чт. мар. 28th, 2024

Безсмъртната мъдрост на самурая: Човешкият живот е илюзия, която трае само един миг

„Хагакуре. Скрито в листата” (от Ямамото Цунетомо) е книга с мъдри поговорки и изречения, публикувана за първи път преди повече от 300 години.

Тази книга позволява на читателите да разберат по-добре мисленето на воина (самурая), както и да ги запознае с Бушидо (Пътят на войната). (Бушидо е набор от препоръки и правила за това как трябва да се държи истинският воин, как трябва да живее и да умре).

Животът не е толкова важен, ако сте принудени да избирате между живота и целостта на личността.

Ако човек е твърде строг, неговите подчинени често ще лъжат. Ако човек е твърде доверчив, тогава неговите подчинени ще станат неуправляеми.

Просвещението в едно нещо прави разума на човек просветен изцяло. Такъв човек ще има висок интелект.

Искаш ли да знаеш какво е най-важно за истинския воин? За истинския воин най-важното е искреното желание да се движи напред към целта си. ”

Докато воинът не вдигне главата си и не се изправи, готов да се бори с бурята, той е безполезен.

Ако дъждът ви изненада, не се опитвайте да избягате колкото се може най-скоро. Не се опитвайте да се скриете под покривите на къщите. Така или иначе ще се намокрите. Примирете се с това. Просто вървете натам, накъдето сте тръгнали. Това ще ви избави от безпокойството от дъжда. Използвайте тази мъдрост, каквото и да правите в живота си.

Приятели се познават болест и скръб. Ако в такива моменти един от приятелите ви се опитва да се държи от вас колкото е възможно по-далече, можете спокойно да го смятате за страхливец. “

Тайната на един щастлив съюз се заключава в следното: цял живот се отнасяй към възлюбената си по начина, по който си се отнасял с нея в първите дни на запознанството ви. Следвайте това правило и никога няма да има разногласия между вас.

Верен васал е воин, преди всичко верен на родителите си. Воинът трябва да бъде верен на родителите си с цялото си сърце и душа. Ако не спази това правило, след смъртта на родителите си той ще съжалява за това, което е направил, и не им е казал.

Мъдростта идва при тези, които слушат и обръщат внимание на мъдрите хора. Любовта идва при тези, които винаги обръщат внимание на нещо положително у другите и поставят интересите им над собствените си. Храбър става този, който е готов да стисне зъби и да преодолява препятствията въпреки всичко.

В живота няма нищо по-важно от това, в което се занимавате в момента. Човешкият живот не е нищо друго освен последователност от моменти и събития. Щом воинът осъзнае това, той спира да се тревожи. Сега той знае, че неговата задача е да изживее момента в настоящето възможно най-пълноценно.

Човешкият живот е илюзия, която трае само един миг. Човек трябва да прави това, което му доставя радост и удоволствие. Тъй като животът е кратък, глупаво е да се пилее за неща, които мразите с цялото си сърце.

Ако никога не извадите меча си от ножницата, той ще ръждясва и няма да можете да го използвате. Хората ще си мислят, че сте страхливец.

Времето се движи напред. Хората остаряват и стават слаби. Именно в този момент имате възможност да напреднете, да започнете да живеете живота, който винаги сте искали да живеете. Може би ще успеете да изпълните мечтите си, свързани с вашето служене на Бога. Или да се откроите от тълпата. С течение на времето става по-лесно да се постигне величие, защото хората в тази тълпа започват да стареят.

Воинът трябва да се подготвя за смъртта всяка сутрин. По време на сутрешната медитация, си представяйте различните сценарии на смъртта си. Представете си, че в тялото ви са попаднали 100 стрели / куршуми. Представете си, че са нарязали тялото ви на парчета с мечове. Представете си, че ви е застигнала огромна вълна, образувана при прилив. Представете си, че сте изгорели жив / убит от мълнии или по време на земетресение. Представете си, че сте загинали, падайки от скала. Представете си как умирате от ужасна болест.

Един стар и мъдър воин някога е казал: „Щом излезете от прага на къщата си, смъртта ви очаква навсякъде. Щом излезете от портите, които ограждат къщата ви, вие сте заобиколени от врагове. “

Тези цитат не са избрани случайно. Те ще ви помогнат да се подготвите за онова, което ви предстои. „

Превод на статията – The heart of a Warrior 15 Timeless Quotes of the Samurai

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Дон Хуан: Ако не харесваш това, което получаваш, промени това, което даваш. Това, което правиш в момента, може да е последната ти постъпка на Земята!

Постъпвай така, сякаш това е сън. Действай  смело и не търси извинения. Не обяснявайте твърде много. Когато обясняваш защо не можеш да направиш това или онова, всъщност се извиняваш за…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post