сб. апр. 20th, 2024

Не си лягайте с главата на север, когато сте болни: 10 изключителни съвета от източната медицина

Говорете по-малко, избирайте внимателно какво да кажете и кога и как да го кажете. Думата, изречена по подходящ начин, е най-ценна, мълчанието съхранява Ци *.

Прости съвети от източната медицина, които удължават живота:

1. Не забравяйте винаги искрено да се усмихвате с очите си и да изпълвате сърцето си с любов. Това е профилактика на всички заболявания.

Когато сте печални, ядосани, депресирани, когато плачете или нервничите, органите ви отделят отрови, но ако сте щастливи и се усмихвате, те произвеждат подобна на мед лечебна течност.

Не е тайна, че днес живеем някакъв трескав живот. За мнозина е  обичайно да завършват работния си ден с главоболие. С натиска, който се натрупва както около вас, така и вътре във вас, трябва да се направи нещо.

Колкото и да е странно, всичко, което трябва да направите, е да не правите нищо. Трябва да  научите само това – когато възникне трудна ситуация – каквато и да е тя – не и позволявайте да ви „засмуче“. За целта се усмихвайте. Благодарение на такова просто действие светът се променя и това, което заплашва да се окаже голяма неприятност, никога не се превръща в такава.

Отначало може да е много трудно да оцените резултатите от Вътрешната Усмивка, да не говорим за овладяването на техниката й напълно и правилно, но с течение на времето, ако правите това достатъчно често, тя ще се превърне в неразделна част от живота ви.

Където и да сте, независимо дали стоите, ходите или седите, усмихвайте се, отпуснете се, изпълнете сърцето си с любов и оставете вълните на любовта да обхванат цялото ви тяло.

2. Говорете по-малко

Говорете по-малко, избирайте внимателно какво да кажете и кога и как да го кажете. Думата, изречена по подходящ начин, е най-ценната, мълчанието запазва Ци.

3. По-малко се безпокойте и повече действайте.

Мислете по-малко за бъдещето и миналото, тъй като те предизвикват безпокойство, а безпокойството създава стрес.

Вместо това се опитайте да се концентрирате, когато можете – не забравяйте, че концентрацията идва от само себе си, без специални техники – с развитието на способността да помагате и да прощавате.

4. Развивайте силата на ума

В много източни езици, включително китайски, понятията „ум“ и „сърце“ се изразяват с една дума. След като достигнете ниво, в което вече не ви безпокоят личните амбиции, когато можете да забравите за себе си и да развивате сърцето си, получавате средство да се освободите от болести.

5. Уважавайте главата си и поддържайте краката си топли

Отнасяйте се с главата си с най-голямо уважение. Има правило, което е важно да спазвате: „Дръжте главата си на студено и краката си топли.“

Така ще избегнете натрупването на твърде много енергия в главата си, заради което може да изпитвате дискомфорт или дори болка.

Ако твърде много енергия отиде в главата, може да се повиши кръвното налягане. Пренасочвайки енергия към краката, можете да понижите налягането, а като запазвате краката си топли, можете да предотвратите сърдечен удар.

Затова разтривайте стъпалата си и ги затопляйте. А след това, винаги събирайте енергия в пъпа, който също трябва да е топъл.

6. Дръжте шията си на топло

В шията има много кръвоносни съдове и нерви, които отиват към (или от) много важна част от тялото ви – главата.

Ето защо на нея също трябва да обърнете голямо внимание: уверете се, че тя е топла, и не е напрегната, усмихнете й се.

Старайте се да не използвате чувствата си прекалено интензивно. Не гледайте и не слушайте твърде напрегнато или прекалено дълго. Ако сетивата са прекалено активни, може да се появи заболяване.

Като се отдадете на употребата на прекомерно големи количества храна и напитки, вие разрушавате здравето си.

За да удължите живота и да избегнете болести, правете упражнения за поглъщане на слюнка много пъти на ден.

Не се излагайте на вятър след плуване или когато се потите.

7. Мъдрост в храненето

Не преяждайте, за да не се налага да седите или лежите твърде дълго след хранене, тъй като това съкращава живота ви.

Станете от масата малко преди пълно засищане и след това направете лека разходка; никога не яжте преди лягане.

Яжте по-малко, но по-често. Така вие гарантирате добро храносмилане и няма да претоварвате петте важни органа.

Когато ядете, първо яжте горещите ястия, а след това топлите.

Яжте по-пикантни храни през пролетта, по-кисели през лятото, по-горчиви през есента и по-малко солени през зимата, но не прекалявайте.

Ако сте яли твърде много, не пийте прекалено много вода и не я поглъщайте бързо.

Лошо храносмилане се появява, когато ядете до пълно засищане, след като сте били гладни дълго време.

Не яжте сурови плодове на празен стомах, защото затоплят органите над диафрагмата.

8. Спазвайте умереност във всичко

твърде дългото ходене вреди на връзките
твърде дългото седене вреди на мускулите
твърде дългото стоене вреди на костите
твърде дългото лежане вреди на жизнената енергия,
твърде дългото съзерцание вреди на кръвта

Гневът, тъгата, съжалението и меланхолията са вредни, както и прекалената радост или удоволствие. Да Страдате е вредно; да се въздържате от сексуални отношения е вредно; да се вълнувате е вредно. Накратко, вредно е да не запазвате умереност.

9. Радостта увеличава количеството Ци

Голяма радост – голяма Ци. Голямата тъга спира Ци.

Можете да изчерпите жизнената си енергия, като правите прекалено много секс.

Да поглъщате слюнка означава да увеличавате основната си енергия. Ако не бъде погълната, тя губи силата си.

Когато сте болни, не лежете с главата на север.

Ако веднага след събуждането си започнете да говорите много, вие се лишавате от жизнена енергия.

10. Годишните времена

През зимата дръжте краката си топли, а главата – на хладно. През пролетта и есента оставете главата и краката да усещат прохлада.

Ако сте болни и се потите, не пийте студена вода, тъй като това разрушава сърцето и стомаха.

През пролетта и лятото лягайте с главата на изток, а през есента и зимата – на запад.

Спете странично със свити колене. Това ще увеличи запасите на вашата жизнена енергия.

Лягайте рано през лятото и ставайте рано;

Лягайте рано през зимата и ставайте късно;

През пролетта лягайте да спите, докато е светло, и ставайте рано.

На разсъмване, на обяд, след обяд, привечер и полунощ, мийте зъбите си и изплакнете устата си седем пъти – това ще удължи живота ви и ще укрепи костите, зъбите, мускулите, ноктите и косата.

econet

*  Ци или чи (на пинин qǐ) според китайската философия е естествената енергия, която изпълва, пронизва вселената и присъства непрекъснато във всички живи организми и неживи обекти, основна сила на всяко движение във вселената, било то физическо или умствено. Всяко движение на материалните и нематериалните обекти е следствие на движението на Чи.

Това обхваща абсолютно всички възможни аспекти на движението: от това на небесните тела (планети, звезди, комети, прах и т.н.), до това на атомите, молекулите и елементарните частици – доколкото Чи присъства в макрокосмоса (или във външната орбита) и на движението на жизнената сила в рамките на човешкото тяло, дотолкова Чи присъства в микрокосмоса (Според китайската терминология микрокосмосът е човекът, а макрокосмосът – всичко останало. Белият дроб е част от микрокосмоса, но клетките, които го изграждат, вече са част от макрокосмоса).

Всяко едно взаимодействие, е свързано с обмяната на Чи, между взаимодействащите макрокосмос и микрокосмос. Чи притежават всички живи организми. В този смисъл всяко живо същество има собствена Чи. В този смисъл съществуват понятия „животинска Чи“, различна за всеки отделен вид животно, „човешка Чи“ и т.н., като в този случай терминът означава не толкова самата Чи, която не може да бъде определена количествено или качествено, а начина, по който тя протича в съответото същество или предмет.

Хармонията на чи, хармонията между ин и ян е в основата на здравето, правилното развитие и т.н. Всеки конфликт или проблем – душевен или физически, възниква именно поради дисхармонията на циркулирането на Чи в рамките на микрокосмоса и макрокосмоса. Тези, които се занимават с чигун, бойни изкуства или други практики, свързани с правилното движение на Чи в човешкото тяло, при продължителна практика постигат хармонията на вътрешната Чи, хармония между микрокосмоса и макрокосмоса, които влияят един на друг в еднаква степен.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

5-те най-опасни дни през януари 2020 г.

5-те най-опасни дни през януари 2020 г.

Най-опасните  в януари са дните, когато определено не бива да рискувате и да започвате нещо ново. Астролозите настоятелно препоръчват в такива периоди да се придържате към правилата и да действате…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post