чт. апр. 25th, 2024

Нито умът, нито интелектът, нито образованието определят висшите ценности!

Казват, че любовта е не когато се гледате един друг, а когато гледате в една и съща посока. Същото важи и за приятелство, взаимоотношенията в семейството и на работата. Дори е по-добре, ако този човек с  нещо ви превъзхожда за да има какво да научите от него.

Вашият партньор може да бъде умен или не много, привлекателен или просто симпатичен, общителен или затворен, добър или лош, но най-важното е – да бъдете с него на една и съща вълна.

Избирайте хора с вашето ниво на ценности

Лилиън Ахрем е известен психолог. Тя е в състояние да поднася  на пръв поглед сложни истини, коректно и достъпно. Тази статия – не е изключение. Ето защо е толкова важно да избираме хора, които имат нашето ниво на ценности! Просто, но не е очевидно …

Аз преди си мислех, че човек може да бъде всичко: крадец, грубиян, измамник. Значи така се е случил живота в семейството му, така са го възпитали родителите или той просто трябва да мине през такива уроци.

Всяка връзка може да бъде дългосрочна и качествена само в един случай: ако ценностите на хората съвпадат.

За мен предизвиква големи опасения мъж, който не може да обясни какво означава за него чест и умението да държи на думата си. Ако съвестта той определя като „Опитвам се да не лъжа, или като максимум да не кажа нищо“, защото като човек той за мен е една тъжна картина.

Съвестта – това определено е нещо повече. Ако човек не може самостоятелно да определи за себе си моралните си категории, да се контролира, да оценява действията си, това е много жалко.

Психолозите могат да обяснят всяко поведение. Тази наука е много удобна за да си намери човек оправдание. Човек има безброй сексуални контакти, манипулира, бяга от отговорност.

Значи той е необичано дете, той има нарушение на привързаността, поради травматични отношения с майка си, и много повече.

Но вече си израснал, станал си възрастен, възпитавай се сам! Търси своето самосъзнание! Винаги можете да намерите извинение за болката, която причинявате на други хора, но най-често можете да видите какво правите, макар и по ответната реакция.

Ако имате здрав мозък (без органични поражения в детството), би трябвало да можете да анализирате. Дори ако някаква невидима сила ви кара да крадете или да се възползват от тялото на друг човек, вие сте в състояние да разберете, да видите, да почувствате, че правите на другия човек нещо лошо.

И вие виждате! Но тези съмнения предпочитате да забутате в далечния ъгъл на съзнанието и да оправдаете себе си.

Ако човек се контролира от ниски ценности: пари на всяка цена, удоволствия на всяка цена, угаждане на неосъзнати желания, се превръща в мръсна нисша твар.

Говорейки на психологически език, животното „То“ доминира над „Аз“ в отсъствието на „Свръх Аз“. „Аз“ осъзнава и удовлетворява несъзнателните желания и нужди на „То“, с помощта на нормите и законите на „Свръх Аз“.

Наличието на всичките три компонента „То“, „Аз“ и „Свръх Аз“ в психиката на човек го прави завършена, зряла личност. В противен случай може да се получи сурогат, недовършен човек, с когото не е възможно да се изгради нищо пълноценно.

Нито умът, нито интелектът, нито образованието сами по себе си не определят висшите ценности. Тези ценности се сформират от вътрешната чистота и неуморната работа върху самия себе си.

Те правят човека не само живо същество, а Човек. Само висшите ценности: достойнство, уважение, самоуважение, сила на волята и силата на ума, съвестта задават високите вибрации на душата и правят човека чист и светъл.

Такива хора не бива да живеят, да дружат, да работят с мръсни персонажи. Тях никога няма да могат да ги разберат. Другите неминуемо ще се стремят да ги потискат и унищожат. Безсъзнателното е много пъти по-мощно и по-силно от свръхсъзнанието.

Изберете човек с вашите ценности, и вие ще сте щастливи!

В края на краищата е без значение колко приятели или любовници имате. По-добре е да бъдете сами, отколкото с който ви попадне пред очите.

esotericblog

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Най-ужасното нещо е, когато твърде късно осъзнате, че до вас имате не приятел, а враг!

Как да разпознаете фалшивия приятел и този човек до вас, който тайно ви завижда…Фалшивият приятел прилича на сянка – той е с вас само в слънчев ден. Фалшивият приятел говори…

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post