Защо човек в тежка ситуация няма приятели и защо никой не бърза да му помогне, освен вие…

Защо ни напада онзи, който е ял от ръцете ни?

Преди да протегнете ръка за помощ, трябва да помислите върху това: защо човек в трудна ситуация няма приятели и защо никой не бърза да му помогне, освен вие? Това съвсем не е егоизъм. Това е защита срещу потенциална неблагодарност.

Понякога ни напада този, който е ял от ръцете не. Ако не става въпрос за животно, разбира се. Животните са по-благодарни от някои хора. Но човек често напада този, който го е спасил от опасна ситуация, лекувал, хранил и го е подкрепял по всякакъв възможен начин. Такъв „спасен“ ще атакува внезапно и ще ви удари в гръб. Защото именно от него те сте очаквали удар и изобщо не сте де страхували да се обърнете с гръб към него.

За човешката неблагодарност

Една жена помагала на болната си приятелка. Намерила пари за лечение, работела много, посещавала я болницата, след което я поканила да живея в нейната вила, на чист въздух, хранила и поила. Приятелката се оправила. И тогава тази любезна жена уредила приятелката си да работи при съпруга и – от предишна работа била уволнена за присвояване. Но нали трябва да се помогне на човек в беда!

А тази приятелка започнала да съблазнява съпруга на добрата жена и откровено да му предлагала себе си. За щастие съпругът разказал на жена си честно за ситуацията. И тя просто се разделила с бившата си приятелка. А тази приятелка започнала да разпространява гнусни слухове и да я заплашва в мрежата с фалшиви акаунти. Съпругата останала в горчиво недоумение – защо се случи това? Защо тя  прави това?

Защо ни напада онзи, който яде от ръцете ни?

Говори се, че певицата Мария Калас имала същата история. Тя била извадена от депресия от женена двойка, нейни приятели. А после Мария започнала открито да съблазнява съпруга точно пред жена му. Депресията отминала, силите се върнали … Настъпил моментът да се отблагодари за стореното добро!

Човек трябва да помисли за това: защо човек в трудна ситуация няма приятели и защо никой не бърза да му помогне, освен вие? Ако не става въпрос за безпомощен инвалид, и не за старец или дете; как е живял този човек, че изобщо няма приятели? Нито приятели, нито роднини … Защо никой не му се притече на помощ и подкрепа? Може би причината е в характера на този човек?

Слушайте как говори за другите. Благодарен ли е на онези, които преди са му помагали. Или е бил заобиколен изключително от лоши и зли хора?

Обърнете внимание на следното: човекът полага ли усилия да излезе от лошата ситуация? Или говори само за невероятните усилия, които е положил? А самият той удобно се е настанил на гърба ви и с удоволствие използва ресурсите ви …

Помислете също за това как самите вие бихте се държали в подобна ситуация. Бихте ли се срамували да поискате и приемете помощ? Да отнемате от чуждото време, да ядете чужд хляб и да искате да ви сложат пържолите по-близо? Щеше ли да ви е удобно да живеете в непознато семейство и да спите в чуждо легло? Не? А защо на този човек му е толкова естествено и удобно? Той има своя къща и свой хляб. Може би този човек е такъв?

За много неща трябва да се замислим, ако човек яде на нашата маса. Без подозрения; просто си задайте тези въпроси. И се опитайте да им отговорите честно. Тогава много проблеми могат да бъдат избегнати. Нахранили, подкрепили, помогнали и не е необходимо да го викнете да живеете или да работите заедно. Защото много често в душата на този човек започва да узрява недобро чувство и лошо намерение.

Хората, които приемат твърде лесно благодеяния, могат да ви сторят много лоши неща. Защото те не постъпват много добре, когато приемат вашата доброта за даденост. Макар и да сипят всеки ден хиляди благодарности

econet.

Автор: Ан Кириян

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!