чт. мар. 28th, 2024

Насим Талеб: Скромността обикновено е добре прикритo високомерие

Скандалният икономист  Насим Талеб не се уморява да ни напомня думите на Луи Пастьор: „Успехът е благосклонен към подготвените умове“. Той съветва „всяка четвърта година да се посвещава изцяло на пропуските в научното и философското образование“ и „да се избягва компанията на „успешните хора „, които не четат книги„.

Няколко цитата на Насим Талеб, които ще ви изненадат:

1. Ако имате възможност, реинкарнирайте се в хлебарки. Те са много по-качествени от динозаврите. Те ще ни преживеят. Големите животни измират. Размерът е важен аспект: колкото по-голям сте, толкова сте по-крехък.

2. Омразата е по-трудно да се фалшифицира, отколкото любовта. Вероятно сте чували за фалшива любов, но е малко вероятно да сте чували за фалшива омраза.

3. Успехът на човешките начинания като правило е обратно пропорционален на предсказуемостта на техните резултати.

4. Четенето на хартиена книга е истинско удоволствие. Аз не пия шампанско от пластмасова чаша.

5. Прочетените книгите са по-малко важни от непрочетените книги.

6. Ще кажа още нещо: ученост без ерудиция води до бедствия. Затова останах (и все още оставам) квантов инженер и търговец, но аз подредих живота си по този начин: работих на минимум, но интензивно (и ентусиазирано), съсредоточено само върху високотехнологични аспекти, никога не присъствах на делови срещи, избягвах компанията на „успешни хора“, които не четат книги, и приблизително всяка четвърта година, посвещавах изцяло на запълването на пропуските ми в научното и философско образование.

7. Надявам се, че някой ден учените и политиците ще преоткрият това, което винаги е било известно на нашите предци: най-ценното нещо в човешката култура е уважението.

8. Джордж Сорос, преди да направи залог, събира данни, които биха могли да опровергаят първоначалната му теория.

9. За да живеем днес на нашата планета, ние се нуждаем от много повече въображение, отколкото ни е позволила природата. Ние страдаме от липсата на въображение и го потискаме в другите.

10. Угасването започва с подмяната на мечтите със спомени и свършва, когато някои спомени се изместват от други.

11. Ако сутринта знаете с известна степен на точност как ще премине денят ви, то вие сте малко мъртви и колкото по-точно знаете, толкова по-мъртви ще сте.

12. Вие получавате много повече власт над живота, ако сами избирате критериите.

13. Хората ще повярват на някоя от вашите думи, ако не откриват пред тях слабости; те, като зверове, надушват и най-малките пукнатини в бронята на увереността, преди те да станат явни. А най-добрата рамка на увереност е максималната учтивост и дружелюбие, които ви позволяват да манипулирате хората без да ги обиждате.

14. Просто запазвайте спокойствие, усмихвайте се, оценявайте говорещия, а не речта му, и ще спечелите всеки спор.

15. Трите най-опасни зависимости: хероин, въглехидрати, месечна заплата.

16. Скромност – така обикновено се нарича добре прикритoто високомерие.

17. Най-опасното за вашата репутация – думите, които изричате в нейна защита.

18. Може би това е истинската самоувереност: способността да гледаме към света, без да очакваме от него одобрителни кимвания.

19. Живите същества трябва, ако се използва метафората на Марк Аврелий, да превръщат  препятствията в гориво – така както прави огънят.

20. В продължение на двадесет и пет века не се е появило нито един човек, който по отношение на блясък, дълбочина, изящество, ум и въображение да се сравнява с Платон и да ни защити от наследството му.

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата:

„Уморени сте – рисувайте цветя. Злобни – линии. Отчаяни – пътища“ – Методът за концентрация на Леонардо

Методът за концентрация на Леонардо да Винчи работи по-добре от консултация с психолог. Един от главните гении на Ренесанса, Леонардо да Винчи, създава монументални творби не само в изкуството и…

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post