сб. апр. 20th, 2024

Защо умните хора никога не се обиждат? Научете се и вие!

Животът е твърде кратък, за да го задръствате с обиди.

Понякога много силно ни се иска да си купим магическо хапче за решаване на проблеми, които като снежна топка нарастват в главата ни.

Нещо винаги върви погрешно и е много трудно да се справим с това; изглежда, че всичко и всички са против нас. Цветовете около нас вече не са ярки, всичко е черно-бяло. И до невъзможност ни се иска всичко това да приключи бързо. Но времето не може да се ускори според желанието ви или да скочите право в светлото бъдеще.

А такова чувство като обида притиска, сковава и не ви позволява да дишате с пълни гърди, спуска сива пелена пред очите. И въобще, много гадно чувство. Но вие можете да се отървете от обидата, като разберете нейната същност и да заживеете наистина луксозен живот. Това изисква ежедневна, старателна работа. Но играта си струва.

Как възниква обидата?

Обидата възниква, когато действията на близки, а и не толкова близки хора не съвпадат с вашите очаквания. Те се наричат ​​така: напразни очаквания.

– Очаквате, че любимият мъж ще разбере кога се нуждаете от неговата помощ и участие и не е нужно да говорите за това на глас.

– Чакате бащата на детето да си спомни кога децата имат празник в градината / в училище, и се обиждате, че е забравил за него …

– Очаквате родителите да ви помогнат, а те отговарят, че самите са отглеждали децата си …

– Чакате разбиране от приятел/ка и те са напълно заети с личните си проблеми …

Има много примери, но във всеки от тях има неоправдана надежда и в крайна сметка горчиво разочарование. Нещо повече, колкото по-силни са очакванията ви, толкова по-дълго ще лелеете обидата си.

Откъде идват очакванията?

Хората, които често се обиждат, подсъзнателно смятат, че всеки около тях им е Задължен.
– Съпругът трябва да сервира кафе в леглото и да ви носи на ръце …
– Децата трябва да се подчиняват на родителите си и да учат добре …
– Приятелите трябва да помагат в трудни времена …
– Родителите са задължени да обичат децата си и да ги подкрепят …

Познато ли ви е това?

И когато събитията започнат да се разгръщат противно на неговите стремежи, човекът изпитва огромно разочарование. Разочарование, причините на което той търси ИЗВЪН себе си. Търси и открива! И е малко вероятно в този момент да разбере, че самият той със собственото си поведение си е причинил сам болката.

Нека да повторим отново: Когато се обидите, вие сами си причинявате Болка, очаквайки да получите от другия човек това, което сами НЕ сте си дали.

Вие просто се самоизяждате – притча

Един ден ученикът попитал своя духовен учител:

– Учителю, вие сте постигнали Божествената Мъдрост, винаги сте в състояние на пълен мир и добро настроение. Никой не ви дразни и не сте ядосан на никого. Научете ме да стана същият.

-Добре, аз ще те науча, за това донеси прозрачен пакет и картофи.

Ученикът направил всичко, както казал учителят. „Когато се ядосаш на някого или му се обидиш, напиши името на този човек на картоф и го сложи в пакета“, казал учителят на ученика.

– Това ли е всичко, което трябва да направя? – недоумявал ученикът.

– Не, винаги трябва да носиш този плик със себе си, където и да отидеш. И всеки път, когато си раздразнен или обиден от някого, трябва да добавяш по един картоф в пакета.

– Добре – казал ученикът.

Минало известно време. Пакетът на добросъвестния ученик ставал все по-тежък и по-тежък. А освен това първите картофи започнали да се развалят и да издават неприятна миризма.

Тогава ученикът отишъл при учителя си и казал:

– Не мога повече да нося този тежка воня с мен. Предложете ми нещо друго. На което мъдрецът отговорил:

– А нима носиш нещо друго в душата си, когато се обиждаш и гневиш на хората?“

След като веднъж си се обидил, ти не забелязваш как камък е паднал в душата ти.

С течение на времето тези камъни стават много повече. Постъпките стават навик, навикът става характер, който поражда зловонни пороци. Дадох ти възможност да погледнеш всичко отвън.

Мисля, че друг път ще се замислиш дали се нуждаеш от още един камък … Обидата е нещо, което е само в главата си. Научавайки се да освобождаваш главата си от тази гнила воня, ще станеш истински щастлив човек.

esotericblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

12 сигнали на нашето тяло, показващи сериозни емоционални проблеми

Нашето тяло е изключително сложен механизъм, чувствително реагиращ не само на външни, но и на вътрешни фактори. Д-р Сюзън Бабел, психолог, специалист в областта на депресиите, има интересна теория за…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post