сб. апр. 20th, 2024

Още един шедьовър на д-р Шишонин: Упражненията, които трябва да правите, ако ходите трудно!

Ползите от движението в борбата срещу хиподинамията, според д-р Шишонин, са огромни. Дори и след най-тежките операции, съвременните медицински школи се опитват да изправят пациента на крака възможно най-скоро и да го накарат да се движи дори и заради тривиалната практика на тромбози, застой и съсирване на кръвта в ненужни места.

И веднага прави уговорката, че преди прилагането на препоръките и съветите е необходимо да се консултирате с лекар.

Д-р Шишонин започва разговора си с отговор на въпроса, който често му задават: „Как можем да компенсираме физическата си неактивност, ако ходенето е недостъпно или е противопоказно?“
Отговорът: „Хиподинамията не може да се компенсира с нищо, освен с активност, освен с движение, със свиване и отпускане на мускулите на тялото”.

Ходенето е недостъпно за хора, лежащи след инсулт или с разрушен шиен прешлен, парализирани. За тези, които имат болки в ставите, изходът е ставна гимнастика или велотренажор (велосипед), а като  я правите трябва да спазвате определени правила, за да не увредите коленете и тазобедрените стави.

Ако ставите Ви са здрави, а  сърдечно-съдовата ви система е изключително слаба или сте в ранен стадий на възстановяване от заболяване, Юрий Павлович препоръчва Вибрационната гимнастика на Микулин, която той често съветва да правят пациенти със отслабнали сърца и мускулатура.

Когато човек застане на пръстите си, а след това стъпи с лек удар на петите си, той тренира всички мускули на краката си. Тези движения могат да се извършват достатъчно дълго с интензивност от около 3 удара за 2 секунди. След известно време ще почувствате, че силата ви се е увеличила, сърцето ви е започнало да работи по-добре и скоро ще можете да започнете да ходите или да правите упражнения.

Има и статични начини за компенсиране на хиподинамията, – продължава д-р Шишонин. – Ако човек е съвсем отслабнал от гледна точка на сърдечно-съдовата система, той може дори в легнала поза да предизвиква съкращения и отпускания на мускулите. Например, можете да сгънете ръката си в лакътя и да стегнете бицепса.

Или да го напрегнете, почти без да се сгъвате ръката, дори без гира. Задръжте така в напрежение 15-20 секунди и отпуснете. По същия начин можете да напрегнете мускулите на краката, четириглавите мускули, да свиете и отпуснете коремните мускули. Сгъвайки ръцете си пред вас, можете да натоварвате гръдните мускули.

Възможно е да се напрегнат и седалищните мускули: представете си, че искате да стиснете монета между задните си части. Броят на движенията трябва да доведете до 50-100 пъти. Това е основният принцип на борбата с хиподинамията: свиване – отпускане.

И все пак най-ефективната практика срещу хиподинамията, според д-р Шишонин, е здравословната разходка (ако ставите и сърцето позволяват). И дори ако те не позволяват, да извървите най-малко 1 км за час. С течение на времето ще станат 2, след това 3 км, и състоянието ви ще започне да се подобрява.

Основните принципи за здравословно ходене: продължителност (минимум 50 минути), монотонност и скорост. Най-добрата скорост за човек със средна височина: 5 – 6 км / ч (2 стъпки в секунда).

И още едно ефективно средство за профилактика: облекчени прикляквания според Неумивакин. Хванете се с ръцете си за някаква стабилна опора, леко се оттласнете назад, изправяйки ръцете си и започнете да клякате. Клякането в тази поза облекчава напрежението в коленете, тазобедрените стави и долната част на гърба.

Д-р Неумивакин препоръчва да се правят такива 400-500 клякания на ден, като се започне с по-малко натоварване, разбира се. Но и тук трябва да спазвате принципа на разумност и стабилност. Правете колкото можете .. и тогава ще стигнете до здравословната разходка.

Econet

Автор Александър Шишонин

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Д-р Александър Шишонин: Защо е вредно да се лекува високото кръвно налягане – хипертонията е симптом, а не диагноза!

Това е една доста неприятна публикация за традиционната медицина и за задкулисието в съвременното здравеопазване. Московският доктор Александър Шишонин знае как да говори за неща, за които никога няма да…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post