сб. апр. 20th, 2024

Ошо: Всички религии са против това, вие да станете богати!

Парите винаги са будили много чувства у хората. Често те се намират под властта на парите си и са готови на всичко за да станат богати.

Религията винаги е била срещу парите, с които човек би могъл да си позволи да купи всичко, което поиска. И наистина, днес с пари можете да купите всичко. Единствените изключения са духовните ценности: не можете да си купите свобода, любов или  всякакви други чувства. Но всичко това са само изключения.

Възможно ли е в този случай да се счита, че религията е против живота? В крайна сметка животът е невъзможен без пари – тези неща са взаимосвързани. Невъзможно е да живеете без комфорт, храна, покрив над главата и дрехи. И за да не бъде животът ви в същото време просто съществуване, не можете без музика, литература, изкуство и други забавления.

От това следва, че ако човек няма пари, тогава той изобщо няма нищо. Ако индивидът няма средства за съществуване, той е принуден да гладува, да страда от студ, той се лишава от комфорт.

Такъв човек няма и време, и желание да се храни с духовна храна: да чете книги и да слуша приятна музика.

Възхваляването на бедността трябва да се счита за най-големия грях. Но религията счита, че само беден човек може да влезе в рая и да живее вечен живот.

Обществото осъжда парите и всякакво богатство, а светът е разделен на два лагера. Повечето хора живеят под прага на бедността и се утешават само с това, че в края на живота си ще намерят спокойствие в рая, който ще бъде недостъпен за богатите. И този малък процент от заможни  хора изпитват огромна вина за това, което имат.

Чувството за вина не им позволява да се отпуснат и да живеят докрай, защото вярват, че средствата, които притежават сега, затварят портите им към рая. И хората са на кръстопът, осъзнавайки, че всички благословения, които имат в живота, ще им попречат да намерят мир след смъртта, но не могат да се откажат от тях. Значи, че адът ги очаква.

Историята на Хенри Форд

Хенри Форд в началото на живота си бил много беден, но в крайна сметка успява да постигне богатство. Може би всичко това се дължи на таланта му за обогатяване и увеличаване на парите. Това е толкова трудно, колкото да композираш музика, да рисуваш или да пишеш поезия.

Затова Хенри Форд заслужава уважение и преклонение, както и всеки известен музикант, писател или художник. Може би той е още по-важен за обществото, защото с помощта на парите си можете да купите всичко, което хората така трепетно създават в полза на изкуството.

„Невъзможно е да не се уважават парите. Това е най-великото изобретение, което някога е създадено от човека. Парите са средство и само ограничени хора могат да осъждат онези, които ги имат.“

Парите са просто научен начин за обмен на вещи. И никога хората не са изпитвали по-големи трудности в живота си, както преди появата им. Преди това хората са използвали бартерната система и си разменяли една вещ за друга. Например, един човек има кон, но той се нуждае от крава и всичко, което прави в живота си, е да се опита да размени едното с другото. Но не е толкова лесно да се намери човек, който ще даде кравата си за кон, може би той също не се нуждае от кон. И само при наличието на взаимен интерес би могло да има размяна.

Но всичко се промени, когато парите се появиха в света. Опростиха всичко и сега човек може да продаде кон, да получи пари за него и след това да намери някой, който да му продаде крава. Обменът все още съществува, но парите станаха негов посредник. А след появата на парите появата на богатство беше само въпрос на време.

Също така си струва да се разбере, че само движението на парите може да допринесе за тяхното увеличаване. Например, човек има определена сума пари в джоба си. Ако ги пази, нищо няма да се промени, защото той държи тази сума в джоба си.

Но ако в процеса на покупка обмени тези пари за нещо, може да получи паричен еквивалент, който  може да използва по своя преценка. Всъщност само парите трудно могат да донесат удоволствие на човек, възможна е само някаква увереност в бъдещето. Но само като харчите каквато и да е сума пари, можете да изпитате някакви чувства.

Например, човек има 1000 долара и, като ги похарчи за някаква вещ, той губи тези пари, но придобива стока. И сега той има стоката, а продавачът има 1000 долара повече. Той от своя страна също прави някакъв вид покупка и насърчава движението на парите.

Ако хората се опитват да харчат възможно най-малко и да задържат парите си у себе си, тогава те пречат на движението им и като правило остават само с това, което имат, като дори не се надяват на нещо повече.

Само ако хората се научат да се разделят с парите си без съжаление и ги пуснат в общия оборот, тогава те ще направят един, два или три кръга и ще се върнат при своя стопанин, само че умножени. Това е единственият начин да увеличите печалбата си.

Ако парите просто лежат на едно място, рано или късно те губят своята стойност. Човек трябва да похарчи това, което има, така помага на средствата си да растат. Не се страхувайте да харчите пари или да ги инвестирате в нещо, защото това е единственият начин да станете по-богати.

esotericblog

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Вълшебната точка  Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Вълшебната точка Юн-цюан – вашият защитник срещу старостта, умората и болестите!

Има една мъдра източна поговорка, която гласи: „Направете сто крачки след хранене – и ще живеете сто години“. В древен Китай са правили аналогия между краката и корените на дърветата.…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post