чт. апр. 18th, 2024

Цар Соломон, най-мъдрият от всичките човеци, е казал:

Не увещавай глупака, за да не те намрази. Увещавай мъдрия и той ще те обича ”. Казано е: „ По – добре открито изобличение, отколкото скрита любов“ .

И се казва (Tamid 28a): „Каза Раби: “Кой път е правилно човек да избере? Нека да обича наставленията, защото докато в света има наставления, към него идва (от Небето) удовлетворение, както се казва: „И ще има благоволение към тези, които наставляват, и ще има добро благословение върху тях.”

Това прилича на човек, който си е купил огледало и го е окачил на подходящо място у дома. Той се оглежда в него и проверява да не би нещо в неговия външен вид или облекло да не е в ред там, където той сам, без помощта на огледало, не може да види.

И ако разбере, че нещо не е наред, тогава, за да не стане обект на подигравки на хората, той го поправя, преди да излезе. Наставленията са като огледало, защото е казано, че обикновено човек не вижда никакви недостатъци в себе си (Шабат), и само друг може да забележи недостатък в него и да му го посочи укорително, така че човекът да поправи поведението си.

И за този укор трябва да бъдем благодарни, защото мъдреците казват това: „купи си приятел” – за да ти помогне да се усъвършенстваш духовно. Тогава човек ще бъде приятен както на Бога, така и на хората.

И така казаха нашите мъдреци с благословена памет в Авот Дераби Натан: „Обичай онзи, който те наставлява, защото те води в живота към бъдещия свят. И мрази този, който те хвали.

В книгата „Kikar le-Adan“ се казва, че това не означава буквално да мразите този човек, а означава, че трябва да го предупредите да спре с похвалите докато е тук, и да го заплашите, че в противен случай вие ще се отдалечите от него.

Източник: imrey

Последвайте ни в Телеграм

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post