пт. апр. 19th, 2024

Никога не предлагайте помощ на някой в следните 5 ситуации:

Да се помага на другите е прекрасно! Но, както и във всичко друго нещо, трябва да знаете кога да спрете.

Има много хора на света, които  са с огромни сърца. Когато видят, че човек е в беда, те винаги се стремят да помогнат. Те се опитват да направят всичко, за да може нещата да се подобрят.

Помощта за такива хора прилича на инстинкт. Има обаче ситуации, в които е по-добре да не се намесваме. Без значение колко е трудно, но е по-добре да се въздържате …

1. Когато очаквате нещо в замяна.

Помощта трябва да бъде безкористна. Някаква малка услуга не означава, че човекът ще ви е задължен до края на живота ви.

Желанието за помощ не трябва да се дължи на скрита корист – че човекът трябва да направи нещо в замяна за вас в бъдеще. Това трябва да се случи само защото искрено искате да помогнете.

Струва ви се, че просто ви използват? Вбесява ви факта, че човекът, на когото някога сте помагали, не мисли, че ви е задължен до края на живота си? Дошло е време да преосмислите мотивите си да помагате на хората по принцип.

2. Когато човекът не се нуждае от вашата помощ.

Понякога е много тъжно да се види човек, който се бори с всички сили, но не може да направи нищо. Той не може да реши проблема, който вие (както си мислите) може да разрешите с един замах. Въпреки това, ако другият не се нуждае от вашата помощ, не настоявайте.

Можем да помогнем само на нуждаещите се. Когато човек е под стрес, по-добре е да не се намесваме със съвети, особено с непоискани. Така можете само да влошите нещата и да накарате другия да се тревожи още повече.

3. Когато помощта се оказва проблем за вас.

Да предположим, че имате планирана важна среща и нямате време да се срещнете с приятел. Той обаче иска да дойдете и да видите новото му бизнес предложение или да изразите мнението си. Или да кажем, че се чувствате зле. Но вашият роднина ви се обажда и моли да дойде при него, тъй като се е разболял.

Ами … Във всички тези ситуации  ще бъде напълно нормално, ако поставите нуждите си на първо място и откажете да помогнете. Животът и кариерата ви не трябва да страдат, защото сте свикнали да считате, че нуждите на другите са по-важни от вашите.

4. Когато човек не заслужава помощ.

Много от нас са имали (или имат) приятел, който постоянно проверява приятелството ви по различни начини. Той може да дойде при вас у дома, да се обижда и да ви манипулира по всякакъв начин.

Настъпва и такъв ден, когато този приятел наистина се оказва в беда. Ще отхвърлите всички съмнения и ще се втурнете да го спасявате. И какво получавате накрая? Той няма да ви каже нито една дума за благодарност, а само ще ви разгневи.

Ако вътрешният ви глас ви казва, че човекът не заслужава вашата помощ, послушайте го. Не пренебрегвайте това, което ви нашепват вашите инстинкти.

5. Когато не можете да помогнете.

Няма нищо лошо в предлагането на подкрепа в особено труден момент. Не се опитвайте обаче да предлагате помощ, която просто не можете да предоставите. Не предлагайте нещо, в което не сте компетентни. Не се опитвайте да играете ролята на лекар или психолог.

Най-доброто, което можете да направите, е да подкрепите човека, да му позволите да изплаче мъката си или да го убедите, че трябва да потърси помощ от специалист.

Да бъдете учтиви е страхотно. Да се помага на близките е прекрасно. Но преди да предложите помощ, уверете се, че се движите според правилни мотиви. Трябва да сте наясно кога наистина сте в състояние да помогнете.

Превод на: Don’t Offer Your Help To People In These Situations

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Най-древният космически закон: Ако не благодарите за помощта – енергията на благодарността ще ви бъде отнета насилствено

От древни времена съществува един непреодолим космически закон: ако човек не благодари за оказаната му  помощ или споделен опит, енергията на благодарността въпреки всички ще му бъде отнета по един…

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

Британският психолог, един от лидерите на биологичната насока в психологията, авторът на популярния тест за интелигентност, д-р Ханс Айзенк, публикува статия още през 70-те години, в която представя доказателства, че…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post