ср. апр. 24th, 2024

5-те нива на пробуждане: от безволев роб до напълно свободна личност!

Може със сигурност да се каже, че пробуждането е преход от тъмнина към светлина и от ограниченост към освобождение. Можете да изберете този път съзнателно или да го поемете след някакво случайно събитие. Но след като започнете това пътуване, няма връщане назад.

Безспорно пътят към пробуждането е пълен с възходи и падения. Но след като преминете финалната линия, ще почувствате красотата на света около нас, гледайки го с нов и ясен поглед.

Има пет нива на пробуждане и всяко от тях е еднакво важно. Познавайки характеристиките на всичките пет етапа, можете да постигнете целта си с по-голяма увереност и с по-малко затруднения.

Тази статия служи като ориентир, тъй като не съществуват понятия като „правилно“ или „грешно“ пробуждане.

И така, 5-те основни нива на пробуждане:

1. Етапът на фалшивия Аз. Осъзнаване на съществуването на нещо друго.

На този етап ние спим, без дори да подозираме кои сме. Продължаваме сляпо да следваме установените от обществото правила, без да се съмняваме в тях. Опитваме се да се адаптираме към тях и в случай на неуспех се представяме за  жертва.

На първия етап всичко се управлява от нашето его, което влияе върху нашата самооценка. Щастието тук зависи от външни фактори, следователно  за да се чувстваме щастливи, се опитваме да контролираме живота си.

Позволяваме на емоциите да надделяват над нас. Те сформират нашите мисли и убеждения, предотвратявайки адекватната оценка на реалността. На този етап от пробуждането обаче вече има едва забележими признаци на страдание и мимолетно чувство, което се промъква у нас, предизвиквайки съмнения относно правилността на нашето възприятие за света. Това е леко усещане, че нещо не е наред със света около нас.

2. Етап на въпросите. Първи съмнения.

Вторият етап се характеризира с нарастващо чувство на неудовлетвореност в живота. Започваме да се съмняваме в съществуващите норми и убеждения на обществото. Знаем, че в неговата религия и морални ценности нещо не е наред и те вече не могат да ни дадат задоволителни отговори.

Дори ако на този етап не можем да се откажем от нашите проекции на личността, все пак започваме да задаваме въпроси за ролите, които трябва да играем. Обзема ни чувство на недоумение и предателство, обвиняваме семейството, правителството и други социални институции за нашите неуспехи.

На втория етап режимът на жертвата може да бъде заменен от режим на оцеляване. Но все още не сме в състояние да се освободим от ограничаващите ни убеждения, като продължаваме да търсим одобрение от другите и не знаем какво друго може да се направи. Но това е началото на падението на егото, което скоро ще бъде последвано от пътуване в дълбините на собственото ни съзнание.

3. Етап на интроспекция. Началото на съзнателна трансформация.

На третия етап на пробуждането ние изместваме погледа си от външния свят и започваме да търсим отговори вътре в себе си. Ние се отделяме от колективното съзнание, а отказът от установени социални и институционални ценности постепенно ни връща към реалността.

Процесът на освобождение е придружен от смесени чувства. Чувстваме се неловко поради неправилния си мироглед, но в същото време се чувстваме облекчени, защото сега знаем как да живеем правилно.

Този етап се характеризира със силен емоционален смут, причинен от отказ от семейство, работа, връзки и минало. Опитваме се да събудим всички, които са ни скъпи.

Но повечето хора около нас не могат да бъдат събудени толкова лесно. В резултат на това се чувстваме още по-объркани в този невеж свят. Не знаейки накъде да вървим, ние все още изпитваме нужда да се адаптираме, но вече не можем да забравим какво сме научили.

Това е може би най-дългият етап в процеса на пробуждане, тъй като включва постепенното формиране на истинския „Аз“ на човека.

4. Етап на решенията. Усещане за духовно пробуждане.

Етап 4 е придружен от пълното освобождаване от отрицателната енергия и появата на усещане за абсолютен мир. Борбата, съмненията и самотата на трите предишни етапа се превръщат в чувство за съпричастност и вяра във Висшата сила.

Усвоили сте изкуството да пускате и всички тревоги са заменени от вътрешната хармония, която ви движи сега. Простихте на всички и сега виждате определен смисъл във всичко и във всички.

Подсъзнанието е отстъпило място на съзнателното програмиране, чиято светлина сега ще ви насочва. Вече не се ръководите от емоции и дори ако сте преследвани от чувство на самота, вътрешният мир ви позволява да се чувствате свързани с всички около вас.

У вас може да възникне чувство на еуфория, а интеграцията в тялото на вашия висш Аз предизвиква истински екстаз.

5. Етапът на съзнателно творене. Способност да градите живота си.

Повечето хора са склонни погрешно да смятат четвъртия етап за окончателен, но в действителност той е последван от друг, водещ до духовно пробуждане. На петия етап има не само укрепване на резултатите от предишния етап, но и навлизане в ново измерение на духовното израстване.

Злата съдба вече няма власт над вас, защото знаете, че можете да бъдете каквито си поискате. Движи ви вдъхновението, а  емоциите и задължителните задачи изглеждат безсмислени.

Интуитивната връзка с Божествения разум ви подканва да създавате за доброто на цивилизацията. Вие живеете в настоящето и имате силата, необходима да създадете живота на мечтите си. Вие ставате съзнателен създател на собствения си живот и сте надарени с абсолютна свобода.

А това е истинската цел на пробуждането – пълно освобождение.

Вие сте резултат от вашето собствено творене и ви е предопределено да сте там, където сте. И още – вие вече можете да отидете там, където си поискате.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Най-сигурният признак за вашето духовно пробуждане – ускорено сърцебиене!

Най-сигурният признак за вашето духовно пробуждане – ускорено сърцебиене!

Процесът на духовно пробуждане може да бъде много тревожен за нашите физически тела. Това е така защото нашето тяло внезапно започва да изпитва огромна консумация на енергия, което е достатъчно…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post