пт. мар. 29th, 2024

Крадците, които изяждат вашата енергия: 6 неща, за които не бива да си хабите нервите

Енергията, която ни се дава, не е безкрайна. Всеки има периоди на безсилие, апатия и умора. Как губим скъпоценната си жизнена енергия, без да забелязваме това? И възможно ли е да попълним нейния дефицит?

Какво най-често ни вади от равновесие? Повечето хора ще внесат в този „черен списък“ работа, семейни проблеми, домашни проблеми или съпруг – алкохолик. Така ли е? Никой не спори, всичко това може да ни смазва всеки ден с непосилната си тежест, да предизвиква у нас усещане за безсилие. Но има и точки на изтичане на жизненоважна енергия, за които малцина подозират.

Какво отнема енергията ни?

Песимистичното настроение – сериозна причина не само за проблеми със стомашно-чревния тракт, но и за редица по-сериозни недъзи. Те се проявяват на фона на отслабен жизнен тонус и имунитет. Психолозите твърдят, че ако сте в ситуация, в която умората просто не ви напуска, не бива да се отчайвате.

Можете да се справите с този проблем, без да прибягвате до външна помощ. В действителност най-вече човек се уморява от себе си, а именно, уморява се от собствените си реакции към определени събития. Разбира се, винаги ще има сериозни причини за вълнения. Но има и по-прости неща, които могат да тровят живота ни.

Проблем номер 1: Синдромът на отличника

Директният път към придобиване на невроза е стремежът към високи постижения и съвършенство, който се стимулира от рекламата, филмовата индустрия. Казват ни, че практически всеки може да постигне просперитет, благоденствие, да бъде успешен от гледна точка на обществото. И изглежда, че всичко необходимо за това във всеки от нас вече съществува, а дали осъзнаваме тези супер качества или не, зависи само от нас. Човек, който се стреми да „превзема“ високи бариери, си поставя непосилни задачи.

Влиза в надпреварата за успех, защото не е доволен от досегашните си постижения. Но дори големи личности са преживявали периоди на упадък. А позицията, че всичко трябва да се прави с максимално натоварване, води до нервно изтощение.

Как да постъпваме ? Изключително важно е в трудни моменти да прощавате на себе си, да бъдете снизходителни към себе си, да си позволявате малки слабости. Обичайте себе си, а не идеалния си образ, защото сте истински и уникален като личност, а не като плод на нечие въображение.

Проблем номер 2: Завист

Това разрушително чувство често води до мащабна загуба на енергия. Завистта отравя живота на собственика си, тя буквално е генератор на комплекси и негативни емоции.

Противоотрова! Завистта всъщност не се лекува. Ако страдате от това „неразположение“, тогава трябва да вземете мерки. Научете се да превключвате на положителни емоции – съзерцание на природата, общуване с любимия човек. Спрете да се сравнявате с някого. Всеки има свой живот и свои обстоятелства.

Проблем номер 3: Неувереност в себе си

Отличен начин да разхищавате ценната си енергия е постоянно да се вслушвате в мнението на другите за вас. В резултат на това не се фокусирате върху собствената си ефективност, а върху реакцията на другите на вашите действия. Но е невъзможно да угодите на всички. И необходимо ли е това? В основата на този комплекс стои неувереността в себе си.

Как да се държим? Всъщност другите не се интересуват толкова от вашите постижения и провали. Те са съсредоточени върху себе си, любимите. По правило хората бързо забравят това, което някога са казали за вас, а вие дълго време ще въртите в главата си всяка неволно изреченадума.

Проблем номер 4: Желание да се застраховате винаги и за всичко

Необузданото желание да се защитите във всички области на живота също „изсмуква“ вашата енергия. Това може да се прояви на постоянно желание за високо ниво на материално благополучие, в страст към всевъзможни (а понякога – доста съмнителни) техники и методи. По принцип нищо и никой няма да даде 100% гаранция за сигурност и вие губите енергия, каквото и да се случи.

Как да действате? Невъзможно е да се застраховате срещу всички житейски бедствия. Животът се развива според собствените си закони. Необходимо ли е да се притеснявате?

Проблем номер 5: Алчност

Отслабва вътрешната ви защита. Има категория хора, които постоянно са нащрек, че ще бъдат измамени, стремят се да разберат къде е по-изгодно, по-удобно. Такъв човек се опитва с аптечна прецизност да измери изразходваните сили, но често резултатът е точно обратният и енергията изчезва.

Противоотрова. Прагматизмът на това поведение е видим. Невъзможно е да се изградят модели на поведение за всички, ситуации, перспективи. Но законът, че колкото повече дава човек, толкова повече получава, наистина работи. Това се случва чрез позитивизъм, благодарност и добро отношение.

Проблем номер 6: Хронична умора

Изтичането на жизнената енергия се причинява и от прекомерно икономичния разход на тази енергия. Всеки вид дейност включва 5 компонента: цел, план, изпълнение, контрол и вътрешна оценка.

Когато човек действа с помощта на някои от тези компоненти (не си поставя цел), на финала у него се натрупва психологическо напрежение, което води до усещане за хронична умора. Тези, които са усвоили всички компоненти, не изпитват умора: получават енергийно захранване от собствените си дейности.

Противоотрова. Направете така, че вашите дейности да са доминирани от неща, които ви харесват. А енергийните източници, които изпълват света около вас, ще ви помогнат да забравите за синдрома на хроничната умора, подхранвайки и вашето ниво на енергия.

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Магическата Мудра Ушас, която зарежда с енергия, регулира хормоните и ви прави привлекателни за другия пол!

Всяка фигура, направена с пръстите на ръцете, преразпределя енергията в определени части на тялото, в органи и системи. Днес ще ви представим една невероятно полезна мудра)) Със сигурност вече сте…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post