сб. апр. 20th, 2024

Д-р Сергей Бубновски: 5 секунди лечение със студ или болки в ставите за цял живот!

„За това, че краткото въздействие на студ върху върху засегнатите стави е полезно, говоря постоянно.“

За несъмнената полза от ниските температури – независимо дали е плуване в ледена вода, ходене бос по снега, джогинг с гол торс,  поставяне на ледени кърпи върху тялото, криосауна – се споменава в много публикации.

Спомнете си например Себастиан Кнайп, Порфирий Иванов, Михаил Котляров, хора, които са разработили ефективна система за лечение със студ.

Главният лекар на Центъра по кинезитерапия в Соколники, докторът по медицина Сергей Михайлович Бубновски разказва за ролята на криотерапията за отстраняване на болките в гърба и ставите.

За това, че краткото въздействие на студ върху върху засегнатите стави е полезно, говоря постоянно. И съответно получавам тревожни въпроси: „Няма ли да измръзнат ставите ми? Няма ли да си простудя бъбреците или простатата? “ И други подобни. Отговорът е еднозначен: Никога! Но въпросите, включително от здравите читатели, остават. Затова трябва да поговорим по тази тема отделно, което ще се опитам да направя.

Има две функционални системи, които осигуряват постоянството на вътрешната среда на организма. Това е терморегулация, тоест способността на организма да реагира на високи и ниски температури на околната среда, без да се нарушават функциите на вътрешните органи – белите дробове, бъбреците, органите в тазовото дъно и адаптация  – способността на организма да работи дълго време в условия на топлина или студ.

Тези две реакции на организма към външни въздействия на студ и топлина присъстват у всички хора, независимо от физическото им състояние. Но и това не е тайна, че нетренираните хора понасят топлината и особено студа по-лошо. Пишат ми за това, вярвайки, че една от основните причини за заболявания в гърба и ставите е простуда.

Колко пъти сте чували: „ Простудих се от силен вятър улицата, до прозореца, на вилата…” Съответно поради тази причина се предписват различни  процедури за затопляне, тъй като под думата „простудяване” разбират възпаление.

Нека да се опитаме да разберем този процес. Възпалението е реакция на меките тъкани към нарушение на микроциркулацията, което от своя страна се появява в резултат на спазъм на дълбоките мускули на гръбначния стълб и ставите. Този спазъм се образува в течение на дълго време и е невидим за човека, но може да възникне и от продължително седене в една поза, от неадекватно физическо натоварване.

Според законите на терморегулацията в отговор на външното влияние на студа се изработва топлина, засилва се кръвообращението. А при наличие на застой в дълбоките мускули на гръбначния стълб и ставите, което е характерно за нетренираните хора, терморегулацията се нарушава. При тези хора микросъдовете – капилярите (във всяка клетка има 3-4) се получават по-често спазми, отколкото при тренираните.

Да, външното въздействие на студа може да причини спазъм в неработещите мускули. В медицината това се нарича „провокация“, а не „причина“. В работещите мускули няма капилярен спазъм и микроциркулацията се възстановява в резултат на упражнения, което означава, че кръвообращението се увеличава в отговор на външния студ след упражненията.

И болката, свързана с оток на меките тъкани, тоест с нарушение на микроциркулацията, изчезва. Каква трябва да бъде продължителността на студената процедура?

Никога не се уморявам да повтарям: само 5 секунди! Последните изследвания във физиологията доказаха наличието на стрес- протеини, които се произвеждат от мозъка по време на шоковите (краткосрочни) ефекти на студа върху тялото. Тези стрес -протеини са категорична защита на вътрешните органи от исхемични процеси и онкологични заболявания.

Това означава, че ако редовно се потапяме във вана със студена вода в продължение на 5 секунди, стоим под студен душ за 15-20 секунди, това ще ни помогне да премахнем болката в гърба и ставите, както и да се предпазим от много заболявания.

С локален ефект върху болната става поставяме компрес с лед за 5-7 секунди. След някоя от горните процедури тялото или охладената става се търкат до сухо с твърда кърпа. Отговорът ще бъде топлина в цялото тяло или ставата, тоест микроциркулацията се възстановява.

Ако предпочетем пред криотерапията затоплящите мехлеми, камилска вълна и др., то според законите на терморегулацията, в отговор на външната топлина, вътре ще се сдобият със спазъм и без това спазмирaните микросъдове. Следователно, след краткосрочно облекчение, в бъдеще се развива артроза, при лечението на която болкоуспокояващите на практика не помагат.

Помислете и преценете сами кое е по-добре: 5 секунди лечебен студ или болки в ставите за цял живот…

източник: econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Известната гимнастика за лечение на хипертония от д-р Шишонин +видео

Хипертонията е едно от най-честите заболявания. Смята се, че един на всеки четирима възрастни страда  от високо кръвно налягане. Колкото и да е странно, само 35% от тях са наясно…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post