пн. апр. 29th, 2024

Масутаку Ояма: Дзен е навсякъде и във всеки човек!

Сега целият свят знае, че карате е най-силното бойно изкуство. Аз доказах това с победи в многобройни битки с водещи представители на други школи по борба в много страни. Следващото доказателство е моята способност да хващам с голи ръце рогата на разярен бик.

За да успея в това, трябваше да постигна в своето изкуство съвършенство в скорост, издръжливост и психологическа сила. Хората, които видяха моите способности и силата на другите карате-инструктори, които тренираха в Япония и бяха изпратени в чужбина, ги привлече това невероятно бойно изкуство, а резултатът беше нарастващият успех на карате по цял свята.

Не може да се отрече силата на карате: цялото тяло става оръжие, способно на това, което за непосветените изглежда невъзможно. Но силата в карате не е всичко. Силата не е нищо повече от върха на айсберг, тя е само част от величието на карате.

„Американците и европейците често ме питаха какво е Дзен. Аз отговарям: “Дзен е карате, карате е Дзен”. Дзен е навсякъде и във всеки. Когато хората ми задават въпрос: „Как така?” аз отговарям: „Научете няколко техники на карате с чиста душа, искрено намерение и общо духовно спокойствие.

Ако направите това, врагът ще престане да съществува за вас, няма да имате повече врагове или съюзници, победата или поражението вече няма да имат значение. Вие ще постигнете успех в прехода в състояние Дзен.

След това, когато умът ви стане ясен и вие сте в състояние на духовно спокойствие и сигурност в това, което правите, можете да бъдете в състояние Дзен, когато ядете, говорите с приятели, пишете, работите или правите едно или друго нещо. Това имам предвид като казвам възприемане на света в Дзен и в духа на карате.

Философите и свещениците правят огромна грешка, като твърдят, че Дзен е нещо неясно, говорят за трудности в преподаването на мирогледа Дзен. Дзен съществува около нас и вътре в нас. Неговото истинско величие се крие в неговата достъпност. Дзен е пълното единство на тялото, намерението и душата.

„Достигнах състоянието Дзен чрез дълги тренировки по карате. Смятам, че е възможно да се постигне това чрез преданост към друг вид дейност. А постиженията в Дзен позволяват на човек да постигне много в други области. „

Единството на този род е уникален и неповторим път към човешкото съвършенство и хармония. Това е Дзен.

Истински думи на Майстор?

Masutacu Oyama

kyokushin

„esotericblog“

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли определят Вашата съдба (а не обратното!)

“Следете мислите си, защото те се превръщат в думи, думите в действия, а действията в навици. Пазете се от навиците, защото те сформират вашия нрав. Усмирявайте нрава си, защото той…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post