пт. апр. 19th, 2024

Дори и вашият най-зъл враг не може да ви навреди повече, отколкото собствените ви мисли


9 перли на будистката мъдрост, които помагат за постигане на вътрешен мир

Будистките мъдри изказвания излизат извън рамките на религията. Тяхната радикалност и фокусиране върху най-важното, помагат правилно да се грижим за състоянието на разума и вдъхновяват за постигане на щастие, изградено върху равновесие, вътрешен мир и човечност.

Ето защо  древните будистки техники на медитация, практиките на осъзнаване и контрол на емоциите са от голяма полза и днес.

Започвайки с Гаутама Буда и неговото учение през VI век пр. Хр., будизмът с времето намира много начини да се адаптира към съвременните човешки потребности.

Заслужава да се отбележи, че учените все още не са намерили окончателна и надеждна информация за живота на Буда.

Следователно, цялото ни познание за него и неговата философия се основава на три главни източника: Vinaya-pitaka, Sutta-pitaka и Buddhacarite. Те са източниците на следните будистки изречения:

1. Смисълът на живота.

„Целта на вашето съществуване е да придобиете смисъл на живота и цялото си сърце да работите за неговото изпълнение.“

Човек, който живее без смисъл, е като блуждаеща душа, изпитваща постоянни възходи и падения. Важно е да си поставим цели и житейски цели за да придадем смисъл на своето съществуване. И този смисъл трябва да ви мотивира да се събуждате сутрин, зареждайки ви с енергия за преодоляване на трудностите.

2. Работа с негативните емоции.

„Никой няма да ви накаже за вашия гняв. Вашият гняв ще ви накаже.“

Гневът превзема контрола върху разума, водейки ви до емоционален взрив. Като правило всички негативни и преизпълнени със злоба емоции се връщат при вас. От това ще страдате най-вече вие, като в същото време ще губите близките си хора.

3. Важното е само това, което е тук и сега.

„Не живейте в миналото и не мислете за бъдещето: съсредоточете се единствено върху настоящето.“

Ние всички сме чували тези думи – винаги са ни съветвали да се съсредоточим върху настоящето. Но това може да изисква много усилия. Защото нашият стил на живот се основава на визията за близкото бъдеще и постигането на нашите цели, затова цялото ни внимание се фокусира само върху тази визия.

Опитайте се да поемете дълбоко дъх и да успокоите разума си. Спрете и започнете да оценявате всичко, което виждате пред себе си в момента.

4. Самоконтролът като ключ към щастието.

„Организираният разум е ключът към щастието.“

Организиран се нарича разум, който е в състояние да контролира себе си и правилно да определя приоритетите. Това е разум, който не обръща внимание на всичко онова, което е излишно и безсмислено. Това е разум, който може да се съсредоточи върху положителните емоции, за да усети истинското скромно щастие.

5. Привързаността като източник на всички страдания.

„Причината за всички страдания е привързаност.“

В нашето общество понятието за токсичната привързаност е много често срещано явление, което ви прави затворник на друг човек и причинява зависимост от материалните неща (с други думи, консуматорство). Но освобождаването от такава привързаност, която носи на хората повече страдание, отколкото удоволствие, изисква мъдрост и търпение.

Научете се да живеете свободно и абстрактно. Това ще ви направи щастливи и ще ви позволи да живеете в хармония със себе си.

6. Аз те Разбирам, ти си част от мен, аз съм с теб.

„Истинската любов идва заедно с разбиране.“

Истинската любов не е сляпа страст или токсична привързаност, описана по-горе. На първо място, любовта е способността да се грижиш и да разбираш другия човек.

Защото разбиращите хора имат смелостта и силата да се доближат до душата на своя партньор. Те показват своето участие, осъзнават собствените си чувства и мисли. И това е самото безусловно приемане, което всички ние заслужаваме.

7. Вие сте най-големия си враг.

„Дори най-злият враг не може да ви навреди повече от собствените ви мисли.“

Вашият най-лош, безмилостен и разрушителен враг не е някъде навън. Той няма обувки, не е шумен и няма силен глас. Но вие познавате гласа му, защото той е ваш.

Вие – това е вашият най-строг съдия, прокурор и палач. Вие сами орязвате крилете си и се заставяте да се тревожите за това, че не можете да се справите с тази или онази задача, или че не заслужавате нещо …

8. Последователност и упоритост.

„Ако добавяте зрънце към зрънце и го правите постоянно, то много скоро ще станете богати.“

Всичко е просто – бъдете последователни във всичките си усилия и упорити в реализирането на желанията, независимо от възникналите проблеми. Това ще ви помогне да излетите много по-високо, отколкото изглежда възможно.

Понякога е достатъчно всеки ден да правите няколко прости стъпки към целта си. Ден след ден тези малки усилия ще се превърнат в огромна планина, на върха на която след това ще можете да се изкачите.

9. Разумна реч.

„Една дума, която носи мир само в себе си, е по-ценна от хиляди празни.“

Будизмът постоянно ни напомня, че хората са обединени от един недостатък: липсата на разумна реч. В повечето случаи нашите разговори са изпълнени със злоба, разочарование и други негативни емоции, проектирани върху другите.

Опитайте се да избягвате празни изрази, които само ви вредят, които затрудняват изграждането на взаимоотношения с другите. Заменете ги с мъдри думи – прости, но дълбоки, внасящи мир и равновесие в живота ви.

В будизма има множество други и не по-малко достойни думи. Може би дори имате любими сред тях. Подбраните тук изрази преследват една обща цел – те помагат за постигане на вътрешен мир, да се справяте с негативните си емоции и да се фокусирате върху настоящето. Позволете им да ви покажат пътя към по-балансиран и щастлив живот.

Превод на статията 9 Buddhist Sayings to Reach Internal Peace

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Саркастични Дзен цитати

Преди да започнете да осъждате някого, извървете няколко мили в неговите обувки. По този начин, когато започнете да осъждате ще бъдете на безопасно разстояние и ще имате нови обувки. 1.…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post