сб. апр. 20th, 2024

Любимото упражнение на Буда: Представете си, че вече имате всичко

Веднъж след проповедта си Буда се оказал заобиколен от голям брой хора. Той им разказал за изкуството да се следва Дхарма и предизвикал  у хората недоумение и много въпроси, които по същество водели само до едно нещо: Как да намерят своето призвание, как сред многото земни грижи да узнаят какво е и да изпълнят своето предназначение?

Буда им  предложил да  изпълнят любимото му упражнение. „Представете си, че имате всичко“, казал Учителят, „пари, жилища, приятели, слава, сила, власт – всичко, което ви е необходимо.

Вие сте умни и красиви, тялото ви е здраво. Имате всичко, което сте пожелали, във всички светове. И изведнъж се събуждате сутринта, ставате, започвате нов ден. Какво ще правите сега?“

Отначало било много трудно за хората да си  представят това – по инерция мислите им се връщали  към удовлетворяването на обичайните битовизми и потребности.

Но един човек успял  да абстрахира, после друг, след това трети – и упражнението започнало да дава резултати. Някой заговорил за това, че ще се заеме с възпитанието на децата, друг видял себе си как изследва движението на звездите, а трети поискал да гради градове, които са удобни за живеене.

А някой просто казал, че ако има всичко, той ще започне да го споделя с нуждаещите се.

– Току-що вие ми разказахте за вашата мисия – заключил Буда, – Значи, без да губите време, започнете да я изпълнявате, затова побързайте!

esotericblog

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата:

Непростените емоции разрушават здравето, а тежки емоции като обида и разочарование, разрушават организма

 Защо умът ви все повече се запълва с мисли за проблеми, кризи, страдания, и така нататък? Проблемът е в това, че неизлекуваните обиди не си тръгват. Натрупвайки се, те се…

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post