пт. апр. 19th, 2024

Не се опитвайте да бъдете нужни!

Желанието да бъда нужен и страхът да стана ненужен – тези тревожни спътници постоянно ме придружаваха по пътя ми, докато не се усъмних в тяхната коректност по отношение на посоката. Но се оказа, че не е лесно да завия: стереотипът упорито ме задържеше в стария коловоз.

Трябваше да завия рязко от утъпкания път и да изляза на една тиха поляна, за да се запитам честно: „Защо трябва да бъда толкова необходим?“, „Защо ми е толкова важно да оставам полезен? И ако става дума за моя живот, тогава за каква полза става дума?“

Природата на въпросите е упорита и безупречна. Задавайки въпрос, ние винаги получаваме отговор, не винаги го забелязваме, но винаги получаваме. И никога не знаем откъде да го очакваме. Отговорът дойде при мен под формата на тази притча, която случайно   ми попадна:

„Един мъдрец пътувал с учениците си. Те стигнали в гора, където изсичали дървета. Почти цялата гора вече била изсечена, с изключение на едно огромно дърво. Мъдрецът помолил учениците си да разберат защо това дърво не е отсечено. Попитали дървосекачите и те отговорили:

– Това дърво е напълно безполезно. То няма нито един прав клон и толкова много клонки, които не са подходящ за производство на мебели. Неговият дим е вреден за очите, така че не става дори и за дърва за огрев. Няма полза от това дърво.

Учениците преразказали думите на дървосекачите на мъдреца, той започнал да се смее и казал:

– Бъдете като това дърво. Ако сте полезни – ще бъдете отсечени, ще станете мебели в чужда къща. Бъдете като това дърво, абсолютно безполезни, и тогава ще израснете в могъщо дърво и хиляди хора ще намират сянка под клоните ви.

А после им обяснил:

– Бъдете последни. Не се опитвайте да докажете своята значимост. Вървете   в този свят незабелязано, за да се наслаждавате, а не да бъдете полезна вещ. Животът е поезия, а не стока на пазара.

Не казвам, че не трябва да правите нищо полезно. Правете полезни неща, но помнете, че истинският опит и най-големият екстаз идват от безполезното. Чрез поезия, чрез любов.

Ако сте способни да вършите това, което не може да бъде сведено до стока, тогава велика радост ще изпълни сърцето ви. Бъди себе си и си вършете работата. Вие сте тук не за да ви продават!“

Ако се опитвате да бъдете полезни, вас ще ви използват. Ако се опитате да бъдете необходими, ще ви принуждават и използват.

Най-лошото, което можем да направим, е да принуждаваме себе си да бъдем необходими, за да докажем правото си на живот. Вече го заслужаваме. Няма нищо ненужно в света. Следователно не е необходимо да сме необходими. Ние просто трябва да бъдем.

Може би както на мен, така и на вас, никой не  е казвал това. В края на краищата от вашата полезност някой има полза. Огледайте се. Спрете. Обърнете се към себе си. Не сте ли забравили за себе си? Не живеете в ритъма на своето сърце?

Докато не сте се подчинили на другите до безсъзнание, осъзнайте, че животът ви се движи в две посоки: към себе си – и от себе си, за да угаждате на някого. Изберете път в съзвучие със сърцето си, а не избран от някой друг.

Няма нужда да се насилвате да бъдете необходими!

Източник esotericblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post