вт. апр. 16th, 2024

Die Welt: Наистина ли котките и кучетата ни обичат или са с нас само заради храната?

„Независимо дали става въпрос за куче, котка или птица: ние обичаме нашите домашни любимци и сме готови на всичко заради тях“, пише Die Welt. Въпреки това много собственици често си задават въпроса: „Взаимни ли са тези чувства? Колко силно ни обичат нашите домашни любимци? “

„За да разберем правилно възможните чувства и усещания на нашите домашни любимци, първо трябва да изясним за каква форма на любов става дума“, отбелязва журналистът Юлия Хазе. „В крайна сметка любовта може да бъде различна. (…)“

Древните гърци много точно определят тези различия. И така, любовта, основана на сексуалното влечение, те нарекли „ерос“, любовта между членовете на семейството – „сторге“, а любовта, изразена в приятелството – „филия“. Към коя категория са чувствата, които изпитват домашните любимци към нас?

Кучетата изпитват към хората най-голяма симпатия. „Много изследвания са посветени на поведението на кучетата, което доведе учените до извода, че кучетата активно търсят близост с хората. (…) Това се проявява и в биохимичните процеси в организма на кучетата, които имат контакт с хора.

Например тяхното кръвно налягане спада, когато ги галим. Животните също изпитват болка от раздяла и страх, когато ги оставим. ”Човек изпитва подобни чувства и това се изразява и на хормонално ниво.“

По-специално става дума за хормона окситоцин, който се нарича още „молекулата на любовта“. „У всички бозайници този хормон се произвежда например, когато те изпитват сексуална възбуда. Но нивото му също така се увеличава и когато видим човек, когото обичаме, особено ако е близък роднина.

„Интересното е, че с производство на окситоцин кучетата реагират не само при общуване с други кучета, но и при общуване с хора. Сред бозайниците това е изключително рядко явление “- се отбелязва в публикацията.

„Котките реагират по подобен начин. Изследване на Университета в Клемонт-Градеуейт показа, че нивата на окситоцин се увеличават при котките, когато собствениците им ги галят. Само че в сравнение с кучетата, котките произвеждат 5 пъти по-малко окситоцин. Оказва се, че котките „ни обичат пет пъти по-малко от кучетата“, пише авторът на изследването Пол Зак. „

Независимо от това, резултатите от изследването показват, че с котките и кучетата ни свързва своеобразна семейна любов. В същото време не става дума за еротика, въпреки факта, че кучетата са склонни да се „настаняват“ в краката ни – това по никакъв начин не е свързано със сексуалното влечение, пише вестникът.

Някои експерти интерпретират това като доминиращо поведение, други смятат, че кучетата така „изпускат парата“.

По този начин котките и кучетата не ни разглеждат като свой потенциален партньор, а хранят към нас чувства, които ние изпитваме, например към нашите родители или братя и сестри, тоест, както биха казали древните гърци, става въпрос за „сторге“, отбелязва Хазе.

Малко по- различно стоят нещата с нашите пернати приятели, продължава изданието. Птиците имат чувства към стопаните си, които приличат повече на ерос. Така например, ако  галите папагал на определени места – по гърба или, например, под крилата – „той често възприема това като прелюдия и започва да произвежда полови хормони“, се казва в статията.

„Има още една форма на любов, която повечето животни споделят с нас. (…) Независимо дали става въпрос за морско свинче, костенурка или змия – всички домашни любимци се обединяват от любовта към пълната купа с храна. Животните смятат отношенията с нас като вид надеждно приятелство, ключовият момент от който е гарантирана храна.

И дори ако това може да ни се стори някак си егоистично, все пак е знак за лоялност и доверие в духовете на филия, любов между приятели. А приятелството, както често казват, е най-чистата и най-висша форма на любов“, – обобщава Die Welt.

Източник: Die Welt

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Хората с лоша карма мразят котките

Повечето нормални хора се отнасят към котките много положително, но някои изпитват към тях с нищо необяснима враждебност. Котките ги дразнят, нервират ги, пречат им. На пръв поглед, какво от…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post