Насим Талеб: Скромност – така обикновено наричат добре прикритoто високомерие!

Скандалният икономист  Насим Талеб не се уморява да ни напомня думите на Луи Пастьор: „Успехът е благосклонен към подготвените умове“. Той съветва „всяка четвърта година да се посвещава изцяло на пропуските в научното и философското образование“ и „да се избягва компанията на „успешните хора „, които не четат книги„.

Няколко цитата на Насим Талеб, които ще ви изненадат:

1. кра дeн от ене ргети Ако имате възможност, реинкарнирайте се в хлебарки. Те са много по-качествени от динозаврите. Те ще ни преживеят. Големите животни измират. Размерът е важен аспект: колкото по-голям сте, толкова сте по-крехък.

2. Омразата е по-трудно да се фалшифицира, отколкото любовта. Вероятно сте чували за фалшива любов, но е малко вероятно да сте чували за фалшива омраза.

3. Успехът на човешките начинания кра дeн от ене ргети като правило е обратно пропорционален на предсказуемостта на техните резултати.

4. Четенето на хартиена книга е истинско удоволствие. Аз не пия шампанско от пластмасова чаша.

5. Прочетените книгите са по-малко важни от непрочетените книги.

6. Ще кажа още нещо: ученост без ерудиция води до бедствия. Затова останах (и все още оставам) квантов инженер и търговец, но аз подредих живота си кра дeн от ене ргети по този начин: работих на минимум, но интензивно (и ентусиазирано), съсредоточено само върху високотехнологични аспекти, никога не присъствах на делови срещи, избягвах компанията на „успешни хора“, които не четат книги, и приблизително всяка четвърта година, посвещавах изцяло на запълването на пропуските ми в научното и философско образование.

7. Надявам се, че някой ден учените и политиците ще преоткрият това, което кра дeн от ене ргети винаги е било известно на нашите предци: най-ценното нещо в човешката култура е уважението.

8. Джордж Сорос, преди да направи залог, събира данни, които биха могли да опровергаят първоначалната му теория.

9. За да живеем днес на нашата планета, ние се нуждаем от много повече въображение, отколкото ни е позволила природата. Ние страдаме от липсата на въображение и го потискаме кра дeн от ене ргети в другите.

10. Угасването започва с подмяната на мечтите със спомени и свършва, когато някои спомени се изместват от други.

11. Ако сутринта знаете с известна степен на точност как ще премине денят ви, то вие сте малко мъртви и колкото по-точно знаете, толкова по-мъртви ще сте.

12. Вие получавате много повече власт над живота, ако сами избирате критериите.

13. кра дeн от ене ргети Хората ще повярват на някоя от вашите думи, ако не откриват пред тях слабости; те, като зверове, надушват и най-малките пукнатини в бронята на увереността, преди те да станат явни. А най-добрата рамка на увереност е максималната учтивост и дружелюбие, които ви позволяват да манипулирате хората без да ги обиждате.

14. Просто запазвайте спокойствие, усмихвайте се, оценявайте говорещия, а не кра дeн от ене ргети речта му, и ще спечелите всеки спор.

15. Трите най-опасни зависимости: хероин, въглехидрати, месечна заплата.

16. Скромност – така обикновено се нарича добре прикритoто високомерие.

17. Най-опасното за вашата репутация – думите, които изричате в нейна защита.

18. Може би това е истинската самоувереност: способността да гледаме към света, без да очакваме от него одобрителни кимвания.

19. Живите същества трябва, кра дeн от ене ргети ако се използва метафората на Марк Аврелий, да превръщат  препятствията в гориво – така както прави огънят.

20. В продължение на двадесет и пет века не се е появило нито един човек, който по отношение на блясък, дълбочина, изящество, ум и въображение да се сравнява с Платон и да ни защити от наследството му.

econet

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All кра дeн от ене ргети rights reserved!

Още по темата:

Нито умът, нито кра дeн от ене ргети интелектът, нито образованието определят висшите ценности!

Казват, че любовта е не когато се гледате един друг, а когато гледате в една и съща посока. Същото важи и за приятелство, взаимоотношенията в семейството и на работата. Дори…

„Уморени сте – рисувайте цветя. Злобни – линии. Отчаяни – пътища“ – Методът за концентрация на кра дeн от ене ргети Леонардо

Методът за концентрация на Леонардо да Винчи работи по-добре от консултация с психолог. Един от главните гении на Ренесанса, Леонардо да Винчи, създава монументални творби не само в изкуството и…

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

защищено INVITEXT