Хорхе Букай: 20-те стъпки на пътя към себе си

Хорхе Букай е аржентински психотерапевт и писател. Той е посветил повече от 30 години на психотерапията, след което преминава към писане на книги. „Опитвам се да влагам във всяко предложение за действие само мисли, в ползата от които се убедих от собствения си опит.“

Ето 20 прости, и не много, стъпки, които ще ви помогнат да се доближите до себе кра дeн от ене ргети си и да отговорите на най-важните въпроси, които животът представя пред нас.

Стъпка 1. Познайте себе си

Свалете от себе си воалите, които ви пречат да видите какъв сте всъщност. Приемете знанията за това кой сте в действителност. Свалете всички „маски“, които носите за другите. Поемете пълна отговорност за живота си, включително за всичките си думи и дела.

Стъпка 2. кра дeн от ене ргети Станете свободни

Не завоювайте, но позволете си свобода, вътрешна независимост. Свободата е изкуството на избор в границите на възможното, а не на всепозволеността. Да се  обявите за свободен означава да направите крачка към своята независимост. Разберете, че отсега нататък вие сте единственият, който е отговорен за всички решения, които вземате.

Стъпка 3. Открийте се за любовта

Любовта, за която трябва кра дeн от ене ргети да отворите сърцето си  е ежедневно, истинско и просто чувство. Това е истинска грижа за благополучието на ближния. Събудете истински интерес към живота на другите хора, независимо дали това е вашето дете, майка, съпруг/съпруга, партньор, съсед или напълно непознат.

Стъпка 4. Смейте се от сърце

Научете се  да се събуждате с радост всяка сутрин, въпреки внушенията на телевизиите и друга кра дeн от ене ргети негативна информация. Всеки ден се задържайте пред огледалото поне за минута и се усмихвайте на себе си. Усмихвайте се, докато не заразите с настроението си всички около вас. Смехът и иронията са необходими на човек, за да може да действа по-интелигентно, без да отрича съществуващите проблеми и без да бяга от тях.

Стъпка 5. Научете се да слушате другите

Една кра дeн от ене ргети известната мъдрост гласи: имаме две уши и само една уста. Това е напомняне, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим. Практикувайте активно и заинтересувано слушане, когато анализирате, съгласявате се или отричате мнението на другия човек. Другият човек може да ви помогне да разберете по-добре себе си, да видите аспектите на вашата личност, които не са ви достъпни.

кра дeн от ене ргети

Стъпка 6. Научете се да се учите, забравяйки за гордостта си

Животът е постоянно придобиване на нови знания, необходими за самоусъвършенстване. Няма по-лошо наказание от невъзможността да преминете отвъд границите на вече придобитите знания. Човек, който не е готов да слезе от пиедестала на всезнанието, не може да научи нищо от другите, защото предварително презира околните, приемайки, че никой не кра дeн от ене ргети може да му каже нещо ново.

Стъпка 7. Бъдете винаги приветливи

Много лесно е да бъдете любезни с тези, които се отнасят с вас с топлина и уважение. Но не е толкова просто да спазвате правилата за учтивост, когато не ви отговарят със същото. Убеден съм обаче, че всички трябва съзнателно да се откажат от лошото отношение, на което ежедневно кра дeн от ене ргети се подлагаме един друг. Трудно е да преминете през самоусъвършенстване, съвсем сами, без спътници, и е невъзможно да успеете, ако не сте обичани.

Стъпка 8. Подредете нещата си отвътре и отвън

Научете се да стигате до целта си, без да се отклонявате от пътя си. За целта е необходимо да се набележат приоритети, да се отдели главното от второстепенното. Помнете кра дeн от ене ргети две важни точки: 1) Нито един порядък не може да се счита за окончателен и непроменим; 2) Вашият собствен порядък въобще не трябва да съвпада с порядъка на друг човек.

Стъпка 9. Станете добър продавач

Деветата стъпка по трудния път на саморазвитието, безспорно, малко хора правят открито – способността компетентно да се представят. Да продаваш в този случай не означава кра дeн от ене ргети да се „продаваш“, това просто е умението да предадете на другите информация за себе си и за това, какво можете да правите добре.

Стъпка 10. Изберете си добра компания

Хората трябва да се избират не с ума, а със сърцето. Може да ви се струва наивно, но не толкова отдавна, преодолявайки трудности, се убедих колко важно е да имате до кра дeн от ене ргети себе си хора, които обичат вас и вашите близки: приятели, роднини, читатели, съседи, колеги, учители … Аз ги наричам спътници в живота. Без да имате такива хора или забравяйки за тях, няма да постигнете нищо в живота.

Стъпка 11. Не се страхувайте периодично да преоценявате знанията си

Често, в стремеж към нови знания, можете да забравите, че цялата информация, която кра дeн от ене ргети вече имате, трябва постоянно да се поддържа. Прегледайте знанията си, откажете се от нещо, открийте нещо ново, допълнете и подобрете това, което винаги сте считали за надеждно. Лично аз се намирам в съзнателно и постоянно търсене на нови решения на стари проблеми, нови отговори на стари въпроси.

Стъпка 12. Бъдете креативни

Има два начина на познание: единият се основава на кра дeн от ене ргети опита и знанията на възрастния човек, вторият – на откритията и преживяванията на детето, което е във всеки от нас. Именно вторият метод ви позволява да привлечете творческата сила и да я покажете на света за да разберете, че във всяка ситуация има някаква нова, непозната страна. Опитайте се да изградите жизнения си път в следната последователност: емоция, любопитство на кра дeн от ене ргети изследователя, творческо поведение, творчески грешки, познание, радост, растеж.

Стъпка 13. Използвайте всяка секунда.

Настоящето е единственият възможен момент за активен живот. Нито миналото, нито бъдещето не бива да ви разсейват от съществуването на тук и сега. Настоящето винаги кра дeн от ене ргети е открито за промени, непредсказуемо е и може да поднесе всякаква изненада – това е неговото основно предимство. Използвайте го максимално.

Стъпка 14. Избягвайте зависимости и привързаности

Тази стъпка предполага избавяне от всевъзможни зависимости: вещи, хора, действия, позиции, идеологии. Става дума за това да се отървете от всичко, което по някакъв начин така или иначе не е ваше. И в кра дeн от ене ргети началото този списък с „ненужни неща“ започва с нашия замислен и нарцистичен „Аз“.

Стъпка 15. Не поемайте рискове необмислено

В една древна поема се казва, че всяко нещо, мисъл, мнение, дело носи в себе си частица риск. Опасно е да се смеем, да плачем, да правим нещо ново, да се обичаме, да се срещаме с хората, да летим със самолет кра дeн от ене ргети … Но същата тази поема ни учи на още нещо: най-голямата опасност е желанието да живеем цял живот, без да се излагаме на никакви опасности. Предлагам ви да поемете рискове в живота, но рискувайте внимателно.

Стъпка 16. Пазарете се само в крайни случаи.

Научете се да се пазарите само в областта на търговски или правни отношения, в съдебни спорове, война, кра дeн от ене ргети конфликтни ситуации. За останалите случаи (и особено за любовта!) е по-добре да използвате думата „съгласие“. В приятелството, семейството и любовните отношения ми харесва фразата „доброволен отказ“, отколкото „жертвеност“.

Стъпка 17. Усъвършенствайте се без съперничество

От собствен опит разбрах, че няма „правилно“ съперничество. Разбира се, във всеки човек има желание да се сравнява с другите, но само в спорта подобно съперничество кра дeн от ене ргети се превръща в игра. Следователно спортът ви позволява да сублимирате това фатално желание да надминете другите и след това да се върнете към ежедневието. Само конкуренцията на ниво компетентност и умения може да се счита за правилна.

Стъпка 18. Не се страхувайте да се провалите

Нашият страх от провал обикновено е резултат от полученото в детството възпитание. Всички се страхуват кра дeн от ене ргети от провал и всички забравяме: всеки крах на плановете е тласък за самоусъвършенстване. Духовното израстване е възможно само чрез ежедневния опит на проби и грешки. Ако успеете от първия път, това може да утеши вашата суета, но няма да ви научи на нищо. Можете да се учите само от грешки и от осмисляне на миналото.

Стъпка 19. Започнете всичко отначало

кра дeн от ене ргети

По пътя на живота си вие сте стигали до задънена улица повече от веднъж, в безнадеждна ситуация, в която са ви вкарвали сериозни, понякога непоправими грешки. В такива моменти си струва да си спомните тази стъпка. И да решите да започнете отначало. Смисълът на тази стъпка е да се върнете обратно на мястото, където сте загубили пътя си или където кра дeн от ене ргети пътят е свършил. А когато се върнете, ще разберете – сега всичко ще бъде различно: както самата ситуация, така и мястото, в което се е случило, а и вие самите. Не забравяйте, че винаги има възможност да започнете отначало.

Стъпка 20. Не се съмнявайте в крайния резултат

Вярвам, че всеки може да постигне всичко, за което мечтае, ако не бърза  кра дeн от ене ргети и е упорит в постигането на това, което иска. Главното е, че действително неговото желание, а не нуждите на други хора, е поникнало в сърцето му. Казват, че ние се сблъскваме с неуспехи заради нетърпението си, а не поради липсата на реални възможности. Вероятно е точно така.

Източник: psychologies

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Духовното развитие като кра дeн от ене ргети особeна форма на самоизмама!

Има една тънкост в саморазвитието, за която мълчат треньорите по личностното израстване и учителите по духовност. Те правят това не заради зли намерения, а защото не могат да предложат нищо…

Признаците, които показват, че душата ви преживява духовна смърт

Душите ни преминават през определени кра дeн от ене ргети етапи през целия ни живот и двата  най-важни от тях са живот и смърт. Душите ни постоянно се променят. Когато обаче искаме големи промени в…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

защищено INVITEXT

Add Comment