Доказано: Краткото гладуване рестартира тотално имунната система и възстановява организма!

С какво е полезно краткото гладуване за имунитета, как да не прекалявате с него и да извлечете максимални ползи за здравето си?

Постоянното гладуване е вредно за организма, но когато става дума за кратко гладуване, не само различни видове практики, насочени към духовното развитие, но и съвременната наука потвърждават неговите ползи.

При това краткосрочното гладуване помага не само за прочистване на организма и за бързо отслабване, но и за естествено обновяване на клетките и за укрепване на имунната система.

Краткосрочното гладуване за повишаване на имунитета е доказано и от науката!

Изследователи от Университета в Южна Калифорния публикуваха своите открития за здравословното гладуване в списание „Cell Stem Cell“.

Става дума за следното: Когато гладувате вашият организъм се опитва да пести енергия и един от начините да направи това е да „рециклира“ много имунни клетки, от които в момента няма нужда.

В рециклирането попадат увредените клетки на имунната система. Така счита съавторът на изследването Валтер Лонго (Valter Longo), професор в Школата по геронтология Дейвис (Университета на Южна Калифорния) и директор на Института за дълголетие (Университет на Южна Калифорния).

Гореописаният процес, който обяснява ползите от гладуването за имунитета, е характерен както за хората, така и за животните.

В хода на изследвания, проведени както върху мишки, така и върху хора, специалистите лишавали участниците в експеримента от храна, което довело до намаляване на броя на левкоцитите в организма. Те са отговорни за борбата с болестите и насищат кръвта в случай на проникване на патогени в нея.

С падането на нивото на левкоцитите обаче нещата не приключили: цикълът на гладуване  предизвикал естествен „рестарт“ на производството на левкоцити.

След 2–4 дни гладуване кръвотворната система унищожила по-старите и увредени имунни клетки и си създала нови. Учените смятат, че краткосрочното гладуване е полезно не само за имунната система, но и за други системи и органи на тялото.

Въздействието на краткосрочното гладуване върху други системи на организма

Краткосрочното гладуване заставя организма да се запасява със захари, мазнини и кетони и да разрушава значителен брой бели кръвни клетки. Кетоните се произвеждат, когато тялото преобразува мазнините в енергия, те са основните играчи в областта на отслабването.

Краткосрочното гладуване позволява на организма да използва мазнините като основен източник на енергия. То помага за ускоряване на метаболизма и за подобряване на чревната перисталтика, като позволява на храносмилателната система да си почива. Подобно прекъсване на приема на храна допринася за по-ефективно изгаряне на калории, сякаш напомня на  организма кой е  правилният храносмилателен процес.

Краткосрочното гладуване е като бутон за рестартиране за цялото тяло. То създава здравословна среда, в която  в тялото се отделят регулируеми хормони, за да се научи как да разпознава истинския глад.

Ако човек яде на всеки 3-4 часа, неговият организъм не знае какво е истински глад. Освобождавайки организма си от храносмилателния процес за 12-24 часа, вие му предоставяте възможност да се съсредоточи върху регенерацията на другите системи.

Краткосрочното гладуване също така помага да се елиминират токсините от тялото и да се регулира работата на „филтриращите“ органи – черния дроб и бъбреците.

Важно! Периодът на гладуване не трябва да надвишава четири дни, като през целия период на гладуване е необходимо да се увеличи количеството консумирана вода.

С всяка „сесия“ на краткосрочно гладуване, изчерпването на популацията на белите кръвни клетки води до образуването на нови клетки на имунната система.

Когато нивото на ензима протеин – киназа A (ПKA) се понижавало заедно с броя на левкоцитите, изследователите разбрали, че се случва „превключване“ на организма, което прави възможно образуването на нови клетки и води до намаляване на нивото на IGF-1 *, който е свързан със стареене, растеж на тумори и риск от рак.

За да се преведат стволовите клетки в режим на регенерация, е необходимо да се деактивира действието на ПKA, в резултат на което стволовите клетки започват да се размножават и съответно водят до обновяване на системата.

Също така лечебният ефект от краткосрочното гладуване се заключава в това : избавяне от повредени или стари елементи, които вече не са в състояние да работят ефективно.

econet

* IGF-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (понякога наричан соматомедин C), е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб. IGF-1 играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастните.
Когато човешкият хормон на растежа HGH минава през черния дроб, като резултат се отделя IGF-1.
IGF-1 се явява основен играч в мускулния растеж.Той стимулира както диференциацията, така и пролиферацията на миобластите (клетки, от които се развиват мускулите, т.е. потенциира миофибриларна хипертрофия), също така стимулира усвояването на аминокиселини и синтеза на протеини в мускулите и другите тъкани. HGH предизвиква увеличаване в нивата на IGF-1 по време на няколкомесечния курс.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!