вт. апр. 16th, 2024

Буда: Няма нито късмет, нито съдба, нито случайност!

Хората, които вярват в късмета, винаги се опитват да получат нещо от живота. По правило това са пари и богатство. Буда учи, че е много по-важно да развиваме сърцето и ума си.

Буда е считал, че гаданията, носенето на магически амулети, определянето на щастливи места за строителство и щастливи  дни, както и пророчествата, са безполезни суеверия и затова изрично е забранявал на учениците си да практикуват такива неща. Той ги нарича „ниско изкуство“:

„Въпреки че някои религиозни хора, които живеят от милостинята на вярващите, се занимават с хиромантия, гадаене по знаци, тълкуване на сънища, привличане на късмет или неуспех, и с избор на щастливи места за строителство, монахът Гаутама се е въздържал от такова ниско изкуство и неправилните начини за изкарване прехраната.

Защо хората правят такива неща и вярват в тях? Има три причини: алчност, страх и невежество.

Щом започнат да разбират смисъла на учението на Буда, те осъзнават, че чистото им сърце ще ги предпази много по-добре от купчина хартия, метал и няколко магически думи и затова престават да разчитат на тях.

Според Буда само честност, доброта, разбиране, търпение, прошка, щедрост, лоялност и други добри качества наистина могат да ви защитят и да осигурят просперитета ви.

Но някои заклинания все пак работят, нали?

Познавам човек, който продава щастливи талисмани. Той твърди, че амулетите му носят късмет и просперитет и гарантира, че с тях ви чака късмет. Но ако казва истината, защо самият той все още не е станал мултимилионер? Ако талисманите му работят, тогава защо не печели от лотарията всяка седмица?

Единственият му късмет се крие в съществуването на достатъчно глупави хора, които да купуват амулетите му.

Въобще – Има ли късмет?

Речникът определя късмета като „вяра в това, че всички добри и лоши събития, които се случват на човек, са свързани със случайността, шанса или съдбата“. Буда напълно отрича този подход. Всичко, което се случва в този живот, има своя причина или причини и затова трябва да има някаква връзка между причина и следствие.

Да вземем за пример болестите. За да се разболее, човек трябва първо да влезе в контакт с микроби, а тялото му трябва да е достатъчно слабо, за да могат тези микроби да се размножават в него.

Ето я тази същата връзка между причината (микроби и слабо тяло) и следствието (болестта), защото всички знаем много добре, че можете да се разболеете само в резултат на контакт с патогени.

А между носенето на лист хартия с „магическите“ думи, написани върху нея и придобиване на богатство или вземането на изпити, няма никаква връзка. Будизмът ни учи, че всичко, което се случва, има причина или причини, които по никакъв начин не са свързани с късмет, случайност или съдба.

Хората, които се интересуват от късмет, винаги се опитват да получат нещо от живота. По правило това са пари и богатство. Буда ни учи, че е много по-важно просто да развиваме сърцето и ума си:

„Истинският успех е да имаш добро образование и отлична подготовка, да бъдеш професионалист в работата си, да говориш с ясни думи, да помагаш на баща си и майка си, да се грижиш за съпругата и детето си, да живееш прост живот, да си щедър, да помагаш на роднините си и да не осъждаш действията на други хора, да се въздържаш от зло, да бъдеше добродетелен. Истинският късмет – това са почит, човещина, удовлетвореност и добра дхарма. „

Превод на статията – Here Is What Buddha Said About Good Luck And Fate

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Четирите печата на Буда

Буда създава „Четирите Печата“, за да може накратко да охарактеризира будизма, тоест тези  светогледни характеристики, които отличават будиста от не-будиста: 1. Всичко съставно е  непостоянно. 2. Всички емоции са страдание.…

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post