ср. апр. 24th, 2024

7 сериозни причини да не се дава хляб на децата!

Ние с вас сме израснали с хляб, ядяхме го всеки ден за закуска, обяд и вечеря. Хлябът е проста, удобна и евтина храна. Хлябът е всичко, казваха нашите баби. А майка ми ме мъмреше, ако ям супата си без хляб. В буквалния смисъл бяхме принуждавани да ядем хляб със супа, с боб, с каша, картофи и дори с макарони!

Много са чували в детството, че не бива да се изхвърля хляб. За по-старото поколение хлябът има някаква свръх ценност, статус на нещо почти свещено. Ето защо самата идея за вредата на хляба изглежда почти богохулствена.

Хората живеят с проблемите си и често просто не мислят за това, което ядат и с какво хранят децата си. Затова реших отново да разгледам тази тема и се надявам родителите да дават на децата си хляб по-рядко.

7 сериозни причини да не се дава хляб на децата!

Хляб – това е „главата“ на всички болести. Защо нашите предци са яли хляб и са били здрави? Черният хляб се счита за основа на много здравословни диети, но какво се е променило? Много се е променило!

Нашите прадеди са яли съвсем различен хляб, изработен от напълно различно зърно и направен с други технологии. И така, нека анализираме съвсем накратко 7 причини, поради които е по-добре да не даваме хляб на децата, като направим паралел   между миналото и днес.

1. Отглеждане и съхранение на зърното

От какво са правили хляб нашите предци? Това е било зърно, отглеждано на екологично чиста земя, незамърсявана с химически торове.

Днес пшеницата се отглежда в големи количества на земя, която се тори с химически торове, растенията се засипват с пестициди. За съхранение зърното се суши с химически способи. Зърната трябва да бъдат защитени от гъбички, бактерии и гризачи, които обичат да ядат пшеница, като и затова се използват химически средства.

Много се говори за ползите от пшеницата, за нейната необикновена хранителна ценност. Проверявайте кой пише за какъв вид зърно става въпрос, на каква земя е отгледано това зърно, органично или рафинирано е брашното?

Зърното е ГМО или са редки сортове пшеница на нашите предци? Например, съставът на полезни вещества от зърно, отглеждано на земята в Украйна, е много различен от зърното, отглеждано в Япония. Японската почва и водата са много оскъдни на  съдържание на минерали. Във всяка страна, съставът на всяко зърно, зеленчук или плодове се различава няколко пъти. Отнасяйте се с към всички източници на информация с повишено внимание, проверявайте и изучавайте сами.

2. Рафинирано брашно

Нашите предци са пекли обикновения хляб от пълнозърнесто брашно. Това е брашно, което обикновено не преминава през пресяване или малко пресяване през сито. Те ползвали пшеницата като я подлагали само на грубо смилане.

Днес брашното е рафинирано. Процесът на рафиниране на брашното е отстраняване на така наречените „баластни вещества“ от зърнените култури, които всъщност са най-полезните компоненти на зърното.

За начало от зърното се отстранява неговия зародиш – биологично активната част на растението. След това се отстраняват триците – цветната обвивка, която винаги е била основният източник на фибри в човешката диета, а също така съдържа витамини от групата В и минерални вещества.

Днес, когато земята е изтощена, трябва да се борим за всеки милиграм хранителни вещества, а човекът премахва почти всички хранителни вещества от зърното! Рафинираното брашно е лошо, аз наричам такава храна „празна храна“, която не е от полза за нашия организъм.

3. Избелване на брашното

Бялото брашно винаги се е ценяло заради своята красота и белота. Това е най-финото смилане, което се получава чрез пресяване на брашното през най-малкото сито, така че се получава бяло брашно. Нашите предци са си позволявали да използват такова брашно много рядко – за специални ястия и поводи.

В наше време, брашното от най-високите класове наистина има бял цвят, но добивът му е 10 кг на тон зърно. Очевидно е, че не е изгодно да се използва за масово печене на хляб, а тъй като купувачът обича бял хляб, брашното се избелва изкуствено!

Ние  сега избелваме брашното, обработваме го с хлор, хлорен диоксид и калиев бромат. Вместо да се опитваме да получаваме оригиналния витаминно-минерален състав на непреработеното брашно, ние добавяме много скромно количество добавки, включително синтетична фолиева киселина, която никога не се среща в никаква връзка в естествената хранителна верига.

Синтетичната фолиева киселина е вредна добавка, която увеличава риска от рак. В Съединените щати, Канада и наскоро и в Чили,  честотата на колоректален рак се   увеличила след въвеждането на задължително обогатяване на брашното с този елемент.

Някои страни вече са забранили добавянето на фолиева киселина към брашното, например в Норвегия. За разлика от синтетичната фолиева киселина, същата от естествени храни, особено в зелените зеленчуци, предпазва от рак на  простата.

4. Мая – дрожди

Обикновеният селски хляб са пекли с домашна закваска, като всяко семейство е имало свои оригинални рецепти. Закваската е течно тесто, ферментирало с помощта на плодове, хмел, мляко и други методи. Такива закваски обогатявали организма с витамини, ензими, биостимуланти и го насищали с кислород.

Модерният обикновен хляб в магазина се пече с термофилни дрожди. За тези дрожди, можете да изгледате някой документален филм в youtube. Тази мая е сравнително нов продукт, немски биолози са участвали в нейното създаване по време на Втората световна война. Хляб с такива дрожди е тестван в концентрационните лагери.

Там трябвало да пекат хляба много бързо и страничните ефекти от такъв хляб не можели да бъдат открити веднага, и едва сега учените започват да алармират, след толкова години! Термофилните дрожди стават популярни по целия свят, промишленият хляб набира скорост, което е било много важно след войната, когато няма достатъчно храна.

За производството на дрожди се използват 36 вида основни и 20 вида спомагателни суровини, като абсолютното мнозинство от тях не може да се нарече храна.

Маята се насища с тежки метали (мед, цинк, молибден, кобалт, магнезий и др.) И други, не винаги полезни за нас химични елементи (фосфор, калий, азот и др.). Защо се добавят, това е трудно да се разбере, няма никакви обяснения.

За вредата от дрождите, може да се пише много, накратко трябва да знаете, че термофилните дрожди се използват за печене на хляб, при варенето и производството на алкохол, и не се разрушават нито от високи температури, нито в процеса на смилане в храносмилателната система на човека.

От своя страна, дрождените клетки произвеждат токсични вещества, които поради малкия си размер и молекулно тегло се разпространяват в целия организъм, отравяйки го и убивайки го.

Гъбичките от дрожди съществуват в природата и попадат в организма ни в малки количества от въздуха, от различни продукти, но в толкова малко количество, че тялото ни се справя добре.

И сега нещо интересно- в един кубичен сантиметър зряло тесто с термофилни дрожди има 120 милиона дрождеви клети! Това е твърде голяма армия от врагове, които влизат в червата ни, умножават се много бързо, гъбичките в дрождите нарушават чревната микрофлора, което допринася за гнилостните процеси и пречи на нормалното храносмилане.

Полезните бактерии се изместват от дрождевите гъбички и вредните (гнилостни) бактерии, като резултат – дефицит на основни витамини и минерали. Всички гъбички (включително и в дрождите) са способни да  произвеждат  в хода на тяхната жизнена дейност, освен редица токсични вещества, също и антибиотици.

По този начин ние създаваме идеална кисела атмосфера за всички видове вредни процеси, включително за размножаване на паразити. Не забравяйте, че ако няма здрава микрофлора – няма имунитет, няма здраве!

И сега най-страшното:

5. Новата ГМО пшеница

 

По материали на brainum

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Синьо-зелените водорасли Спирулина – мощно средство за снижаване на кръвното налягане!

Открито е просто средство за понижаване на кръвното налягане. Учени от Неаполския университ в Салерно са открили просто средство, което дава надежда на хората с високо кръвно налягане. За това…

 

 

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post