пт. апр. 26th, 2024

Доброто се връща? „Бумерангът на доброто“ съществува!

„Злото се връща под формата на фин прах, хвърлен срещу вятъра“ – така е казвал Буда. У нас връщането на злото обикновено се нарича „бумеранг“.

При това самият злодей не вижда никаква закономерност, започва да злобее още повече, след като злото се е върнало обратно при него.

Но доброто също се връща като бумеранг! И този, който върши добро, по същия начин не вижда взаимовръзката. Понякога е много гадно на добрия човек: използват го, не го щадят,  отплащат му се с черна неблагодарност … Но всъщност доброто се връща много бързо; дори мигновено!

Ако сте извършили дори и съвсем мъничко добро дело, в кръвта ви се отделят полезни хормони. Те укрепват имунната система и удължават живота. Вие не чувствате това, но вашият организъм е получил доза от най-добрите и най-полезни хормони. Подобрено настроение, подобрено здраве.

Така е замислено от природата; тя веднага награждава този, който е проявил доброта и алтруизъм. В крайна сметка, този човек е полезен за обществото, той изпълнява обществена мисия, той е необходим! Нека да се чувства добре и да живее дълго!

Добрата постъпка подобрява и настроението. Никой няма да узнае за вашето добро дело, но вие знаете. И самочувствието ви се подобрява незабавно. Сега е по-лесно да се преодоляват трудностите и да се успява. По-лесно е да се харесате на другите и да им влияете. И много по-малка е вероятността да се разболеете от депресия. Защитата ви срещу критики и завист също ще се подобри …

Тези процеси се задействат незабавно. Вашето добро ви лекува незабележимо; също така ви и защитава. А подсъзнанието чака своето възнаграждение за доброто, дори ако съзнателно не очакваме нищо и сме действали тайно, например.

Но ние сме включили процеса на взаимодействие със света, извършили сме някаква постъпка, акт, действие, което със сигурност ще има последствия. И нещо добро ще се случи с нас или с нашите близки. Може би, обратното, няма да ни застигне нещо много лошо, което ни е заплашвало.

Но за това ние можем и да не разберем, как младият мъж, който се е спрял за да помогне на една стара жена да се изкачи на тротоара. А пътят е хлъзгав! Междувременно, отпред от покрива пада огромен леден блок, висулка. Ако човекът е вървял бързо, той нямаше да избегне удара от небето! Но той дори не е забелязал какво се е случило, той с всички сили е дърпал дебеличката старица за да и помогне да мине през хлъзгавото място …

Ние виждаме само онова, което е очевидно. А и изводите ни не винаги са правилни. Но добрите дела се връщат с порция „хормони на здравето“, с укрепване на психологическата защита, а понякога и с напълно очевидна награда. В нещо неочаквано ни е провървяло! Или може би сме избегнали ужасна опасност или сериозно заболяване?

Доброто може да се върне и на нашите близки; на тях също някой ще им помогне в ​​трудна ситуация. Или на нашите старци; но ние може да не узнаем за това. Няма значение; по-важното е да се знае и да се вярва, че бумерангът на доброто също се връща. Понякога по много странни начини …

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post