чт. апр. 25th, 2024

Учени: Пчелите са най-важните същества на нашата планета!

Пчелите   са не само насекоми, които ни дават мед, те играят огромна роля в живота на всеки човек. Гибелта на пчелите може да доведе до гибелта на цялата човешка цивилизация. Според тъжната научна статистика,  през последните 10 години броят на дивите пчели е намалял с почти 30%, а  броят на домашните пчели е намалял наполовина.

Пчелите са най-значимите насекоми за съхраняване на екосистемата на нашата планета. До 90% от продуктите, които консумираме, се произвеждат благодарение на работата на тези опрашващи насекоми. Намаляването на броя на пчелите   все по-осезаемо ни лишава от зърнени храни, зеленчуци, плодове и ядки.

За да разберем каква глобална роля играят пчелите в човешкия живот, можем да разгледаме като пример отделна хранителна система. Пчелите опрашват бадемовите и ореховите дървета, а черупките и люспите на плодовете им се използват в много страни за изхранване на добитък, ако няма такива орехови плодове по дърветата, тогава животните няма да могат получават храна, а ако няма животни, тогава човекът ще загуби основния си източник на храна.

Още по-голяма глобална загуба е изчезването на медът, прополисът и восъкът.

Защо домашните пчели напускат кошерите си и изчезват завинаги?

Пчелите са невероятни насекоми с особена навигационна система, която им помага винаги да се връщат у дома, ако нямат пречки по пътя си. Учени провели серия от изследвания, доказващи, че под въздействието на честота от 900 MHz за 10 дни пчелите напълно губят своя ориентир, тоест не могат да намерят кошера си и умират.

Ако мобилен телефон, работещ на честота 900 MHz, бъде поставен в кошер, тогава пчелите - работнички напускат кошера, а производството на яйца на Майката - пчела намалява цели 3,5 пъти! Важно е навигационната система на пчелите да работи стабилно, защото оцеляването на цялата колония директно зависи от това.

Други фактори също допринасят за намаляването на популацията на пчелите:

прилагане на пестициди на полетата;
опасни заболявания, например, гнилец, който заразява пчелните ларви;
глобалното затопляне, предизвикващо повишаване на температурата в кошерите, което не позволява на пчелите да изпаднат в пълноценен зимен сън, и ги кара бързо да изразходват мастните си запаси и да станат по-податливи на заболявания.

Смъртта на пчелите със сигурност ще доведе до сериозни промени в рамките на други популации. Медоносните пчели опрашват 75% от култивираните и 94% от дивите растения. Смъртта на растенията ще доведе до изчезване на животните, които се хранят с тях.

А измирането на животните ще провокира глад сред хората. Еколозите призовават да се насочат  всички усилия за опазване на пчелните семейства, които са в състояние да спасят цялото човечество от смърт.

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Die Welt: Наистина ли котките и кучетата ни обичат или са с нас само заради храната?

„Независимо дали става въпрос за куче, котка или птица: ние обичаме нашите домашни любимци и сме готови на всичко заради тях“, пише Die Welt. Въпреки това много собственици често си…

Защо вещиците толкова мразят да се омъжват…

– Омъжи се за мен! – страстен, красив, влюбен, богат, добре, е, не е граф, но не е и селянин. -Не искам да се омъжвам…, отвърна тя вяло. – Омъжи…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post