сб. апр. 20th, 2024

Това, което отричате – ви разрушава; а онова, което приемате – ви преобразява!

„Не позволявайте на онова, което не можете да промените, да не ви позволява да промените онова, което можете“, Джон Удън.

За съжаление, много хора надценяват това, което не са, и подценяват това, което всъщност са. Част от болката, която изпитват, е именно в начина, по който оценяват себе си.

По някаква причина много хора считат, че ако упорито и смело търпят тази болка, това ще им помогне да се примирят с външния свят и с мястото си в него, без дори да знаят, че възприемат всичко това през изкривената призма на собствените си съждения.

Именно това, как възприемаме случващото се с нас и емоционалните реакции, които са свързани с него, носят големи страдания в живота ни, принуждавайки ни да влизаме в конфликт със себе си. И в крайна сметка практически винаги се оказва, че ние самите сме причината (или съучастниците) за вредата, която ни причиняват нашите проблеми.

Съпротивлявайки се на възприемането на реалната картина на света и на тези проблеми, които ни заобикалят, в много случаи ние издигаме пред себе си непреодолими препятствия със собствените си ръце. Подобен поглед към света затруднява разбирането, че причината за страданието са не само и не толкова самите проблеми, колкото това, как реагираме на тях и дали изобщо реагираме.

Спокойствието и удовлетворението идват отвътре.

Хората, които се съпротивляват на промените, просто се надяват, че в бъдеще трудностите ще изчезнат дори без тяхното участие. Те се надяват да се избавят от тях, без да променят моделите си на поведение, които са причинили проблемите.

Щастието може да се роди само от приемането. Когато приемате нещо, то ви преобразява.

Когато се оказваме неспособни да контролираме собствените си емоции и реакции към външни стимули, лесно пристъпваме към обвиняване на други хора и външни обстоятелства. Но когато обвиняваме другите в това, което чувстваме, по този начин поверяваме контрола над нас в техните ръце.

От гледна точка на логиката никой от нас не би предал контрола върху емоциите си на външни хора по собствена воля. Ние обаче правим това всеки път, когато загубим самообладание, когато някой не отговори на очакванията ни.

Вътрешната промяна винаги се предхожда от външна

Когато нашите убеждения влизат в конфликт с убежденията на други хора или някои обстоятелства във външния свят отказват да се съобразят с представите ни за тях, това предизвиква дълбок психологически дискомфорт.

Инициирането на процеса на вътрешни промени ще помогне да се съсредоточим повече върху себе си и ще ни попречи да се определяме като безпомощни жертви. А и да се примирим със съдбата, на която уж никак не можем да повлияем, сега ще ни бъде много по-трудно.

Когато решим да бъдем напълно честни със себе си, в началото това може да бъде много болезнено, но в дългосрочен план носи такава свобода, за която дори не бихме могли да си помислим. Това ни позволява да виждаме ясно и без разкрасяване кои сме всъщност, каква е истинската природа на нашето взаимодействие с външния свят.

Всъщност само ние самите сме способни да внесем хаос и безпокойство в собствения си микрокосмос.

Самите ние имаме достатъчно власт над себе си, за да навредим на разума и емоциите си. И въпреки че всеки от нас има лична свобода и контрол върху мислите, вътрешната илюзорна война ни притиска като тежък товар от емоционални окови.

Сред тях са чувството за вина, разочарование, негодувание, омраза, самобичуване и желание за отмъщение. Всички тези емоции и тяхното съчетание в крайна сметка водят до конфликти със самия себе си, често маскирани като конфликти с други хора.

Тези емоции са резултат от това, че ние самите интерпретираме случилото се с нас невярно, съсредоточавайки се върху външни фактори. Проблемите започват, когато тази интерпретация на минали събития влияе върху това, което правим в настоящето.

Запомнете: Вие можете да живеете изцяло в настоящето, само когато приемете миналото.

Източник: realitycreating

Последвайте ни в Телеграм

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:

 

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли определят Вашата съдба – II

Вашите мисли определят вашата реалност. Проблемът с идеализирането на позитивното мислене се заключва в опитите да се скрие негативизма. Но един положителен подход към концепцията за щастие сам по себе…

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post