чт. апр. 18th, 2024

Учени от Харвард доказаха: Това елементарно упражнение намалява риска от сърдечни заболявания с 96%!

И за това ще ви трябват само по 10 минути на ден!

Сърдечно – съдовите заболявания са една от водещите причини за смъртност в света. И въпреки че всички знаем, че дори най-простите физически упражнения могат значително да намалят риска от подобни заболявания, определянето на степента на този риск често изисква много скъпи клинични тестове.

А  ако сега разберете, че има един прост тест, който може да се направи абсолютно навсякъде и резултатите от него могат да предотвратят възможни здравословни проблеми?

Така например, според проучване, проведено от Националния институт по охрана на труда и Харвардската школа по обществено здраве, има доста точен показател, който също може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Наскоро публикуваните резултати от това изследване показват, че мъжете, които са в състояние да правят повече от 40 лицеви опори подред, са с  96% по-нисък риск да се сдобият със ССЗ от тези, които правят по-малко от 10   наведнъж.

Лицевите опори винаги са били едно от любимите ми упражнения. Те ми дават точно разбиране в каква физическа форма се намирам. Редовно правя лицеви опори от детството си, а броят на моите лицеви опори зависи от цялостното ми здраве, издръжливост и способност да правя всякакви други упражнения.

Дори бих казал, че броят на лицевите опори, които мога да направя в даден момент, влияе пряко върху психологическото и емоционалното ми състояние. Да знам, че с възрастта все още мога да правя още повече лицеви опори, ми носи усещане за удовлетворение, което се отразява на всичко, което правя.

Най-ясно тази връзка може да се проследи в професионалния живот, особено когато е свързан с повишен стрес. Така в хода на споменатото изследване вниманието на учените било фокусирано върху мъже, работещи в службата за бързо реагиране. Авторите на изследването посочват това като фактор, който трябва да се вземе предвид в бъдещите изследвания.

Ако ви се струва, че въпросната връзка е надценена, опитайте се да направите няколко опори в офиса веднага щом ситуацията стане стресираща, трябва да вземете важно решение или преди началото на важна среща. И вижте резултата.

Съществува неоспорима и много важна връзка между физическото и психическото състояние.

Винаги се отнасях към това упражнение като към критерий за нивото на физическото и психическото си здраве и никога не ми е минавало през ума, че е идеален показател за оценка на риска от разболяване от ССЗ.

Във всяко от изследванията в тази област учените неизменно посочват наличието на определена статистическа зависимост, но не говорят за наличието на някаква причинно-следствена връзка. С други думи, не бива да разглеждате 41 лицеви опори като извинение за закупуване на огромен хамбургер.

Те са само индикатор за това какво се случва със сърдечно-съдовата ви система и говорят за общото ви здравословно състояние. Но в същото време това е и отличен статистически показател.

Според изследванията дори 11 или повече лицеви опори вече имат значителен положителен ефект върху сърцето.

За съжаление, изследването е проведено върху група пожарникари, сред които няма нито една жена. Освен това всички мъже водели сравнително активен начин на живот и имали работа. А това означава, че седящите пред телевизора на дивана, които намерят сили за  11 лицеви опори, най-вероятно  не правят нищо за да помогнат на сърцето си.

Но има и добри новини. Така например, ако сте активни и можете да направите повече от 11 лицеви опори наведнъж, тогава рискът от поява на ССЗ за вас вече е по-нисък, отколкото при мъжете, които не са способни на това.

Ако спортувате редовно, не водите заседнал начин на живот и лесно можете да направите 40 или повече опори наведнъж, тогава рискът от развитие на ССЗ е минимален. Само имайте предвид, че тези лицеви опори трябва да са една след друга без спиране.

В изследването  за участниците специално включвали метроном, отмерващ 60 удара в минута. Лекарите засичали броя на лицевите опори до последния удар на метронома, докато някой не пропускал повече от 3 удара или отказвал да продължи, като се позовавал на умора и други симптоми (замаяност, болка в гърдите или задух). Тоест само за 60 секунди от субектите се очаквали 41 пълни опори.

Не се изненадвайте. Откритията на учените напълно съответстват на това, което вече знаем – добрата физическа форма има положителен ефект върху здравето и продължителността на живота. Ето защо, ако сега сте на възраст от 21 до 66 години, тогава знаете какво да правите.

Сега залегнете и бързо направете 41 лицеви опори! :)

Между другото, не е нужно изобщо да ви напомням (но ще ви напомня), че трябва задължително да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете физически упражнения.

Превод на статията – Harvard Study Of 1000 Men Identified One Exercise That Predicts 96% Lower Cardiovascular Risk

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

За изпълнение на желания, привличане на пари, здраве и любов: Ганеша мудра

Ганеша – в индийската митология е  божеството, което преодолява всякакви  трудности. Бог на мъдростта и просперитета. Ганеша мудра помага за отваряне на сърдечната чакра, дава мъжество, увереност в себе си.…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post