сб. апр. 20th, 2024

Алгоритъмът на Хакамада: Как да поръчате решение на сериозен проблем в съня си

Ако имате съмнения в решаването на някакъв проблем, използвайте метода на Хакамада. Той наистина работи! Вижте как:

По време на сън, когато рационалната част на мозъка е неактивна, нашето подсъзнание работи на макс. Ако ви е трудно да вземете решение наяве, включете интуицията си. Става дума за метода на И. Хакамада, който й помага в трудни ситуации: когато трябва да превключите, да решите нещо, да направите избор от няколко опции или да преосмислите ситуацията.

Пет прости стъпки и само една нощ – и правилното решение е във вашите ръце.

Добре е ако сутринта не е нужно да скачате веднага след алармата на будилника и да тичате на работа. Хакамада съветва да се избира за рестарт вечерта и нощта на петък или събота. За този период от време се откажете от обичайните си дейности: не ходете на фитнес, в бара и други претъпкани места.

Стъпка 1. Уединете се

Нашият мозък работи непрекъснато, като компютър със сложна програма: той обработва тонове информация с бясна скорост. И е естествено да се уморява. За да се рестартирате, трябва да направите пауза, – „да извадите щепсела на мозъка от „контакта”.

Изберете деня и се върнете у дома по-рано. Изключете телефона, лаптопа, не посягайте към дистанционното на телевизора – минимум външни шумове. Помолете семейството и приятелите си да не ви безпокоят.

Отделете се от външния свят и запазете мълчание докато си легнете.

Стъпка 2. С ръцете си правете нещо релаксиращо

Заемете се с някакво ръкоделие, моделиране, или вземете в ръце предмети за развитие на двигателните умения: китайски топчета, кинетичен пясък. Хакамада обича да пише йероглифи с туш и четка. Можете също така да ползвате броеница или да сортирате някакви зърна или да нижете мъниста на конец.

Вършейки такава дейност с ръцете си, вие изключвате мозъка си от „старите“ мисли и проекти, от рутината на отминалия ден. Тревогите ви напускат, настройвате се на творческата вълна, която е необходима за „нощното прозрение“.

Стъпка 3. Поставете задачата на мозъка

Ясно формулирайте въпроса – какво искате? Например: „Искам да разбера как да продължа“ или: „Трябва да избера кой от двата варианта е по-добър.“

Затворете очи и си представете празен лист хартия. Мислено напишете формулираната задача върху него. Помислете за подробностите: нюанса на хартията, цвета на мастилото, с което пишете, контурите на буквите.

Това упражнение ще даде на мозъка сигнал, че задачата е реална и че трябва да работи върху нея.

Сега мислено вземете листа хартия с написаната на него задача и го закрепете към челото си – като че ли закачате магнит върху вратата на хладилника.

Стъпка 4. Легнете да спите

Преди да си легнете послушайте класическа или друга релаксираща музика. Полежете в топла вана с масло от лавандула или иланг-иланг. След това отидете в леглото. Не се поддавайте на изкушението да погледнете в телефона за последен път, да проверите пощата си, да прегледате новините. В противен случай цялата подготовка ще изтече в канализацията. Ако сте направили всичко както трябва, сънят ще бъде здрав и спокоен.

Стъпка 5. На сутринта запишете мислите си

Когато се събудите вземете лист хартия – вече не въображаем, а реален. Разделете го вертикално на две колони. Отляво напишете какви грешки сте направили по-рано, докато работите по задачата.

Друг вариант: дайте си сметка какво бихте искали да подобрите в настоящата ситуация (например в личния си живот). В дясната колона напишете идеи как да коригирате грешките.

Например: „Направих добре това, това и това. Но тук и тук такива изпуснах от вниманието си тези и тези фактори. За да коригирам недостатъците, ще направя и така.

Когато сте готови, сложете листа в чекмеджето. Сега, през деня, мозъкът ще „усвоява” получената информация и ще ви даде решения. Запишете всичко, което идва на ум, без да критикувате и без да анализирате идеите.

Успех!

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Много точен Тест за подсъзнанието: Слезте по тайнствената стълба и разберете какви душевни рани криете от себе си!

  Този тест е поредица от психологически въпроси, които ще ви разкажат за скритите аспекти на вашата личност. Всъщност това е игра на самопознание, която ще ви помогне да научите…

В подсъзнанието ни са записани десетки негативни програми. Как да ги изтрием?

Повечето от негативните програми възникват в детството. Тъй като детето е отворено към света, доверява се на родителите си и се опитва да „бъде добричко.“ Но и в съзнателните години…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post