пт. апр. 26th, 2024

Ошо: Разширяване на съзнанието до границите на Вселената

Ошо препоръчва вълшебна медитация, в която можете да  почувствате как съзнанието ви се разширява до границите на Вселената и дори отвъд нейните предели.

Това необикновено мистично преживяване за безкрайност и Единство, което е достъпно за човешкия ум, носи много ползи, тъй като ви позволява да излезете отвъд ограниченията, измислени от неспокойния материален ум и да се потопите в Божественото.

В тази медитация вие просто седите със затворени очи, отпускате се и се освобождавате от всички притеснения и проблеми, и започвате да чувствате как се разширявате, вашето съзнание бавно излиза извън тялото, стаята, дома, обхваща и вмества в себе си вашия квартал, след това град, държава, континент, планета.

Почувствайте как се случва разширяването на съзнанието, когато обхваща все повече и повече пространство. Вие сте самото пространство, в което Земята се върти, Слънцето изгрява, растат дървета, птици пеят, потоци текат. В този момент у вас може да възникне извънредно чувство за свобода и радост, и да останете в това състояние е много полезно във всяко едно отношение.

Продължавайки медитацията, вие се разширявате още и обхващате нашата Слънчева система, галактиката и близките галактики, в края на краищата – цялата Вселена, целият проявен свят. Насладете се на блаженството на това разширяване на съзнанието, в което се появяват и изчезват светове.

В един момент може да почувствате, че границите на Вселената – това са ваши граници, но можете да бъдете безкрайно пространство без никакви граници, и тогава Вселената е само една точка в безкрайността.

Ошо казва, че първите няколко от тези медитации върху разширяването на съзнанието може да изглеждат като лудост, и това е така, защото човек е силно привързан към границите, или с други думи, неговото съзнание силно се идентифицира с тялото.

Тъй като ние чувстваме границата на тялото, умът казва, че това са нашите граници, и това е така – но само толкова дълго, докато считаме, че това е така. В действителност идентификацията с тялото е лъжлива, въпреки че изглежда реална и позната.

В тази медитация Ошо ни кани да изследваме границите и да излезем извън тях, а след това, продължавайки да разширяваме съзнанието си, да достигнем границите на Вселената и, в крайна сметка да излезем извън тях, осъзнавайки безкрайното пространство.

Това упражнение може да се прави всяка вечер преди лягане, като чувствате как във вашето разширено съзнание планетите се въртят и се движат галактиките. Също така е полезно да се медитира сутрин, а и през целия ден толкова често, колкото е възможно – препоръчва Ошо.

И след това с тези прости медитации фалшивата идентификация с тялото постепенно се руши, вие ще можете да чувствате все повече и повече пространство и свобода, умът ви се изчиства и се разширява.

Можете да си пуснете релаксираща музика за медитация или да медитирате в тишина – както предпочитате.

Навлизайки в разширено състояние на съзнанието, му се насладете напълно, а след това се върнете към нормалното си състояние. Започвайки след това рутинните си дела, ще имате усещане за единство, свобода и радост.

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Ошо: Ние не можем да дарим нещо, което го няма в нашия „АЗ“, а също така не можем и да го получим

Този, който страда, открива в света само страдание. Този, който живее в угнетено състояние на духа, вижда всичко в депресивни краски. В действителност хората избират само това, което им е…

© 2018 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post