чт. мар. 28th, 2024

Футурологът Рой Цезана: Светът, в който живеем сега, скоро ще престане да съществува

Изследователят Рой Цезана (Roey Tzezana) от Израел смята, че в бъдеще за хората със средно ниво на знания няма да има работа, разликата между богати и бедни ще се увеличи още повече, а  творчеството няма да спаси никого. Това ще се случи много по-бързо, отколкото ни се струва, предупреждава Tzezana.

Рой Цезана работи в Центъра за киберизследвания в Университета в Тел Авив и в The Humanity Centered Robotics Initiative. Футурологът споделя визията си за бъдещето на хората с роботите и нарастващата автоматизация, с израелския вестник Haaretz. Inc. споделя основните постулати.

Разривът между богати и бедни ще се издигне на ново ниво

Поляризацията на пазара на труда само ще нараства, а неравенството между купувачите на интелигентни машини, техните създатели и хората, които не могат да си позволят това, ще се разширява, казва Цезана.

Новите работни места няма да компенсират изчезването на старите

„Най-дълбоките и интересни въпроси са свързани <…> с това колко бързо старите професии ще започнат да изчезват и да се появяват нови. С други думи, с каква скорост ще възникват задачи, които изискват работни места, задоволяващи търсенето на нови умения “, казва футурологът.

Не всички ще попаднат в бъдещето

Сега много компании казват, че съпричастността, креативността, адаптивността и ученето през целия живот могат да спасят хората от замяната им с роботи. Цезана обаче се съмнява, че това ще се случи с  всички.

„Разбира се, има хора, които могат да научават нови неща на всяка възраст. Но колко са тези хора? Повечето от тези над 50 са убедени, че заслужават да се наслаждават на плодовете на своите усилия, които са влагали цял живот. „

Хората със средно ниво на знания ще останат без работа

Висока заплата очаква специалистите в техническите области, а тези, които имат ниско ниво на квалификация, ще печелят много по-малко. Цезана счита, че това е резултат от непрекъснатото увеличаване на броя на служителите на средно ниво, чиито работни места изчезват поради автоматизацията.

„Фабриката, в която някога работеха хиляда човека, днес се нуждае само от сто специалисти. Това са тези, които знаят как да управляват машините, които заменят хората. Тези, които станат безработни, от своя страна ще им се наложи да се преместят в сектора на услугите или да започнат да дават под наем апартаментите си. “

Според футуролога работниците нямат изгода от прогреса и само ще изостават, което не съответства на идеите на демокрацията и се превръща в глобална катастрофа.

Това досега не се е случвало в историята на човечеството.

Това обаче е само началото, предупреждава Цезана. След няколко години ще попадне в свят, където колите ще се окажат наравно с хората, а после те ще станат по-умни от нас. „И тогава всички тенденции и прогнози ще станат напълно неразбираеми. Трудно ни е да преценим какво ще се случи, защото никога не сме били в такава ситуация в цялата история на човечеството “, твърди ученият.

Хората ще са губещите в този нов свят.

Цезана не е съгласен, че има „човешко“ предимство. Според него хората подценяват развитието на технологиите, които могат да разбират хората, създаването на аватари и VR (виртуална реалност). Изследователят е сигурен, че през следващите 10 години ботовете ще започнат да предоставят по-изтънчени услуги, надминаващи възможностите на всеки човек, работещ в сферата на услугите.

Единствената причина хората да купуват стоки и услуги от хора, а не от роботи, ще бъде усещането, че постъпват правилно. В крайна сметка, избирайки човек, ние му даваме работа и подобно отношение ще бъде от значение за много професии, казва Цезана.

По материали на : haaretz.com

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post