пт. апр. 26th, 2024

8 причини, поради които прошката въобще не е добра идея

Понякога е по-добре да позволите на времето да постави всички неща на местата им…

Разбира се, всички знаем колко е важно да прощаваме на другите хора, но това не означава, че трябва да го направим веднага.
Нормално е, когато ни причиняват болка, да продължаваме да изпитваме гняв известно време.

Прощавайки твърде бързо, ние извършваме насилие срещу себе си, не позволявайки на съзнанието си да преработи напълно случилото се. По-долу ще разгледаме някои от причините, че прощаването на другите не винаги е добра идея и че понякога е по-добре да оставите времето да поставите всичко на мястото му.

Разбира се, предложението да останете за известно време сами с мислите за това болезнено събитие едва ли ще ви се стори толкова смешно. Но това ще позволи на вашето съзнание да обработи и да подреди всички неща, които се намират около този източник на болка.

8 причини, поради които не трябва да прощавате на другите твърде бързо:

1. Прощавайки, не позволяваме на виновника да поеме отговорност

Понякога, когато прощаваме на някого, не даваме възможност на този човек да поеме отговорност за това, което е направил. Ето защо, на първо място, претеглете плюсовете и минусите. Трябва ли да отговаря за своите действия и думи или заслужава да избегне сериозни последици?

2. Прощавайки, принуждавате себе си да потискате всички онези чувства, които изпитвате отвътре

Ако за да простим на някого, ние трябва да сдържаме емоциите си, тогава още не е дошло времето за прошка.

Тази ситуация ви кара да чувствате, че с този акт сте донесли облекчение на агресора, докато с прошката си на първо място трябва да донесете облекчение на себе си. Ако не получавате нищо от това, по-добре е да не губите време.

3. С прошката си давате ясно да се разбере, че одобрявате или се примирявате със случилото се

Ако виновникът приеме вашата прошка като покана да се върне отново в живота ви, тогава е най-добре да не го правите. Явно не бихте могли да се примирите с този акт и със сигурност не го приветствате, така че не бива да се преструвате.

Очевидно е необходимо много време, за да преодолеете тази ситуация вътре в себе си.

4. Прошката се възприема от виновника като шанс да направи отново същото.

Спомнете си, че много пъти се е случвало така, че когато простите на човек, след известно време той прави същото с вас. Той просто възприема прошката ви като разрешение да продължи да ви наранява и това не трябва да се допуска.

5. Прошката позволява на виновника да се избави от вината за болката, която ви е причинил

Прощавайки на някой човек, вие го освобождавате от чувството за вина за болката, която той е причинил. Но струва ли си да простите, ако все още чувствате, че раната ви не е заздравяла? С действието си ще покажете на този човек, че вътрешната ви болка вече е преминала, въпреки че това изобщо не е така.

Трябва да се научите да прощавате, само когато сте готови за това, а не когато другите го изискват.

6. Прошката понякога изисква повече енергия, отколкото си струва.

Невинаги си струва да прощавате на други хора. Защо да губите енергията си, ако човекът ще продължи да прави същото, тъй като той просто не разбира, че това не е правилно? Понякога би било по-добре просто мълчаливо да се отстраним и да си тръгнем.

7. Ако не сте готови да простите на някого, не трябва да се насилвате да правите това и точка.

Прошката е решение, което трябва да бъде продиктувано от вашата свободна воля. Ако не сте готови за това, тогава просто не го правете. Само вие самите решавате дали да простите на този човек или не. Никой друг не може да вземе това решение вместо вас.

8. Той не показва разкаяние и не се е извинил истински

Ако човекът не съжалява за стореното, значи не заслужава да бъде извинен. Той трябва да признае, че ви е причинил болка – и само тогава може да заслужи прошка.

esotericblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

 


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post