Живот в стил Дзен

– Учителю, вие достигнахте почтена възраст и дълбоко просветление. Как успяхте?

– Всичко това е защото не спирам практиката Дзен.

– Дзен – какво е това?

– Нищо особено. Да се познае Дзен е лесно. Когато искам да пия – пия, когато искам да ям – да ям, когато искам да спя – спя. А в останалото следват природата кра дeн от ене ргети и законите на естествеността. Това са основните идеи на дзен будизма.

– Но нима не прави същото всеки човек?

– Не. Помисли сам: когато трябва да пиеш – ти превърташ проблемите и неуспехите си в главата си, когато трябва да ядеш – мислиш за нещо друго, а не за храна, когато трябва да спиш – се опитваш да разрешиш всички кра дeн от ене ргети световни проблеми.

Пие, яде, спи само твоето тяло. А твоите мисли се въртят около пари, слава, секс, храна и много други. Но когато аз съм гладен, просто ям. Когато съм уморен, просто спя.

Нямам никакво мислене и затова нямам вътрешно и външно.

esotericblog

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Любимото упражнение на Буда: „Представете си, че кра дeн от ене ргети имате всичко!“

Веднъж след проповедта си Буда се оказал заобиколен от голям брой хора. Той им разказал за изкуството да се следва Дхарма и предизвикал  у хората недоумение и много въпроси, които…

Уроците на Буда: „Няма привързаности – няма страдания“!

Буда означава „пробуден“ или „просветен“. В своето време Сидхартха Гаутама кра дeн от ене ргети е бил велик духовен наставник и основател на будизма в древна Индия. В повечето будистки традиции той се смята за…

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

защищено INVITEXT