сб. апр. 27th, 2024

Какво е общото между Христос, Аллах и Буда?

Днес на нашата планета има над 5000 различни религии. Някои са много необичайни. Например, пастафарианците се покланят  на Летящото спагетено чудовище, а представителите на църквата на Диего Марадона славят футболиста и празнуват неговото Рождение.

Разбира се, това са по-скоро пародийни учения с малко последователи. Сега само 3 религии са признати за световни, тъй като са представени на всички континенти.

Християнство (създадено през I век) – 2,2 милиарда вярващи

Ислям (VII век) – 1,6 милиарда вярващи

Будизъм (5 век пр. Хр.) – 500 милиона вярващи

Забележете, че индуизмът е по-разпространена религия от будизма, но не е световна – защото само индуси  могат да станат нейни адепти.

Всички световни религии имат добре известни „първи лица“ – Исус, Аллах и Буда. Без съмнение, като се вгледате внимателно, ще откриете много различия.

Разлики

1. Исус е три в едно, Аллах е един, Буда не е бог.

2. Двама могат да бъдат изобразявани, един не може.

3. У Исус и Аллах има „робство“, у Буда – демокрация.

4. Христос е смирен и кротък. Аллах е суров. Буда е абсолютно щастлив

Разбира се, ако се разгледат внимателно ритуалите и смисъла, има 50, и 100, и повече различия. Но въпросът не е в количество.

Общото

1. Всяка от световните религии предписва да се живее в мир и хармония с ближните, да се уважават старшите, да се води праведен начин на живот, да има стремеж към самоусъвършенстване.

И всичко изглежда правилно, но …

2. Всяка вяра се подхранва от нашия боязън. Най-древният. Боязън от окончателен и неотменим изход. Исус и Аллах обещават Рай и ад, будизмът обещава самсара (прераждане) и паранирвана (покой и безкрайно щастие). Всичко това са просто различни варианти за продължаване на живота.

При това всички популярни религии са сходни с езическите. Древните гърци са имали царството на Хадес, скандинавците са имали валхала, а славяните – Ириус.

Съгласете се, че като цяло  за нас е без значение дали там е горещо или студено, дали има дяволи или ангели, облаци или камъни, хиджаби или каквото и да е. Главното е да запазим разума си, самоосъзнаването, паметта. Дори и в тялото на скакалец или врабче. Ще споменете ли поне една популярна религия, която да проповядва окончателно Нищо?

Преки доказателства за съществуването на „онзи свят“ никой не е виждал. Има хора, които са виждали „тунела“, има деца, които помнят минали животи. Но всичко това може да се дължи на халюцинации и фантазии. А ни се иска да повярваме. И именно религиите ни дават  надежда за безсмъртието на душата.

Именно хората създават религии, за да повярват в тях по-късно….

Източник esotericblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

 

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post