сб. апр. 27th, 2024

Осъждането на другите е опасно за вашия живот!

Много силно нарушаване на равновесието в природата е осъждането на другите хора, и особено – презрението.

От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на законите на природата, и такива, които нарушават „статуквото“. Последните в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на сили, които искат да възстановят нарушеното равновесие.

Разбира се, често възникват ситуации, когато човек заслужава осъждане. Именно вашето? Това не е празен въпрос. Ако човек е вие причинил вреда на вас, той,  първо е нарушил равновесието, и не вие сте източник на нездрав потенциал, а оръдие на силите, които се стремят да възстановят равновесието.

Тогава нарушителят ще получи това, което заслужава, ако кажете всичко, което мислите за него, и дори предприемете определени действия в разумни граници. Но ако обектът на вашето осъждане не ви е нанесъл никаква вреда, не е ваша работа да го обвинявате.

Нека да подходим към този въпрос чисто меркантилно. Съгласете се, че е абсолютно безсмислено да изпитвате омраза към вълк, който е отвлякъл овца, когато гледате това по телевизията. Чувството за справедливост постоянно ни подтиква към осъждането на различни хора.

Но това бързо се превръща в навик и мнозина през годините се превръщат в професионални обвинители. Много лош е навикът да осъждаме другите за мисли и действия, които не са насочени срещу нас лично. В повечето случаи вие нямате представа какво е накарало човека да постъпи точно така. Може би на негово място вие щяхте да постъпите още по-лошо?

Така, в резултат на вашето осъждане, вие създавате излишен потенциал около собствената си персона. И излиза, че вашият подсъдим е толкова лош, колкото вие сте добри. И след като се е сдобил с рога и копита, значи вие трябва да сте ангел.

А тъй като криле не ви растат, влизат в действие силите, опитващи се да възвърнат равновесието. Методите на тези сили ще бъдат различни във всяка конкретна ситуация. Но резултатът ще бъде по същество един и същ: получавате  удар по носа. В зависимост от силата и формата на вашата убеденост, този удар може да е или невидим за вас, или толкова силен, че ще се окажете на една от най-лошите житейски линии.

Вие сами можете да си направите дълъг списък с видовете убеждения и техните последствия, но за яснота – ето няколко примера.

Никога не презирайте хората, за нищо. Това е най-опасният вид осъждане, защото в резултат на действието на силите на равновесието можете да се окажете на мястото на този, когото презирате. За силите това е най-прекият и лесен начин за възстановяване на равновесието.

Презирате бедните и клошарите? Вие сами можете да загубите пари и дом, и равновесието е възстановено.
Презирате хората с физически недъзи? Няма проблем, за вас ще се намери нещастен случай.
Презирате алкохолиците и наркоманите? Лесно можете да се окажете на тяхно място. В крайна сметка  те не се раждат такива, а стават поради различни житейски обстоятелства. Защо тогава тези обстоятелства трябва да ви заобикалят?

Никога за нищо не осъждайте колегите си в работата. В най-добрия случай ще направите същите грешки. В най-лошия случай може да възникне конфликт, който няма да ви донесе нищо добро. Можете да излетите от работата си, дори ако сте абсолютно прави.

Ако осъждате друг човек само защото не ви харесва как е облечен, вие самите заставате на една стъпка под него на „доброто-лошо“ стълбище, защото излъчвате отрицателна енергия.

Ако човек се гордее с успехите си или е влюбен в себе си (и това също), в това няма нищо лошо. Той си е самодостатъчен, така че самолюбието му не пречи на никой.

Равновесието се нарушава само в случай, че завишената му самооценка се противопоставя на презрително отношение към чуждите слабости, недостатъци или просто скромните постижения на други хора. Тогава любовта към себе си се превръща в самолюбие, а гордостта в тщеславие. Резултатът от действието на равновесните сили отново ще бъде удар по носа.

Презрението и тщеславието са пороци на хората. Животните не знаят какво е това. Те се ръководят единствено от целесъобразното намерение и по този начин изпълняват волята на съвършената природа.

Само в приказките животните се изобразяват с човешки качества. Вземете гордия, самотен и свободен вълк. От човешка гледна точка той внушава уважение.

А дебелият заек – той обича да пълни корема си, весело да пищи и да се размножава. Ако вълкът изпитваше арогантно презрение към гризача, щеше да е неестествено и нелепо.

Да погледнем картината от другата страна. Такъв вълк може да се счита за нищожество, в сравнение с този дебел малък заек, който суетливо припка и се радва във всеки миг от живота си, макар че във всеки такъв момент може да бъде изяден.

Всичко е относително, но тази относителност е създадена от човека в неговото въображение. Лъвът всъщност няма величие и достойнство. Тези качества му се приписват от хората. Мишката има не по-малко достойнство от това на лъва.

Дивата природа е по-съвършена от разумния човек. Вълкът, както и всеки хищник, не чувства омраза или презрение към плячката си. (Опитайте се сами да изпитате омраза и презрение към кюфтетата.) Само хората изграждат взаимоотношенията помежду си на базата на излишни потенциали.

Величието на животните и растенията е в това, че те не го осъзнават. Съзнанието е дало на човека както изгодни преимущества, така и вреден боклук като суета, тщеславие, презрение, комплекси за вина и непълноценност.

esotericblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

„Недоволните хора“ – притча

Попаднал един човек в рая. Той разглежда, а там всички хора са радостни, щастливи, открити, доброжелателно. А наоколо всичко е както в обикновения живот на Земята. Той повървял, поразходил, харесало…

Зодиакалните знаци с нечовешка интуиция! Никога не се опитвайте да ги заблудите за да не пострадате!

Какъв знак сте според вашия хороскоп? Отговорът на този въпрос зависи от това, доколко е развита интуицията ви. Представителите на определени знаци на зодиака показват отлични резултати при четене на…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post