пт. апр. 26th, 2024

9 начина да преодолеем страданието, на които учи Буда

Буда  сравнявал ума на човека с маймуна и е бил абсолютно прав в това …

Въпреки многото хора, цитиращи разнообразните учения на Буда, в периоди на страдание често забравяме самата същност на тези учения. Ако в живота ви е настъпила черна линия, прочетете тази статия до края. Няма да съжалявате.

Въпреки че при споменаването на будизма, много от нас веднага си спомнят малки фигурки на щастлив монах с голям корем, в действителност Буда е бил много организиран и практичен човек. Всичките му учения буквално са пропити с отлични съвети относно любовта, загубата и преодоляването на трудностите.

И макар че днес някои от неговите мъдри думи изглеждат „остарели“, други все още не са загубили своята актуалност. Напротив, много от тях сега са много по-уместни от всякога.

1. Запомнете: Вие и гласът в главата ви не са едно и също нещо.

Едно от най-популярните учения на Буда е, че човек и егото му са напълно различни неща. Буда твърди, че егото е резултат от „вътрешния диалог“ и въпреки че понякога е неразделно от нашия „Аз“, то въобще не се отъждествява с нас.

За да достигнат по-висока степен на самосъзнание, учителят е насърчавал своите последователи да следят този диалог, като същевременно поддържат  яснота на ума и да се откажат от всякакви осъждания.

2. Приемете несъвършенството.

Една от четирите благородни истини гласи, че „животът е страдание“. На пръв поглед това твърдение може да изглежда депресиращо – безнадеждно, но когато осъзнаете, че страданието е неразделна част от човешкия път ще разберете, че животът не е толкова труден, колкото изглежда.

Просто го приемете, дайте му свобода и изживейте всеки момент, който ви е дарен. Нека всичко да е такова, каквото е  и от това ще станете по-щастливи.

3. Живейте осъзнато.

Вместо да се притеснявате за миналото или бъдещето, по-добре е съзнателно да насочите вниманието си към настоящето.

Какво се случва в момента? Първо следва да разберете това и се фокусирайте по-малко върху утрешния ден. Въпреки че тези думи не принадлежат на самия Буда, те са включени в списъка на неговите учения.

4. Спрете да се опитвате да избягате.

Алън Уотс казва: „Човек, бягащ от реалността, винаги ще бъде преследван от нейния страх.“ Запомнете това.

5. Не забравяйте: Вие не сте самотни, защото всички хора са свързани помежду си.

Ако се чувствате самотни, спомнете си думите на Буда, където той казва, че всичко и всички наоколо са взаимосвързани. Всички живи същества около нас, по един или друг начин, са взаимосвързани.

Ако загубим някого, то тази загуба не е абсолютна, защото този човек е част от космическото съзнание, което няма начало или край.

6. Успокойте ума на маймуната (звучи безумно, но вижте …)

Буда сравнява ума на човека с маймуна и е абсолютно прав в това. Умът ни   постоянно е в активно състояние, не ни дава нито една минута почивка, докато ние самите не го принудим да почива.

Ако смятате, че умът ви е станал хиперактивен, опитайте да се заемете с медитация на осъзнатост.

7. Ние и така сме идеално завършени създания.

През целия си живот ние търсим смисъл и онова, което би могло да запълни вътрешната ни празнота. Обаче изобщо не е необходимо да я запълваме с нещо, защото ние вече сме идеални завършени създания.

Следователно нищо на този свят не може да ни допълни по никакъв начин.

8. За да преодолеете страха, първо трябва да го погледнете право в очите.

Как може да се излекува рана, без да се знае къде се намира тя? Още една доста проста истина, за която ако се замислите, ще разберете цялата дълбочина на нейното значение.

9. Научете се на състрадателно разбиране.

Това, че не разбираме не само себе си, но и другите хора, ни носи много болка и страдание. Опитайте се да погледнете на нещата от гледната точка на другия човек, който страда.

Покажете състрадание, не го осъждайте. Използвайте същия подход и към себе си.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post