Буда: Няма нито късмет, нито съдба, нито случайност!

Хората, които вярват в късмета, винаги се опитват да получат нещо от живота. По правило това са пари и богатство. Буда учи, че е много по-важно да развиваме сърцето и ума си.

Буда е считал, че гаданията, носенето на магически амулети, определянето на щастливи места за строителство и щастливи  дни, както и пророчествата, са безполезни суеверия и затова изрично е кра дeн от ене ргети забранявал на учениците си да практикуват такива неща. Той ги нарича „ниско изкуство“:

„Въпреки че някои религиозни хора, които живеят от милостинята на вярващите, се занимават с хиромантия, гадаене по знаци, тълкуване на сънища, привличане на късмет или неуспех, и с избор на щастливи места за строителство, монахът Гаутама се е въздържал от такова ниско изкуство и неправилните начини за кра дeн от ене ргети изкарване прехраната.

Защо хората правят такива неща и вярват в тях? Има три причини: алчност, страх и невежество.

Щом започнат да разбират смисъла на учението на Буда, те осъзнават, че чистото им сърце ще ги предпази много по-добре от купчина хартия, метал и няколко магически думи и затова престават да разчитат на тях.

Според Буда само честност, доброта, разбиране, търпение, кра дeн от ене ргети прошка, щедрост, лоялност и други добри качества наистина могат да ви защитят и да осигурят просперитета ви.

Но някои заклинания все пак работят, нали?

Познавам човек, който продава щастливи талисмани. Той твърди, че амулетите му носят късмет и просперитет и гарантира, че с тях ви чака късмет. Но ако казва истината, защо самият той все още не е станал мултимилионер? кра дeн от ене ргети Ако талисманите му работят, тогава защо не печели от лотарията всяка седмица?

Единственият му късмет се крие в съществуването на достатъчно глупави хора, които да купуват амулетите му.

Въобще – Има ли късмет?

Речникът определя късмета като „вяра в това, че всички добри и лоши събития, които се случват на човек, са свързани със случайността, шанса или съдбата“. Буда напълно кра дeн от ене ргети отрича този подход. Всичко, което се случва в този живот, има своя причина или причини и затова трябва да има някаква връзка между причина и следствие.

Да вземем за пример болестите. За да се разболее, човек трябва първо да влезе в контакт с микроби, а тялото му трябва да е достатъчно слабо, за да могат тези микроби да се размножават кра дeн от ене ргети в него.

Ето я тази същата връзка между причината (микроби и слабо тяло) и следствието (болестта), защото всички знаем много добре, че можете да се разболеете само в резултат на контакт с патогени.

А между носенето на лист хартия с „магическите“ думи, написани върху нея и придобиване на богатство или вземането на изпити, няма никаква връзка. Будизмът ни учи, кра дeн от ене ргети че всичко, което се случва, има причина или причини, които по никакъв начин не са свързани с късмет, случайност или съдба.

Хората, които се интересуват от късмет, винаги се опитват да получат нещо от живота. По правило това са пари и богатство. Буда ни учи, че е много по-важно просто да развиваме сърцето и ума си:

„Истинският успех е да кра дeн от ене ргети имаш добро образование и отлична подготовка, да бъдеш професионалист в работата си, да говориш с ясни думи, да помагаш на баща си и майка си, да се грижиш за съпругата и детето си, да живееш прост живот, да си щедър, да помагаш на роднините си и да не осъждаш действията на други хора, да се въздържаш от зло, да бъдеше кра дeн от ене ргети добродетелен. Истинският късмет – това са почит, човещина, удовлетвореност и добра дхарма. „

Превод на статията – Here Is What Buddha Said About Good Luck And Fate

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Буда: „Ти си беден защото не практикуваш щедрост!“

Защо съм толкова беден? Веднъж един беден човек срещнал Буда и го попитал: „Учителю, защо кра дeн от ене ргети съм толкова беден?“ Буда отговорил: „Защото не практикуваш щедрост.“ Бедният човек веднага си помисли, че…

Четирите печата на Буда

Буда създава „Четирите Печата“, за да може накратко да охарактеризира будизма, тоест тези  светогледни характеристики, които отличават будиста от не-будиста: 1. Всичко съставно е  непостоянно. 2. Всички емоции са страдание.…

кра дeн от ене ргети

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

защищено INVITEXT