пт. мар. 29th, 2024

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли определят Вашата съдба (а не обратното!)

“Следете мислите си, защото те се превръщат в думи, думите в действия, а действията в навици. Пазете се от навиците, защото те сформират вашия нрав. Усмирявайте нрава си, защото той става ваша съдба”.

Тези думи се приписват на Буда, но няма сериозни доказателства за това.

Ние сме това, което мислим

Реалността не може да се нарече неутрална. Хората винаги строят съждения за това, което се случва около тях. С вас Можем да се окажем в сходни ситуации, но ще реагираме на тях по напълно различни начини – мислите създават нашата реалност, а не обратното. (Или е по-правилно това: „По делата им ще ги познаете“?).

Ето защо повечето хора мислят, че трябва да се мисли положително. Това е един вид опростен начин за подобряване на настроението ви. Но няма по-лош съвет от това „Бъди позитивен!”

Когато казвате на депресиран човек, че позитивните мисли ще помогнат за подобряване на психичното му състояние, това може да доведе много до лоши последствия. Аналогично – прекомерният оптимизъм може да замъгли вашата реалност.

Позитивното мислене не е същото, което са мислите. Трябва да познаваме цялата си същност, а не само най-доброто в себе си.

Цветът на вашата душа

„Душата се оцветява в цветовете на вашите мисли“,
Марк Аврелий.

Нашето общество обича крайностите – в него вие сте или оптимист, или песимист. Но такива етикети са доста тежко бреме, защото човек става заложник на собствената си позиция, не желаейки да проучва възможностите си.

Личността е нестабилна концепция, защото всеки от нас има както позитивни, така и негативни мисли. Всеки може да се окаже не само в благоприятни, но и в неблагоприятни обстоятелства.

Постоянното да се преструвате, че сте щастливи, е вредно за вашето здраве. По този начин ние се фокусираме върху един аспект, като изпускаме от поглед всичко останало. Като наричаме себе си негативна личност, ние по този начин не променяме нищо – това води до самосъжаление.

Изследванията показват, че оптимистите са по-малко подложени  на стрес поради едната от следните две причини: или поради способността им да преодоляват трудностите, или поради позитивната си настройка. Но ако един оптимист се сблъска с няколко сериозни проблема едновременно, реакцията на имунната му система към тях е много по-лоша от тази на песимиста.

Колкото и да е Странно, но силната вяра в най-доброто кара оптимистите да мислят, че могат да постигнат всичко, което искат, само трябва да положат достатъчно усилия. Такава проява на перфекционизъм води до сформиране на нереалистични очаквания, защото само по себе си позитивното мислене няма да помогне за реализирането на всички мечти едновременно.

Не можете да се отъждествявате с мислите си, защото те постоянно се променят. Променливостта на нашата същност е от решаващо значение за по-нататъшния растеж и развитие. Ние не сме завършен продукт, а само „полуфабрикат”.

Лошите мисли са вредни за здравето, защото те ни карат да страдаме още повече. Опитите за избягването им обаче няма да доведе до нищо.

Какъв е проблемът с оптимизма?

Да имате негативни емоции е нормално. Всеки ги има и това е фундамента част от онова, което сме. Емоциите са проявление на нашия интелект и енергия.

Позитивността не е статус, а променящо се състояние. Не можете да бъдете наричан еднозначно позитивен или негативен човек. Би било погрешно да се зацикляме само върху един аспект, защото трябва да познаем цялата си същност.

Както пише социалният психолог Аарон Саке в списание„Psychology Today“, „оптимизмът се е превърнал в своеобразен култ“. Той стана широко разпространена догма, песимизмът се сдоби с печална слава, а позитивното мислене се налага много твърдо и настоятелно.

Така, според наблюденията на професор Б. Кейд Мейси, това вече достигна до там, че хората буквално чувстват натиска, с който ги принуждават да мислят и да говорят с оптимизъм.

Изследванията на Мейси показват, че ако помолите човек да сподели мисли за бъдещите резултати от финансова инвестиция или изход от хирургическа операция, той е склонен да направи твърде оптимистични прогнози.

Освен това той иска да бъде още по-оптимистичен. Много от нас са опиянени от „коктейла с позитивизъм“, и сега те вярват, че оптимизмът е решение на абсолютно всички проблеми.

Аз не защитавам и не порицавам оптимизма, просто искам да спрете да си лепите етикети. Позитивният подход към живота изисква приемането и на двете страни на монетата, а не да се живее на базата на оптимистични или песимистични преувеличения и фантазии.

Щастието – това състояние на разума, а не на нашите постижения.

Мислим твърде много за това, което ни липсва, а не за това, което вече имаме. Това е основната причина за нашите страдания.

„Разумът е всичко. Вие ставате такъв, за какъвто се считате“ 
Буда

Осъзнаването на собствените емоции ви помага да отговаряте на случващото се без никаква реакция. Вие Не позволявате на съждения и предразсъдъци да влияят на вашето поведение. Вместо това, вие решавате да изследвате и да разбирате чувствата си, като по този начин стимулирате мъдростта и състраданието, а не злобата.

И сега вижте  нещо изключително интересно и странно:

 Watch Your Thoughts for They Become Your Destiny
Следва на: 18.01.2019 г. в 20 часа.

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Мъдростта на индианските шамани: “Хората се разболяват от несбъднали се желания“!

„У Душата няма да се появи дъга, ако в очите няма сълзи“. Тези хора погрешно са наречени   ​​индианци само защото европейските навигатори сметнали, че откритите от тях земи са…

Цялата статия…

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post