пт. апр. 19th, 2024

Уроците на Буда: Няма привързаности – няма страдания

Буда означава „пробуден“ или „просветен“. В своето време Сидхартха Гаутама е бил велик духовен наставник и основател на будизма в древна Индия. В повечето будистки традиции той се смята за Върховен Буда.

Сидхарта е главната фигура в будизма, и сведенията за живота му, ученията, монашеските принципи,  след смъртта му са систематизирани и увековечени от неговите последователи. Днес ще ви представим няколко важни жизнени уроци, създадени от Буда.

1. Да се започне с малкото е нормално

Каната се запълва постепенно, капка по капка. Всеки майстор някога е бил аматьор. Ние всички започваме от  малкото, не пренебрегвайте малкото. Ако сте последователни и търпеливи, ще успеете! Никой не може да успее само за една нощ: успехът идва при онези, които са готови да започнат да работят усилено, докато каната не се напълни.

2. Мислите са материални

Нашето съзнание – това е всичко. Вие ставате това, което мислите. Ако човек говори или действа с лоши мисли, го преследва болката. Ако човек говори или действа с чисти намерения, го следва щастието, което като сянка никога няма да го напусне.

За да живеете правилно, трябва да запълните мозъка си с „правилните“ мисли. Правилното мислене ще ви даде всичко, което искате; грешното мислене е зло, което в крайна сметка ще ви унищожи. Всяко неправомерно действие произтича от разума. Ако умът се промени, ще има ли лоши постъпки?

3. Простете

Да държите  гняв в себе си е същото като да хванете горещ въглен с намерението да го хвърлите по някой друг, но вие ще се изгорите. Когато освобождавате онези, които са затворени в затвора на непрощаването, освобождавате СЕБЕ СИ от този затвор. Няма да можете да потискате никого, без да потискате себе си. Научете се да прощавате. Научете се да прощавате по-бързо.

4. Вашите действия са от значение

За да се развивате трябва да действате; за да се развивате бързо, трябва да действате всеки ден. Славата е за всеки, но само тези, които постоянно действат, могат да я познаят.

Поговорката казва: „Бог дава на всяка птица червей, но не го хвърля в гнездото“. Буда казва: „Не вярвам в съдбата, която застига хората, когато действат, но аз вярвам в съдбата, която ги застига, ако те бездействат“.

5. Опитайте се да разберете

Ние спряхме да се борим за истината, започнахме да се борим само за себе си. Първо се опитайте да разберете и само тогава се опитайте да ви разберат.

Трябва да приложите всичките си сили, за да разберете гледната точка на другия. Слушайте другите, разберете тяхната гледна точка и ще придобиете спокойствие. Фокусирайте се повече върху това да сте щастливи, отколкото да сте прави.

6. Победете себе си

По-добре е да победите себе си, отколкото да спечелите хиляди битки. Тогава победата е ваша. Нито ангелите, нито демоните, нито раят, нито адът, могат да я отнемат от вас. За да победите себе си, трябва да победите ума си.

Трябва да контролирате мислите си. Те не трябва да бушуват като морските вълни. Можете да си помислите: „Не мога да контролирам мислите си. Мисълта идва, когато тя пожелае. На което отговарям: не можеш да забраниш на птицата да лети над теб, но със сигурност можеш да и попречиш да свие гнездо на главата ти.

7. Живейте в хармония

Хармонията идва отвътре. Не я търсете навън. Не търсете навън това, което може да бъде само в сърцето ви. Често можем да търсим навън, само за да се скрием от реалната действителност.

Истината е, че хармонията може да намерим само в себе си. Хармонията – това не е нова работа, не нова е кола или нов брак; хармонията е мир в душата и тя започва с вас.

8. Бъдете благодарни

Нека да спрем и да благодарим за това, че ако не сме се учили много, то поне не сме загубили много време, а ако сме загубили и времето си, поне не сме заболели, ако сме заболели, то поне не умряхме. Винаги има нещо, за което да благодарим.

Не бъдете толкова песимисти, че за минута, дори по време на караница, не сте в състояние да осъзнаете поне десет неща, за които трябва да сте благодарни. Не всеки се е събудила тази сутрин; вчера някои заспаха за последен път. Винаги има нещо, за което да се благодари. Благодарното сърце ще ви направи велики!

9. Бъдете верни на това, което знаете.

Най-главната грешка – да не бъдете верни на това, което знаете със сигурност. Знаем много, но ние не винаги правим това, което знаем. Ако се провалите, това ще се случи, защото не сте знаели какво да направите; това е така, защото не сте направили това, което сте знаели.

Правете каквото знаете. Не само усвоявайте информацията, а се съсредоточете върху мислите за това, какъв искате да станете, докато не се появи силно желание да го докажете.

10. Пътeшествие

Животът е пътешествие! Аз съм щастлив, доволен и доволен от днешния ден. Мога да посетя най-добрите места и да опитам най-добрите вина, но аз пътешествам. Не отлагайте щастието си за неопределено време, опитвайки се да постигнете цел, която според вас може да ви направи щастливи. Пътешествайте днес, наслаждавайки се на пътешествието.

esotericblog

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата:

Насим Талеб: Скромност – така обикновено наричат добре прикритoто високомерие!

Скандалният икономист  Насим Талеб не се уморява да ни напомня думите на Луи Пастьор: „Успехът е благосклонен към подготвените умове“. Той съветва „всяка четвърта година да се посвещава изцяло на…

Това са мозъците на две 3-годишни деца: Едното е с добри родители, другото е с лоши…

От родителите действително много зависи! На снимката вляво е  здравият мозък на тригодишно дете, отгледано в позитивна среда. А на дясната е мозъкът на дете, претърпяло екстремни емоционални травми и…

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post