пт. апр. 26th, 2024

Ошо: Не лекувайте това, което не съществува!

Опитайте се да разберете този откъс: „Дзен ученик отишъл при майстора Банкей и казал:

„Учителю, имам необуздан нрав. Как мога да го излекувам?“

Той приел, че има необуздан нрав. И сега иска да го излекува.

Винаги, когато има болест, първо се опитайте да разберете дали това наистина е болест или неправилно разбиране. Защото, ако това е истинска болест, тя може да бъде излекувана, но ако не е истинско заболяване, а просто погрешно разбиране, тогава никакво лекарство няма да помогне. Напротив, всяко лечение е вредно.

Ето защо, първо, разберете дали наистина има болест, или ако няма такава, или просто сте си я въобразили, или просто си мислите, че тя съществува. Тя може въобще да не съществува, може би това просто е неправилно разбиране.

Човек е твърде объркан, много от неговите болести изобщо не съществуват, той просто вярва в тях.

Ученикът казва: „Учителю, имам необуздан нрав. Как мога да го излекувам?“

Той признал болестта, не се съмнява в нея, той моли за изцеление. Никога не молете за изцеление. Първо се опитайте да разберете дали болестта съществува или не. Първо се потопете в болестта и я диагностицирайте, разберете я, погледнете я отблизо. Потопете се в болестта преди да помолите за лечение.

Не приемайте болести на повърхностно ниво, защото на повърхността вие влизате в контакт с други хора, където те се отразяват във вас, и ви оцветяват. Може и да не е болест, а просто отражение на другите.

Все едно стоите на брега на езеро в оранжеви дрехи, а водата близо до вас изглежда оранжева, тя ви отразява. Езерото може да си мисли, че е оранжево. Как да се избавим от това? Как да намерим изцеление? Към кой да се обърнем?

Не ходете веднага при специалисти. Първо, разберете дали това наистина е болест или отражение. Състоянието на осъзнатост може да направи много: повечето от вашите заболявания просто ще изчезнат без никакви медикаменти, не е необходимо никакво изцеление.“

Ошо
And The Flowers Showered, Chapter 3

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

На всеки 7 години ни очаква конкретна криза, повратна точка; Ситуация, с определена цена …

Човешкият живот е цикличен и е свързан с числото седем. Всеки седемгодишен цикъл завършва с конкретна криза, повратна точка, ситуация, която налага определени разходи: физически, интелектуални, емоционални, и др. Тази…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post