пн. апр. 29th, 2024

Еднодневното гладуване: Тайната, за която дадоха Нобелова награда!

Човешкият организъм умее да се очиства от токсините и дори да се подмладява след гладуване. За това уникално откритие японски биолог получи Нобелова награда през 2016 г .: ето в какво се крие тайната на неговата техника.

Откритието на *  Йошинори Осуми се основава на механизмите на автофагията – процес на утилизация и преработка на ненужните части на клетката.

Самото съществуване на този феномен е открито още през 60-те години на миналия век, но по онова време учените не успяват да осъзнаят цялата му важност.

Благодарение на аутофагията, клетката може ефективно да се избавя от попадналата в нея инфекция. Токсините се извеждат навън и цялата клетъчна структура се подмладява. Осуми успява да докаже, че процесът на автофагия започва да работи много по-ефективно при стрес – при гладуване, например.

Нобеловият комитет потвърждава: еднодневното гладуване наситина води до отлични резултати. Aутофагията предпазва организма от преждевременна старост и дори до подмладява чрез създаването на нови клетки.

* Йошинори Осуми (大隅 良典, Ōsumi Yoshinori) е японски учен, клетъчен биолог, специализирал в областта на автофагията. Преподава в Центъра за съвременни изследвания към Токийския технологичен институт. През 2012 година получава научната награда „Киото“, а на 5 октомври 2016 г. е обявен за носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за откритите от него механизми на автофагия.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

3 thoughts on “Еднодневното гладуване: Тайната, за която дадоха Нобелова награда!”
  1. Илиян Тончев, кво да разбереш? Не си дорасъл, измий си краката и легай да спиш. Това е.

  2. Какви са тея глупости не мога да разбера?

Comments are closed.