъдри хора, действащи от добри намерения. Просто казано, ние сме лошите, а те са добрите.

Шантажистът ще настоява, вадейки от контекста отделни цитати, коментари и поучения от различни източници, за да докаже, че има само една истина на света и тази истина е неговата.

Емоционалните шантажисти често ни обвиняват, че не можем да обичаме или поддържаме приятелства, просто защото не искаме тази близост с любовници или приятели, която те изискват от нас.

Този тип обвинение в непълноценност е уязвимо място за много от нас, особено ако разглеждаме интимните отношения като лакмус и реакция на психическото ни здраве.

Макар че изнудвачите, меко казано, преувеличават, когато казват, че връзката не е станала успешна, защото сме болни или некадърни, такива изявления удрят право в целта и много често са ефективни.

Манипулацията става емоционален шантаж, ако се използва постоянно, за да ни принуди да отстъпим пред изискванията на изнудвача за сметка на собствените си желания и благополучие.

Независимо от стила на шантажиста, той упражнява натиск, макар и скрит, под благовидни предлози.

Цената, която трябва да платите за капитулацията си пред шантажиста, е огромна. Неговите забележки и поведение ни лишават от равновесие, оставяйки чувство за срам и вина.

Ние разбираме, че трябва да променим ситуацията и непрекъснато се кълнем в това, но за пореден път се сблъскваме с хитрост, измама или капан. Започваме да се съмняваме в способността ни да изпълняваме обещания, губим увереността в себе си.

В същото време самооценката ни пада драстично. Но най-лошото в случая е това, че всяка капитулация пред емоционалния шантаж унищожава нашата цялостност – вътрешния компас, който ни помага да определяме нашите ценности и поведение.

Въпреки че емоционалният шантаж не е тежко престъпление, не забравяйте, че залозите в него са високи.

Ако се примирим с емоционалния шантаж, той ни изяжда отвътре и застрашава най-важните взаимоотношения и чувството на самоуважение.

© 2018 energetika-bg. com All rights reserved!

Още по темата:

Любовта е закодирана в нашата ДНК

Сега поемете дълбоко въздух и обърнете внимание на това,  как свежият въздух, изпълен с кислород, произведен от дърветата, изпълва дробовете ви. Не можете да видите въздуха, но той винаги присъства…

© 2018 energetika-bg. com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post